Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο το 2024 - Τα μέτρα στήριξης που έπονται (βίντεο)

«Τα χειρότερα με τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν περάσει»

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης - Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού για την ακρίβεια, την ανεργία, τη μεσαία τάξη και τον κατώτατο μισθό

O Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε την πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με αντικείμενο την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Market Pass και στο «Καλάθι του Νοικοκυριού». Παράλληλα, έδωσε έμφαση στον κρατικό σχεδιασμό που υλοποιείται βήμα βήμα στα ενεργειακά και είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθούν οι τιμές στο ρεύμα, στη βενζίνη και το φυσικό αέριο, με ωφελούμενους τους καταναλωτές.

Όσον αφορά το «Καλάθι του Νοικοκυριού» ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «επιτυχημένο», επισημαίνοντας ότι συγκράτησε και μείωσε τις τιμές, ωθώντας και άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως τη Γαλλία, να εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να το υιοθετήσουν. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε ότι «ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι μία απλή υπόθεση. Έχουμε εργαλεία για να ελέγχουμε την αγορά πολύ πιο αποτελεσματικά. Κάνουμε οριζόντιους ελέγχους», υπογραμμίζοντας, ωστόσο: «Δεν είμαι αφελής, πάντα στην αγορά κάποιοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να βγάλουν περισσότερα χρήματα».

Για το ρεύμα ανέφερε με νόημα πως «όλα τα νοικοκυριά κάθε μήνα που παίρνουν το λογαριασμό ρεύματος, βλέπουν τι θα πλήρωναν αν δεν υπήρχε η επιδότηση».

Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία για το πώς η κυβέρνηση επέστρεψε στη μεσαία τάξη «αυτά που της πήρε ο Τσίπρας» κατά τη διάρκεια της περιόδου που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία. Επιπλέον, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν έμμεσοι φόροι κατά τη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας της ΝΔ, εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά.

«Σήμερα είμαστε σίγουροι πως τον επόμενο χρόνο θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα» προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας: «Η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων δεν με βρίσκει σύμφωνο γιατί χώρες που το ακολούθησαν, η μείωση δεν έφτασε στον καταναλωτή, καθώς χάθηκε στην αλυσίδα από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση».

«Η κυβέρνηση ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις της για τη μείωση φόρων» είπε. Και πρόσθεσε: «Για όσα δεσμευτήκαμε το κάναμε, και τον ΕΝΦΙΑ τον μειώσαμε παραπάνω, στο 35%». Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης: «Μειώσαμε συνολικά τη φορολογία και στο κεφάλαιο, στις επιχειρήσεις, μειώσεις και στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών».

Για τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε ότι «πλησιάζουμε σιγά σιγά την προεκλογική περίοδο», ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόωρη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου δεν συνδέεται με την ημερομηνία των εκλογών. Όπως είπε, «ο λόγος για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου είναι γιατί ξεκινάει η τουριστική περίοδος και πολλοί εργάζονται σε αυτόν τον τομέα». Παράλληλα, σημείωσε ότι «στους μισθούς έχουν γίνει πολλά, αλλά μπορούμε καλύτερα» και εξήγγειλε ότι «θα έχουμε νέο, ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο το 2024». 

Για τις συντάξεις και την πιθανότητα να δοθούν αναδρομικά συνταξιούχων και σε όσους δεν κινήθηκαν νομικά, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πρόωρη» τη συζήτηση, η οποία «αδικεί» τις υφιστάμενες παρεμβάσεις που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο και στηρίζουν έμπρακτα την «τρίτη ηλικία».

Για την ανεργία σημείωσε ότι «δεν μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε στους νέους οποιαδήποτε δουλειά, αλλά σταθερές δουλείες με καλύτερους μισθούς», χαρακτηρίζοντας «σημαντική» την αύξηση του κατώτατου μισθού και προαναγγέλλοντας ότι «η επόμενη αύξηση θα είναι σημαντική αλλά δεν θα υπονομεύσει τη δημοσιονομική πολιτική».

«Οι δουλειές που δημιουργήθηκαν είναι μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου, παραδεχόμενος, όμως, ότι «υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας και αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο».

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι στον πρωτογενή τομέα υπάρχει ένα ζήτημα εξεύρεσης εργατικών χεριών, γνωστοποιώντας ότι «έχουμε προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες, όπως με την Αίγυπτο, για να φέρνουμε εργαζόμενους για τον πρωτογενή τομέα».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «πολλοί νέοι επιλέγουν αντί να πάνε στο Πανεπιστήμιο, να πάνε σε δημόσια ΙΕΚ που θα τους εξασφαλίσει θέση στην αγορά εργασίας».

