Πολιτικη & Οικονομια

Βορίδης για εκλογές: Κάλπες μετά τον Απρίλιο σημαίνει διάλυση Βουλής μέσα στον Μάρτιο (βίντεο)

Τι ισχύει με τις διερευνητικές - Το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αθροίσουν τα ποσοστά τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές στην Ελλάδα - Πότε θα γίνουν - Η απάντηση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη

Για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Σχολιάζοντας την ατάκα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «εκλογές μετά τον Απρίλιο», ο κ. Βορίδης -σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ- τόνισε: «Ουσιαστικά είπε ότι οι εκλογές είναι μετά τον Απρίλιο».

Και πρόσθεσε ότι για να στηθούν κάλπες τον Απρίλιο, η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί αρχές με μέσα Μαρτίου το αργότερο.

Παράλληλα, εξέφρασε τη σιγουριά του ότι «θα είμαστε αυτοδύναμοι». Αναφερόμενος στην πρώτη κάλπη, η οποία γίνεται με απλή αναλογική, ο κ. Βορίδης επεσήμανε: «Η διαφορά της πρώτης κάλπης κρίνει το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης». Και εξήγησε: «Οι πρώτες κάλπες θα κρίνουν την πρωτιά, θα κρίνουν τη διαφορά και το πόσο κοντά θα βρίσκεσαι στην αυτοδυναμία».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να στηθούν και τρίτες κάλπες ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι «δεν θα έχουμε πολύμηνη εκλογική διαδικασία».

«Σκεφτείτε λίγο τη βραδιά των πρώτων εκλογών: Θα έχει κριθεί η πρωτιά των επόμενων εκλογών, ο Τσίπρας θα έχει ηττηθεί και θα έχει καταρρεύσει η θεωρία της προοδευτικής διακυβέρνησης, άρα δεν θα έχει κυβερνητική πρόταση. Η μόνη πολιτική δύναμη που θα έχει πολιτική πρόταση θα είναι η ΝΔ με την πρόταση αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη» είπε.

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Βορίδης τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή κινείται στο στο 10% ενώ απέρριψε τη λογική του αθροίσματος των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές.

«Αυτό το σενάριο σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει 3% στις επόμενες κάλπες. Δεν το θεωρώ πιθανό» εκτίμησε.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι με βάση το Σύνταγμα απαιτούνται το λιγότερο 21 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής μέχρι τις κάλπες, ενώ μίλησε και για το τι ισχύει με τις διερευνητικές εντολές.

«Πολλοί αθροίζουν τις τρεις ημέρες των διερευνητικών που έχουν στη διάθεσή τους τα τρία πρώτα κόμματα. Αυτό μας κάνει ένα μέγιστο 10 ημερών. Το θέμα μας όμως είναι το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής. Δεν αρκούν τα αποτελέσματα της Singular, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο κάτι το οποίο απαιτεί τουλάχιστον 10 ημέρες.

» Από τις 10 ημέρες αυτές, πρέπει να γίνει ορκωμοσία της Βουλής που θα έχει προκύψει από την απλή αναλογική, να ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση για εκλογή Προέδρου της Βουλής, και τρίτη συνεδρίαση για εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων, γραμματέων. Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία τότε διαπιστώνεται η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Υπολογίστε λοιπόν 15 ημέρες για να διαλυθεί η Βουλή, κάτι που σημαίνει συνολικά 57 ημέρες. Θέλουμε δύο μήνες δηλαδή, από τη χρονική στιγμή της διάλυσης της Βουλής».