Πολιτικη & Οικονομια

«Μικρή Μαρία»: Ο σκηνοθετημένος θάνατος που γέννησε μία πολιτική κόντρα

Τα fake news, η «συγγνώμη» που δεν δόθηκε και ο φράχτης στον Έβρο

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έβρος: Η σκηνοθεσία του θανάτου της μικρής Μαρίας από διακινητή και η συγγνώμη που ζητά η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τις αποκαλύψεις της Καθημερινής σχετικά με τον σκηνοθετημένο θάνατο παιδιού σε νησίδα στον Έβρο το καλοκαίρι του 2022. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο ΥΠΡΟΠΟ ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να πει συγγνώμη, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η κυβέρνηση «πασχίζει να μετατοπίσει την ατζέντα με fake news ακόμη και για την υπόθεση των 38 προσφύγων»

Σήμερα (23.1) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «είναι προκλητικά και πρωτοφανή όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ντροπή. Θα ντρέπονται για όσα έχουν πει». 

«Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ο κ. Τσίπρας αμφέβαλε ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, τώρα ο κ. Τζανακόπουλος αμφισβητεί ότι υπάρχουν σύνορα στη στεριά», είπε ο Υπουργός και ταυτόχρονα κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη, όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τους αστυνομικούς, συνοριοφύλακες, στρατιώτες και τους κατοίκους του Έβρου για το ζήτημα με τη μικρή Μαρία.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Εκείνες τις ημέρες του Αυγούστου ξεκαθαρίσαμε απευθείας στους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον ελληνικό λαό ότι οι συντεταγμένες που δόθηκαν ότι βρίσκονται οι 38 μετανάστες ήταν μέσα σε τουρκικό έδαφος και δώσαμε όλα τα στοιχεία γι' αυτό. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε αυτά τα στοιχεία μας κατηγορούσε ότι προδίδουμε την πατρίδα γιατί ένα νησάκι το δίνουμε στους Τούρκους. Πρώτο ψέμα και τρισάθλια συκοφαντία και δεύτερον ότι είμαστε δολοφόνοι γιατί αφήσαμε να πεθάνει η πεντάχρονη Μαρία, η οποία απλούστατα δεν υπήρχε, ουδέποτε πέθανε κανένα παιδάκι εκεί. Ο κ. Τσίπρας ας αφήσει στην άκρη τους διάφορους που έχει γύρω του και ας αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη να ζητήσει συγγνώμη όχι από την κυβέρνηση, να ζητήσει συγγνώμη από τους αστυνομικούς, από τους συνοριοφύλακες, από τους στρατιώτες μας και από τους Εβρίτες που φυλάνε τα σύνορά μας στην περιοχή και δε μπορούν να κατηγορούνται ότι είναι δολοφόνοι».

Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι το Σάββατο οι πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών είδαν από κοντά τον Φράχτη στον Έβρο και συνειδητοποίησαν πόσο οξύ είναι το πρόβλημα εκεί, παραδεχόμενοι ότι αν δεν υπήρχε ο φράχτης, αν δεν υπήρχαν 2.000 Έλληνες συνοριοφύλακες, αν δεν υπήρχε ισχυρή βούληση για φύλαξη των συνόρων μας, τότε το 2022 θα είχαν περάσει πάνω από 260.000 παράνομοι μετανάστες. «Αν ανοίγαμε κατά λάθος τα σύνορα θα γινόντουσαν εκατομμύρια, τα οποία θα πλημμύριζαν και την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, και θα δημιουργούσαν ένα οξύτατο πρόβλημα ασφαλείας» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Τζανακόπουλος: «Γιατί να ζητήσουμε συγγνώμη;» - Η απάντηση Οικονόμου

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Καθημερινής για τη «σκηνοθεσία» του θανάτου της μικρής Μαρίας στον Έβρο και απάντησε στα μέλη της κυβέρνησης, τα οποία ζητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη για την υπόθεση. «Για ποιο λόγο να ζητήσουμε συγγνώμη; Υπήρξε μια είδηση, η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου από διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία είναι έγκυρα κατά κύριο λόγο και από εκεί και πέρα δεν το έγραψε μόνο το Spiegel, γράφτηκε στη συνέχεια και από άλλα μέσα ενημέρωσης διεθνούς εμβέλειας που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, εν πάσει περιπτώσει, την εγκυρότητά τους. Δεν υπήρχε από ό,τι καταλαβαίνω κάποια σκοπιμότητα ούτε από το Spiegel ούτε και από τα άλλα μέσα που αναπαρήγαγαν την είδηση και από εκεί και πέρα εμείς ζητήσαμε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το ζήτημα». 