Για τη δυναμική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και το πόσο κοντά βρίσκεται η χώρα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο 2023, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδυτικοί οίκοι περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αν κερδίσουμε τις εκλογές θα πετύχουμε σε λίγους μήνες την επενδυτική βαθμίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε: «Αν όμως υπάρξει αστάθεια ή κυβέρνηση που ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα, τότε επενδυτική βαθμίδα δεν θα δούμε ούτε με το κιάλι».

Όπως διευκρίνισε: «Η επενδυτική βαθμίδα θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και των νοικοκυριών
Τώρα που είμαστε σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων θα είναι πολύ σημαντικό». Και απάντησε σε σχετική ερώτηση για την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υλοποίησαν μέτρα λιτότητας την περίοδο της οικονομικής κρίσης: «Κύπρος και Πορτογαλία δεν πέρασαν από 3ο Μνημόνιο ούτε κινδύνευσαν να βγουν από την ΕΕ ούτε είχαν κυβέρνηση που έπαιξε τη χώρα κορώνα-γράμματα όπως είχαμε εμείς με τους Τσίπρα-Βαρουφάκη».

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στο Νταβός, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό σήμερα είναι πολύ θετική και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας. «Και οι επενδύσεις βέβαια σημαίνουν τελικά περισσότερες και καλύτερες δουλειές» δήλωσε. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως αυτή η καλή εικόνα δεν θα πρέπει να μας κάνει να νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η πολιτική που έχει εφαρμοστεί είναι αυτή η οποία δημιουργεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να υπάρχει «στοχευμένη στήριξη στους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση».

Για το πόσα χρήματα θα έχει το «μαξιλάρι» που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση ΝΔ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή Τύπου, ανέφερε με νόημα: «Μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι». Και πρόσθεσε: «Αναφέρεστε στα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης, τα οποία σήμερα είναι στα 39 δισ. ευρώ» – χρήματα τα οποία επιτρέπουν όλες αυτές τις στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός άφησε νέες αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας: «Αυτό που λέει ο κύριος Τσίπρας (σ.σ. για το "μαξιλάρι" που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ) ήταν από λυσσαλέα υπερφορολόγηση και καταναγκαστικό από τους δανειστές».

Συνέντευξη Τύπου Κυριάκου Μητσοτάκη με αντικείμενο: Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας

Κυριάκος Μητσοτάκης για την ακρίβεια - Τα στοιχεία που παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου

«Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί σήμερα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την ελληνική κοινωνία για λόγους απολύτως εύλογους», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την ακρίβεια στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί με θέμα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Αγορά Εργασίας».

«Είδαμε τιμές φυσικού αερίου που ήταν ακόμη και δεκαπλάσιες από αυτές που βλέπαμε πριν από δύο χρόνια. Κατά συνέπεια η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που απαίτησε μέτρα σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών από όλες τις προηγμένες οικονομίες. Αυξήθηκαν τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και βέβαια όλες οι χώρες κατέφυγαν σε όποιες δυνατότητες τους έδιναν οι κρατικοί τους προϋπολογισμοί προκειμένου να στηρίξουν πρωτίστως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» είπε.

Επεσήμανε ακόμη πως «Οι τιμές μπορεί να είναι ακόμα υψηλές όμως τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «εξακολουθούμε να βλέπουμε έναν συστηματικά υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα που είναι χαμηλότερος από την ΕΕ», ενώ υπενθύμισε ότι σε όλη τη διάρκεια της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης η κυβέρνηση απάντησε με μία σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα και «μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε μια σειρά από πληθωριστικές βόμβες με σημαντικότερη αυτή που αφορούσε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Έχει υπάρξει μια συγκράτηση στις τιμές των καυσίμων και το κύριό μας μέλημα αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ» σημείωσε. Για την αισχροκέρδεια τόνισε ότι ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι μία απλή υπόθεση αλλά «για πρώτη φορά έχουμε νομοθετικά αλλά και ρυθμιστικά εργαλεία στη διάθεσή μας που μας επιτρέπουν να επιχειρούμε να ελέγχουμε την αγορά πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν». Είπε, επίσης, ότι υπάρχει διάταξη για την πάταξη της αισχροκέρδειας που εφαρμόζεται με τσουχτερά πρόστιμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μεσαία τάξη - Πώς η κυβέρνηση ΝΔ υλοποίησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις

Σε ερώτηση για τις μειώσεις φόρων και το αν θα υπάρξουν μειώσεις στους έμμεσους φόρους αν εξασφαλίσει δεύτερη κυβερνητική θητεία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Κατ' αρχάς χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τη μείωση των φόρων».

Και επεσήμανε ότι μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, προστέθηκαν οι μειώσεις σε κάποιους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά (κατάργηση φορολογίας για γονικές παροχές για περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ) και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες παρεμβάσεις όπως οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες.

«Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας, είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση» ανέφερε με νόημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου.

«Από κει και πέρα η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία» συμπλήρωσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης για κατώτατο μισθό και ανεργία

Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της αύξησης των εισοδημάτων και των μισθών, καθώς και το αν συνδέεται η επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού (1η Απριλίου αντί 1η Μαΐου) με τον χρόνο των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης απάντησε –όπως αναφέρθηκε νωρίτερα– ξεκινώντας από το τελευταίο σκέλος πως δεν υπάρχει κάποια σύνδεση.

«Την 1η Απριλίου ξεκινά όμως η τουριστική περίοδος και επειδή πάρα πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι σωστό η αύξηση να αφορά ολόκληρη την τουριστική περίοδο» σημείωσε.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «η αύξηση των μισθών έχει πρωτίστως να κάνει με τη βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όσο η οικονομία μας γίνεται πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, όσο παράγει περισσότερο προστιθέμενο πλούτο τόσο θα υπάρχει δυνατότητα στις επιχειρήσεις αλλά θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας, να αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων. Πάρτε για παράδειγμα τον Τουρισμό».

Τόνισε, επίσης, πως «δεν μας ενδιαφέρει να μπορούμε να προσφέρουμε στους Έλληνες συμπολίτες μας, ειδικά στους νέους οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε κατά προτίμηση οι δουλειές αυτές να είναι σταθερές και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς γι αυτό και έχουμε νομοθετήσει μια σειρά από κίνητρα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανεργία ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες, όπου «δεν καταγράφεται αποκλιμάκωση» ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με βάση τα σχετικά στοιχεία δεν υποστηρίζεται μια τέτοια άποψη.

«Μείωση της ανεργίας των γυναικών στην ΕΕ, μέσος όρος 10,3% για την τριετία 2019-2022 και μείωση στην Ελλάδα 29,8%. Ξεκινάμε από χαμηλή βάση αλλά η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανεργία των γυναικών από οποιαδήποτε άλλη χώρα» τόνισε.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Και στους νέους, η μείωση της ανεργίας 15-29 ετών ήταν 7,5% στην ΕΕ ενώ στην Ελλάδα ήταν 17,5%. Πάλι να τονίσω ότι ξεκινάμε από μια πιο υψηλή βάση. Όμως η μείωση ήταν σημαντική και στις δύο αυτές δημογραφικές ομάδες και όχι ευκαταφρόνητη».

Τόνισε, επίσης, ότι πρόκειται για δουλειές μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, «πιο διατηρήσιμες και πιο εναρμονισμένες με το μοντέλο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας για το οποίο δουλεύουμε και επιχειρούμε να υπηρετούμε».

Πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα - Σε διαρκή άνοδο οι εξαγωγές

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι την περίοδο 2015-2019 η ανάπτυξη στην πατρίδα μας ήταν στο ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Όσον αφορά στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως έχει αλλάξει πολύ αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας.

«Σε σύγκριση με το 2010 η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής και πολύ πιο ανταγωνιστική» πρόσθεσε. Και γνωστοποίησε: «Σήμερα εξάγουμε το 41% του ΑΕΠ μας σε αγαθά και σε υπηρεσίες και προφανώς δεν αφορά αυτό μόνο τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία. Αφορά και σημαντικές εξαγωγές αγαθών σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπου η χώρα μας βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της».

Σχετικά με το κατά πόσο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ο χαμηλός δείκτης παραγωγικότητας μπορεί να υποδηλώνουν ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται εν πολλοίς στο αυξημένο κόστος εισαγωγών για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας που είναι βαθιά ελλειμματική ως προς τις δυνατότητες κάλυψής τους.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι ένα από τα μεγάλα οφέλη της πράσινης μετάβασης μεσομακροπρόθεσμα είναι ακριβώς το γεγονός ότι θα βελτιώσει αυτή την εικόνα καθώς ένα μεγάλο κομμάτι ενέργειας που μπορεί να παράγεται τώρα από πετρέλαιο ή από φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί από καθαρή ενέργεια, η οποία θα παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο.

«Μπορώ να σας δείξω πολλούς διαφορετικούς δείκτες οι οποίοι να πιστοποιούν τη σημαντική βελτίωση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και θα σας έλεγα ότι ο κοινός τόπος αυτή τη στιγμή όσον αφορά αυτούς οι οποίοι μελετούν την ελληνική οικονομία είναι ότι πράγματι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όμως υπάρχουν πολλά ακόμη βήματα τα οποία πρέπει να κάνουμε» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Διότι όντως καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν πέρασε από τόσο παρατεταμένο δημοσιονομικό, οικονομικό κοινωνικό σοκ όπως αυτό το οποίο πέρασε η πατρίδα μας».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, μιλώντας στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.