- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Νίκος Δένδιας προς Άγκυρα μετά την επιστολή σε Μπορέλ: «Η ανοχή στις προκλήσεις τελειώνει»
«Αυτές οι κινήσεις των τουρκικών αλιευτικών ενισχύουν τις πιθανότητες ατυχήματος»
Νίκος Δένδιας: Το σχόλιο για την επιστολή Μπορέλ - Η επίσκεψη στην Ακτή Ελεφαντοστού - Το μήνυμα για τα ελληνοτουρκικά
Πως το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων δεν είναι ζήτημα μόνο των χωρών, είναι κυρίως ευρωπαϊκό και έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την ΕΕ για μια πρακτική η οποία προσβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την χθεσινή επιστολή του στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
«Κατ' αρχήν, περιέγραψα στην επιστολή στον Ζοζέπ Μπορέλ μια πραγματική κατάσταση. Και επειδή το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων δεν είναι ζήτημα μόνο των χωρών, είναι κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα, θεώρησα ότι έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την ΕΕ για μια πρακτική, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά βλάπτει συνολικά και το ευρωπαϊκό περιβάλλον και προσβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο» αναφέρει συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας.
Ακόμα, υπογράμμισε πως μπορεί να λειτουργήσει προς την πλευρά της Τουρκίας, σαν ένα σημάδι ότι η ανοχή ορισμένων πραγμάτων προσεγγίζει το τέλος της. Στην επιστολή του, ο υπουργός αναφερόταν στο επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου, «κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό».
«H εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα 'ατυχήματος', το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την 'Αγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία».
Στην ίδια επιστολή τόνιζε πως «η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων».
«Είναι εύκολα αντιληπτό ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη Λαθραία και 'Αναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής. Η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται ως 'μη συνεργαζόμενη' και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της ΕΕ.
»Μια τέτοια αντίδραση από πλευράς ΕΕ θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην 'Αγκυρα και θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της ΕΕ προς ένα κράτος-μέλος της, το οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και απειλές πολέμου».
Η επίσκεψη στην Ακτή Ελεφαντοστού
Με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και της ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας στη Δυτική Αφρική. Σε δηλώσεις του πριν από το γεύμα εργασίας με την υπουργό Εξωτερικών της Ακτής Ελεφαντοστού, Κάντια Κάμαρα στο Αμπιτζάν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ακτής του Ελεφαντοστού μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω και υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυσή τους. «Η γεωγραφική μας εγγύτητα και οι αλληλένδετες προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη, η ανάγκη για τη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής για τους πολίτες μας, καθιστούν την Ακτή Ελεφαντοστού έναν πολύ σημαντικό εταίρο για εμάς» σημείωσε.
Έμφαση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο γεγονός πως η Ακτή του Ελεφαντοστού είναι μέλος της ομάδας των φίλων της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), διαβλέποντας μεγάλο πεδίο συνεργασίας. «Για την Ελλάδα, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι το ιερό ευαγγέλιο, το ιερό βιβλίο της εξωτερικής μας πολιτικής. Και είμαστε ευτυχείς να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε με χώρες και ηγέτες που έχουν την ίδια προσέγγιση με εμάς» διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας.
Αναφερθείς στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε πως έκανε λάθος η ανθρωπότητα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ειδικά η Ευρώπη, που ζούσε με την ελπίδα ότι ο πόλεμος δεν θα επιστρέψει. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας δίνει όλο και περισσότερη αποφασιστικότητα, προκειμένου να δημιουργήσει ένα παράδειγμα που θα δείχνει ότι οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο μη σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των χωρών, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα» υπογράμμισε και επαίνεσε την Ακτή Ελεφαντοστού για την «ξεκάθαρη και με αρχές στάση απέναντι σε αυτή την παράνομη εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα».
Παράλληλα, παρατήρησε πως η Ακτή του Ελεφαντοστού είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Αφρική. Εκφράζοντας το ενδιαφέρον της Ελλάδας να εξετάσει πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ακτή του Ελεφαντοστού, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε πως η χώρα μας έχει σημαντική εμπειρία στον τουρισμό, στις κατασκευές, τόσο σε αστικά όσο και σε αγροτικά έργα, στην παραγωγή προηγμένων δομικών υλικών, στην παραγωγή ενέργειας, ιδίως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διαχείριση υδάτων και αποβλήτων, στην τεχνολογία πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών και στις υπηρεσίες υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες οι επιχειρηματικές τους κοινότητες θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν επιτυχημένα έργα.
Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι μια μεγάλη ναυτική δύναμη. «Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο» δήλωσε, αναφέροντας ενδεικτικά πως το 50% των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία μεταφέρονται με πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας. Σε ό,τι αφορά τον Κόλπο της Γουινέας, επισήμανε πως αποτελεί πολύ σημαντική θαλάσσια διαδρομή, τονίζοντας πως η ασφάλειά του είναι πολύ ψηλά στην ελληνική ατζέντα.
Περαιτέρω, εξέφρασε την εκτίμηση της Ελλάδας για τη συμφωνία κοινής υποστήριξης αναφορικά με τις υποψηφιότητες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: η Ελλάδα υποστήριξε την υποψηφιότητα της Ακτής του Ελεφαντοστού την περίοδο 2018-2019 και η Ακτή Ελεφαντοστού θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για την περίοδο 2025-2026.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, ο Νίκος Δένδιας διατύπωσε τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Ακτή του Ελεφαντοστού στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, στον οποία η χώρα μας έγινε μέλος το 2006.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες της ΕΕ στην Αφρική, τονίζοντας πως η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της θέλει να συνεργαστεί με την Ακτή του Ελεφαντοστού μέσω της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη». «Η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει περισσότερο την Αφρική. Και επίσης, η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η Αφρική δεν είναι μια μακρινή ήπειρος» σημείωσε.
Τέλος, δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού για τον «υπεύθυνο, σοφό και επιτυχημένο» χειρισμό του στην κρίση των 49 στρατιωτών που κρατούνταν επί μήνες από τις αρχές του Μάλι.
Σημειώνεται πως κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, υπεγράφησαν δύο μνημόνια μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ακτής του Ελεφαντοστού: Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στον τομέα της Διπλωματικής Κατάρτισης.
Κατόπιν, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Νίκος Δένδιας και Κάντια Καμαρά, αντάλλαξαν απόψεις για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία, τις επενδύσεις, τη γεωργία, τον τουρισμό και εξέτασαν τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας της Ακτής του Ελεφαντοστού.
Μετά το πέρας της συνάντησης με την ομόλογό του της Ακτής του Ελεφαντοστού, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στο Αμπιτζάν με τον αντιπρόεδρο και στελέχη της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (AfDB), με τους οποίους συζήτησε τις δραστηριότητες της τράπεζας για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο στην Αφρική. Επίσης, συναντήθηκε με τον πρωτοπρεσβύτερο Ιερεμία, αρχιερατικό επίτροπο Ακτής Ελεφαντοστού και Μπουρκίνα Φάσο.