Επιπλέον, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στον χάρτη στον Έβρο και υποστήριξε ότι «ο φράχτης παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα. Ο φράχτης είναι μέσα από τα ελληνικά σύνορα. Είστε παράνομοι τόσο σε ό,τι αφορά στη διεθνή νομιμότητα, όσο και ό,τι αφορά στη συνταγματική τάξη. Είναι δεδομένο αυτό. Δεν μπορείτε να αρνηθείτε» και απευθυνόμενος προς τον κυβερνητικό βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου, πρόσθεσε ακόμη πως «το πρόβλημα το προσφυγικό δεν λύνεται με φράχτες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε στις δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ζητά συγνώμη για τα εθνικά επιβλαβή ψέματα περί της "νεκρής Μαρίας" που διακινούσε επί μήνες, αλλά διά του κ. Τζανακόπουλου σήμερα λέει ότι η προστασία των συνόρων μας στον Έβρο, μέσω του φράχτη, παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα!» 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «ένα έργο για την προστασία των συνόρων εξακολουθεί να βρίσκει αντίθετο το κόμμα του κ. Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που όλοι θυμούνται τι συνέβη στα νησιά και στον Έβρο στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, παραμένει ασυγχώρητα ανεύθυνος και επικίνδυνος τόσο στη διαχείριση του μεταναστευτικού όσο και σε θέματα εθνικής κυριαρχίας».

Τσαπανίδου: Πασχίζει να μετατοπίσει την ατζέντα των fake news»

«Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη από τη δυσαρέσκεια που δημιουργεί η πολιτική της για την ακρίβεια και τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, πασχίζει να μετατοπίσει την ατζέντα με fake news ακόμη και για την υπόθεση των 38 προσφύγων», αναφέρει η Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολιάζει ότι «τα δεδομένα όμως μιλούν από μόνα τους» και αναφέρει ειδικότερα τα εξής: «Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τη χώρα μας να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους. Δεύτερον, το ΓΕΣ επιβεβαίωσε ότι οι 38 βρίσκονταν σε νησίδα που ήταν και ελληνική, σε αντίθεση με τους ψευδείς ισχυρισμούς της Κυβέρνησης. Τρίτον, όπως τονίσαμε εξ αρχής ή έπρεπε η Κυβέρνηση να τους περισυλλέξει ή έπρεπε να ανεβάσει το θέμα πολιτικά ώστε να ασκηθεί πίεση από τον ΟΗΕ και την ΕΕ στην Τουρκία να τους περισυλλέξει και να διερευνηθεί τι έγινε στη νησίδα. Τέταρτον, όλο αυτό το διάστημα οι γονείς επιμένουν για το θάνατο του παιδιού τους, όπως επιμένουν και άλλοι δύο πρόσφυγες που μίλησαν στο Spiegel οι οποίοι δηλώνουν μάλιστα ότι δέχτηκαν πιέσεις να αλλάξουν την κατάθεσή τους.

»Πέμπτον, την ίδια πληροφορία, δηλαδή του θανάτου του μικρού κοριτσιού, μετέφερε με δημόσιες δηλώσεις και αναρτήσεις του ακόμη και ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης στις 16 Αυγούστου λέγοντας πως από τις καταθέσεις προκύπτει ότι πέθανε ένα παιδί πέντε ετών και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί η σωρός και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένεια. Έκτον, σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύει τη μαρτυρία ενός άλλου πρόσφυγα ο οποίος διαψεύδει τους γονείς και τους πρόσφυγες που μέχρι σήμερα έχουν μιλήσει σε διεθνή ΜΜΕ, σχετικά με τον θάνατο του παιδιού. Ακόμη και αν –δίχως δεύτερη σκέψη και περαιτέρω έρευνα– η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου σπεύδει να υιοθετήσει ως αληθινή μόνο την τελευταία μαρτυρία και να εκμεταλλευτεί μια τραγική υπόθεση για σκοπιμότητες, παραβλέπει ότι ακόμη και η αυτή η μαρτυρία περιγράφει γλαφυρά την εκμετάλλευση προσφύγων από διακινητές, Τούρκους συνοριοφύλακες αλλά και από κουκουλοφόρους που τους σπάνε στο ξύλο σε ελληνικό έδαφος για να μην εισέλθουν στη χώρα».

