Πολιτικη & Οικονομια

Συναίνεση για εκλογικό μπλόκο σε Κασιδιάρη αναζητά η κυβέρνηση - Τι αναφέρει η ρύθμιση

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συναίνεση για εκλογικό μπλόκο σε Κασιδιάρη αναζητά η κυβέρνηση - Τι αναφέρει η ρύθμιση
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ EUROKINSSI

Ηλίας Κασιδιάρης: Συναίνεση για εκλογικό μπλόκο αναζητά η κυβέρνηση - Τι αναφέρει η νομοθετική ρύθμιση - Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου «εγκληματικές οργανώσεις» που δεν υπηρετούν την «ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος», αναφερόμενος φυσικά στο κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο επιθυμεί να κατέλθει στις επόμενες εκλογές.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η ρύθμιση «θα βασιστεί στη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, αλλά με την υπό διαμόρφωση διάταξη θα εξετάζεται εάν η πραγματική ηγεσία ή μέλη του κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Ηλ. Κασιδιάρης».

Η εν λόγω διάταξη θα φτάσει στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν λάβει πλήρη ενημέρωση και να βλέπουν τη βλέπουν θετικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε σχετικά πως «μπορεί να πρυτανεύσει η λογική και να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», εκφράζοντας την επιθυμία για συναίνεση στη ρύθμιση, που μπορεί να τεθεί σε ισχύ με 151 ψήφους.

Βορίδης: Απαιτείται στρατηγική συμφωνία για το κόμμα Κασιδιάρη

O Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης κλήθηκε να σχολιάσει την διάταξη με την οποία θα υπάρξει προσπάθεια αποκλεισμού του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη τονίζοντας πως «η αφετηρία της σκέψεως του Πρωθυπουργού δεν είναι τα ποσοστά, αλλά ένα απλό ερώτημα στο οποίο όλοι πρέπει να πάρουμε θέση: καταδικασμένος πρωτοδίκως σε πολυετή ποινή καθείρξεως, την οποία εκτίει, μπορεί να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό;»

Σχετικά με το κατά πόσον θα μπορέσει να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μπουν «μπροστάρηδες» τρίτα πρόσωπα και να κατέβει το κόμμα στις εκλογές, συμπλήρωσε πως αυτό είναι ένα ζήτημα της απόδειξης που λέμε στα νομικά. Αν το ξέρουμε όλοι μας, θα το ξέρουν και οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές υποθέτω και θα παρέμβουν. Το ζήτημα είναι εάν υπάρχει στρατηγική συμφωνία, εάν δηλαδή σε αυτό συμφωνούμε όλοι».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη

«Η πάγια γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στον δημόσιο βίο και πολύ περισσότερο στο Κοινοβούλιο», διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω πηγών του.

Όπως προανήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

- Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο.

- Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.