Πολιτικη & Οικονομια

Η Αλέκα Παπαρήγα δεν θα είναι υποψήφια στις εθνικές εκλογές

Μετά από 30 χρόνια παρουσίας στο κοινοβούλιο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αλέκα Παπαρήγα: Εκτός ψηφοδελτίων του ΚΚΕ - Η ανακοίνωση του κόμματος 

Η Αλέκα Παπαρήγα αποφάσισε να μην είναι υποψήφια τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Η πρώην Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ δεν θα λάβει τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, όπως ανακοίνωσε επίσημα σήμερα (12.1) ο Περισσός. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το 902.gr, «η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, μετά από 30 χρόνια παρουσίας στο κοινοβούλιο, σύμφωνα και με τη δική της γνώμη, δεν θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές, στο πλαίσιο και της ανανέωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας»

Μετά την απόφαση αυτή, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα είναι ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Αλέκα Παπαρήγα: Βουλευτής από το 1993 - Η πορεία στο ΚΚΕ

Η Αλέκα Παπαρήγα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5.11.1945. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά και ρωσικά, ενώ έχει μία κόρη. 

Εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Κ.Κ.Ε. στις εκλογές του 1993, του 1996 του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Εργάστηκε επί 8 χρόνια ως υπάλληλος σε λογιστήρια επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα.

Το 1961 συμμετείχε στο Κίνημα Ειρήνης και στη μαθητική οργάνωση της νεολαίας της Ε.Δ.Α.. Παίρνοντας ενεργό μέρος σε διάφορες μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος στην παναθηναϊκή μαθητική οργάνωση που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια των μαθητικών αγώνων. Yπήρξε μέλος του γραφείου της οργάνωσης της νεολαίας της Ε.Δ.Α. και γραμματέας και μέλος του γραφείου Σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Το 1968, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, οργανώθηκε στο Κ.Κ.Ε. και δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων. Συνελήφθη από τη χούντα των συνταγματαρχών και κρατήθηκε επί 4 μήνες. Το 1974, έγινε μέλος του γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθηνών και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στο γυναικείο κίνημα. Υπήρξε μεταξύ των ιδρυτικών μελών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και συμμετείχε στη διοργάνωση εκδηλώσεων για το Διεθνές Έτος της Γυναίκας, ενώ μέχρι το 1981, συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, του Ο.Η.Ε., σε διεθνείς θεωρητικές συναντήσεις κ.ά.Το 1978, στο 10ο Συνέδριο του Κ.Κ.Ε., εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Στις 27.2.1991, στο 13ο Συνέδριο του Κ.Κ.Ε., εξελέγη γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θέση στην οποία επανεξελέγη ομόφωνα κατά το 15ο Συνέδριο του Κ.Κ.Ε. (26.5.1996).
Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα της γενικής Γραμματέως στην Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Ε.