Η Πόπη Τσαπανίδου ρωτά «πόσο περήφανος μπορεί να δηλώνει για αυτό ο κος Οικονόμου που με σημερινές του δηλώσεις ζητάει και τα ρέστα» και σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση εάν η Κυβέρνηση είχε τηρήσει από την αρχή τη στάση που προτείναμε, σήμερα θα ξέραμε αν η αλήθεια βρίσκεται στις προηγούμενες καταθέσεις μαρτύρων και στους γονείς που επιμένουν ότι έχασαν το παιδί τους ή στη σημερινή μαρτυρία πρόσφυγα που τους διαψεύδει». Επιπλέον, σημειώνει πως για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «η απάντηση σε αυτήν την ανατριχιαστική κατάσταση που περιγράφεται σήμερα στην Καθημερινή, δεν είναι το μικροκομματικό παιχνίδι σκοπιμοτήτων που για άλλη μια φορά επιχειρεί ο κος Οικονόμου αλλά η διεκδίκηση ευρωπαϊκών και ευρωτουρκικών συμφωνιών για μείωση των ροών και αντιμετώπιση των διακινητών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Εκεί πρέπει να επικεντρώνεται η προστασία συνόρων». Αλλά, σχολιάζει, «για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που θέλει την Ελλάδα, δεσμοφύλακα που αναλαμβάνει τις βρόμικες ευθύνες μιας Ευρώπης-φρουρίου, αυτά είναι ψιλά γράμματα».

Γαβρόγλου: «Να ζητήσουμε συγγνώμη για κάτι που έγινε;»

Για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Εβρο τον περασμένο Αύγουστο μετά τις νέες αποκαλύψεις για τον τρόπο που σκηνοθετήθηκε ο δήθεν θάνατος της μικρής και που έχουν προκαλέσει νέα πολιτική αντιπαράθεση, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107,7 ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για τα fake news που είχε υιοθετήσει για την υπόθεση, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε:

«Χρειάζεται συγγνώμη για κάτι που έγινε; Το έχουμε μελετήσει το θέμα; Γιατί εγώ δεν είμαι καθόλου σίγουρος έτσι όπως τα διαβάζω».

Στην επισήμανση ότι το γερμανικό Spiegel «κατέβασε» τις αναρτήσεις περί νεκρού παιδιού στον Έβρο ο κ. Γαβρόγλου απάντησε ότι: «Το Spiegel το "κατέβασε" γιατί δεν ήταν σίγουρο εάν οι ανταποκρίσεις που έπαιρνε από την Ελλάδα, ήταν σοβαρές και τεκμηριωμένες μάλλον».

Αναφορικά με την μαρτυρία του Σύρου πρόσφυγα που περιέγραψε στην "Καθημερινή της Κυριακής" το τι ακριβώς έγινε, κάνοντας λόγο για σκηνοθετημένο θάνατο του παιδιού από Γερμανίδα influencer με τη χρήση μέικ – απ, ο πρώην υπουργός σημείωσε: «Αυτό δεν ξέρω πόσο διαπιστωμένο είναι. Η "Καθημερινή" θα μου επιτρέψετε να το πω, κάνει τη μία πατάτα μετά την άλλη».

«Η πατάτα που έκανε το Spiegel, ήταν επειδή δεν ήταν – κατά το Spiegel πάντα – τεκμηριωμένα τα ρεπορτάζ, έχει πολύ μεγάλη διαφορά».

Έβρος: Τι αποκάλυψε η Καθημερινή για τον σκηνοθετημένο θάνατο της μικρής Μαρίας

Η Καθημερινή και ο δημοσιογράφος Γιάννης Σουλιώτης αποκάλυψαν ότι «το περιστατικό με τη μικρή Μαρία, που φέρεται να απεβίωσε αβοήθητη από τσίμπημα σκορπιού, δεν συνέβη ποτέ. Σκηνοθετήθηκε κατόπιν υπόδειξης του διακινητή ως ένα εύρημα προκειμένου οι 38 Σύροι πρόσφυγες να μπορέσουν να φτάσουν ανεμπόδιστα σε ασφαλές σημείο εντός της ελληνικής επικράτειας. O δουλέμπορος επέλεξε να αναθέσει τον ρόλο στην οικογένεια που φέρεται να είχε πληρώσει λιγότερα χρήματα συγκριτικά με τους υπόλοιπους πρόσφυγες για τη μεταφορά της από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η Μπαϊντά, μια πρόσφυγας από τη Συρία που έμοιαζε να ηγείτο της ομάδας των 38, ήταν αυτή που κατόπιν επικοινωνίας της με τον διακινητή ζήτησε από το κορίτσι να ξαπλώσει στο έδαφος. Του έβαλε μακιγιάζ και λίγη τροφή δίπλα από τα χείλη του προκειμένου να μοιάζει νεκρό από δηλητήριο και το φωτογράφισε. Ήταν μεσημέρι όταν η Μπαϊντά έστειλε τη φωτογραφία με το κινητό της τηλέφωνο, άγνωστο πού».