- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Φάρμακα: Σε λεπτή κλωστή ακροβατεί η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών
Σαφής η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας στην απάντησή της προς τον Θάνο Πλεύρη
Ελλείψεις σε φάρμακα: Η απόφαση για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και η επιστολή της επιτρόπου Υγείας στον Θάνο Πλεύρη
Απολύτως αναγκαία πολιτική, αλλά φαίνεται ότι κινείται στο ακρότατο όριο της ανοχής εκ μέρους της Κομισιόν. Ο λόγος για την απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να επιβάλλει μαζική και επ’ αόριστον απαγόρευση στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, τα οποία τελούν υπό καθεστώς έλλειψης από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας.
Στο ακρότατο όριο της ανοχής εκ μέρους της Κομισιόν ισορροπεί η εν λόγω απόφαση του ΕΟΦ, καθώς απολύτως σαφής σε αυτό το σημείο είναι η σχετική απαντητική επιστολή, την οποία απέστειλε η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.
Χαρακτηριστικά η Στέλλα Κυριακίδου υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το εξής στην απαντητική επιστολή της: «Τα Κράτη Μέλη πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ και να εμποδίσουν την πρόσβαση σε φάρμακα όσων έχουν ανάγκη σε άλλα Κράτη Μέλη. Από την άποψη αυτή, όποτε μας κοινοποιούνται μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν τέτοιο αντίκτυπο, η Ε. Επιτροπή ζητά από το εν λόγω Κράτος Μέλος να τα ανακαλέσει».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε ζητήσει παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Πλεύρης «απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως αναφέρει, «το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε».
Αναλυτικά η επιστολή
«Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,
Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.
Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.
Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη».
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 15 φάρμακα για τα οποία απαιτείται ηλεκτρονική προέγκριση, προκειμένου να μπορέσει να τα προμηθευτεί ο ασθενής.