Πολιτικη & Οικονομια

«Μένουμε Ευρώπη;»: Γιατί η εκδήλωση προκάλεσε αντιδράσεις

Η ανάρτηση της Βάσως Κιντή και η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
© Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images

«Μένουμε Ευρώπη;»: Η εκδήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις 

Δημόσια εκδήλωση με θέμα "Μένουμε Ευρώπη; Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου" θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και η οποία διοργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία «Ώρα Μηδέν» για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου διοργανώνουν.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι καθηγητές συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος (ΕΚΠΑ), Ευάγγελος Βενιζέλος (ΑΠΘ & πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης), Ιφιγένεια Καμτσίδου (ΑΠΘ) και Ξενοφών Κοντιάδης (Πάντειο).

Θα συντονίζει ο καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης και θα κάνει εισαγωγική προσφώνηση ο Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου, Δημήτρης Χριστόπουλος.

Με αφορμή τo επερχόμενο γεγονός και την παρουσία των κ.κ Νίκου Αλιβιζάτου και Ευάγγγελου Βενιζέλου, η καθηγήτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ Βάσω Κιντή ανέφερε:

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο - Δεν με ενοχλεί 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος έγραψε σε ανάρτηση του:

«Την Πέμπτη 26/1 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε διοργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου και άλλους φορείς, δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων.

Οι οργανωτές έθεσαν ως τίτλο της εκδήλωσης το ερώτημα «Μένουμε Ευρώπη»; Και ως υπότιτλο: Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου

Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο. Προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα.

Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ. Η αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική.

Εκλαμβάνω συνεπώς τη χρήση του ερωτήματος «Μένουμε Ευρώπη;» στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να «Μένουμε Ευρώπη», να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου.

Αυτό προσωπικά δεν το χαρίζω σε κανένα και σε καμία είτε ασκεί εξουσία θεσμική είτε νομίζει ότι ασκεί εξουσία ιδεολογική.

Η αρνητική  εμπειρία του παρελθόντος δεν λειτουργεί ως λόγος έκπτωσης των απαιτήσεων μας από την εμπειρία του παρόντος και κυρίως ως λόγος να γινόμαστε επικίνδυνα ολιγαρκείς «για να μην έρθουν οι άλλοι», με αποτέλεσμα οι «άλλοι» να θεωρούν ότι εξαλείφεται η σημασία του Συντάγματος και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.