Πολιτικη & Οικονομια

Αναταραχή στη Βουλή έφερε το αίτημα Ράμμου για τις παρακολουθήσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα - Κωνσταντίνου Τασούλα

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βουλή: Το αίτημα Ράμμου για ενημέρωση επί των παρακολουθήσεων, η επικοινωνία Τσίπρα - Τασούλα και η αποχώρηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση Επιτροπής

Αναταραχή έφερε στη Βουλή το αίτημα του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου, προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για σύγκληση της Επιτροπής προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τις αρμοδιότητες της Αρχής. 

«Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών τιμώντας τη συνταγματική της αποστολή και ανταποκρινόμενη στην υποχρέωση κοινοβουλευτικής λογοδοσίας, υπέβαλε στις 17 Ιανουαρίου 2023, διά του Προέδρου της, Χρήστου Ράμμου, αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κο Κ. Μπούρα για σύγκληση της Επιτροπής. Το αίτημα που κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κο Κ. Τασούλα, αφορά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΑΕ. 

Για την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου ρωτήθηκε, από δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών. Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Τασούλας είπε: «Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί, δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα, υπάρχει θεσμική διαδικασία».

Επικοινωνία Τσίπρα - Τασούλα για το αίτημα Ράμμου: «Η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα»

Νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (19.1), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, υπογραμμίζοντάς του την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, με αφορμή την επιστολή του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, κ. Ράμμου, για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την οποία έστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπούρα και κοινοποίησε και στον πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής τής Ανεξάρτητης Αρχής και τόνισε ότι «η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας».

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, «ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα». Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε από τον κ. Τασούλα να επανεξετάσει τη στάση του και του διεμήνυσε πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασης της.

Σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι «ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών του και η πλειοψηφία της ΝΔ το αρνείται», σημειώνοντας: «Μάταιος κόπος που επιβεβαιώνει την ενοχή τους. Γιατί ο κύβος πλέον ερρίφθη. Την αλήθεια δεν μπορούν πια να την κρατήσουν στο σκοτάδι».

Βουλή: Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία διεξάγεται για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Αφορμή η στάση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Κ. Μπούρα στο αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου.

Ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος πρώτος έθεσε το θέμα ζητώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής να ορίσει ημερομηνία σημειώνοντας πως «πρόκειται για μείζον θέμα δημοκρατίας που το θέτει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αρχής και πρέπει να ανταποκριθούμε», αίτημα με το οποίο συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της ΝΔ. Ο κ. Μπούρας από την πλευρά του ανέγνωσε την επιστολή και ζήτησε από τον Ράμμο να ξαναστείλει την επιστολή του κάνοντας πιο συγκεκριμένο το αίτημα του, καθώς δεν διευκρινίζεται ποια είναι αυτά τα ζητήματα και σχολιάζοντας ότι δεν έχει αρμοδιότητα να λέει αν θα είναι απόρρητη η συνεδρίαση ή όχι. Στη συνέχεια κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν υπογραφές και αν τον θέλουν να καταθέσουν αίτημα με τη διαδικασία των 2/5 και να τον φέρουν στην Επιτροπή, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρούν καταγγέλλοντας τη διαδικασία και κάνοντας λόγο για συνταγματική εκτροπή.

Βουλή: Επίθεση ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρηση των βουλευτών από την Επιτροπή

Επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή.

«Τα σκοτεινά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου και των επικοινωνιών του ΚΚΕ το 2016. Οι τρεις Εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση, επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε παρακολούθηση του ΚΚΕ χωρίς νόμιμη επισύνδεση ή με νέες τεχνολογίες και σύγχρονο λογισμικό, ενώ προχώρησαν σε μια διαπίστωση-φωτιά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Γνωστοποίησαν, ότι με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 το αδίκημα από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα, επομένως έχει παραγραφεί!», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.

Όπως επισημαίνει η ΝΔ, «η εξέλιξη αυτή, αποκαλύπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον λόγο της συγκεκριμένης αλλαγής στον ΠΚ, δημιουργεί νέα δεδομένα και προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα "απαντά" στην αγωνία του να αποχωρήσει άρον άρον από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας».

Τέλος, το κυβερνών κόμμα θέτει τρία ερωτήματα: «Γιατί δεν παρέμειναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση με αντικείμενο την παρακολούθηση του ΚΚΕ το 2016; Μήπως γνώριζαν ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και επέλεξαν να αποχωρήσουν προσχηματικά; Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την παραγραφή του αδικήματος; Είναι ή όχι υποκριτική η στάση τους, περί αναζήτησης της αλήθειας για τις υποκλοπές, όταν οι ίδιοι ήταν εκείνοι που είχαν σχέση με ρυπαρά κυκλώματα;».

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ είχε καταγγείλει το 2016 παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας του κόμματος στον Περισσό. Με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών είχε αναφέρει σε ανακοίνωση: «Η υπόθεση του ΚΚΕ στην ουσία εξαιρέθηκε από τη διερεύνηση, παρότι αποτελούσε αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η ευθύνη για αυτό βαραίνει όχι μόνο τη Ν.Δ., αλλά εξίσου και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες υπάρχουν όμως και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το οποίο, παρότι περιέλαβε την υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ στην πρότασή του για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της ανέχτηκε τη μεθόδευση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ».