- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σακελλαροπούλου σε Σολτς: «Αναγκαίος ο διάλογος για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων»
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση για τα ελληνοτουρκικά
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, η συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, οι πολεμικές αποζημιώσεις και η τουρκική προκλητικότητα
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε σήμερα (20.1) με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στη Γερμανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο σχέσεων και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συχνότητα των επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη στην καταδίκη της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ αναφερόμενη στην Τουρκία η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την πάγια θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία το μόνο μέσο επίλυσης διακρατικών διαφορών είναι ο διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο και δήλωσε ότι η χώρα μας εκτιμά ιδιαιτέρως τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές απειλές, οι οποίες συνδυάζονται με μια εμπρηστική ρητορική σε πρωτοφανή επίπεδα.
Ως προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή τους προοπτική, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ε.Ε. Η κ. Σακελλαροπούλου κατέστησε επίσης σαφές ότι για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική η αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και η αποφυγή της εργαλειοποίησής του.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη διεξαγωγή σχετικού διαλόγου.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα με τον Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Η τουρκική επιθετικότητα, οι πολεμικές αποζημιώσεις, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, το μεταναστευτικό και οι δυνατότητες συμβολής της Ελλάδας στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης που είχε την Πέμπτη (19.1) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Γερμανία.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, επιβεβαιώθηκε το «άριστο επίπεδο» των διμερών σχέσεων και διερευνήθηκαν τρόποι για την ενίσχυσή τους, σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην άμυνα, στην ενεργειακή επάρκεια, στην πράσινη ενέργεια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στις τεχνολογίες, όπως το έργο «Smart & Sustainable Astypalea».
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε στον κ. Σταϊνμάιερ ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως τη στάση της Γερμανίας απέναντι στις τουρκικές απειλές, ενώ θύμισε ότι «η χώρα μας τάσσεται υπέρ του διαλόγου, ο οποίος ωστόσο δεν μπορεί να διεξαχθεί σε συνθήκες έντασης, αναθεωρητικής και εμπρηστικής ρητορικής». Αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη σαφή καταδίκη της «παράνομης ρωσικής εισβολής» και σημείωσε την «προσήλωση της Ελλάδας στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη σημασία διαφύλαξης της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επιπλέον, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε ακόμη «ζωτικής σημασίας» για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης την αναζωογόνηση και την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων και, στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, τόνισε τη συμβολή της Ελλάδας, με την ιδιότητά της ως κόμβου για αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, στις υφιστάμενες και τις υπό κατασκευή ενεργειακές υποδομές, καθώς και στην καθοριστική σημασία του εμπορικού της στόλου, του μεγαλύτερου παγκοσμίως, στη μεταφορά ενέργειας.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ακόμη στον γερμανό ομόλογό της τη «ύψιστη» σημασία του ζητήματος των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, τονίζοντας ότι «ο σχετικός διάλογος θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών και η επίλυση των διαφορών του παρελθόντος θα βοηθήσει στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στο μέλλον». Στη συνάντηση των δύο προέδρων τέθηκε ακόμη το μεταναστευτικό, με την κ. Σακελλαροπούλου να καθιστά σαφές ότι για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόληψη και η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, η αποφυγή εργαλειοποίησης του προβλήματος και η προστασία των συνόρων της ΕΕ, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ - ΜΠΕ