- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ελλείψεις φαρμάκων: Κεντρική αντίδραση από την Κομισιόν ζητεί ο Κυμπουρόπουλος
Με κατεπείγουσα ερώτησή του προς την επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου
Ελλείψεις στα φάρμακα - Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος θέτει το θέμα στην Κομισιόν και ζητεί κεντρική αντίδραση από τις Βρυξέλλες
Στη «γραμμή» του ιδίου του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς την επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου, από την οποία ζητεί να τεθεί στο επίπεδο της Κομισιόν το πανευρωπαϊκό θέμα με τις ελλείψεις φαρμάκων, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Στέλιος Κυμπουρόπουλος, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς τη Στέλλα Κυριακίδου, από την οποία ζητεί και ο ίδιος κεντρική αντίδραση από την Κομισιόν έναντι των ελλείψεων φαρμάκων, οι οποίες πλήττουν όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.
Όπως αναφέρει ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλα τα κράτη - μέλη. Αναμφίβολα σε αυτό έχει συμβάλει η μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει, η μείωση της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες, αλλά και η παράλληλη εξαγωγή των φαρμάκων από χώρα σε χώρα εντείνει το πρόβλημα.
Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για αυτόν τον λόγο ο κ. Κυμπουρόπουλος αναζητά τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα σε βραχυπρόθεσμο και μακρυπρόθεσμο επίπεδο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών αλλά και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων πρώτων υλών εντός της Ε.Ε.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Τελευταία αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων στα κράτη μέλη. Σε αυτό έχει συμβάλει η μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει, καθώς και η μείωση της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες. Ακόμα, οι περισσότερες πρώτες ύλες παράγονται εκτός ΕΕ, στην Ασία, έτσι αν διακοπεί η ομαλή προμήθειά τους, σε περίπτωση πολέμου ή πανδημίας η ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων έχει μεγάλες ελλείψεις. Ταυτόχρονα, η παράλληλη εξαγωγή των φαρμάκων από χώρα σε χώρα εντείνει το πρόβλημα.
Ερωτάται:
- Σε τι μέτρα θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο για να εξασφαλίσει την άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα;
- Μακροπρόθεσμα, πως σκοπεύει η Επιτροπή να ενισχύσει την παραγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών εντός της ΕΕ;
- Πως σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει την κατάχρηση του δικαιώματος παράλληλης εμπορίας των φαρμάκων, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη φαρμάκων χωρίς να παραβιάζει τους νόμους της ελεύθερης αγοράς;
- Πώς πιστεύει η Επιτροπή ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανταλλαγή δεδομένων θα μπορούσε να συμβάλλει ως εργαλείο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι υποστήριξε η πρόεδρος του Μαρία Καρυστιανού
Το μήνυμα Γεωργιάδη από το Μετρό Συντάγματος
Η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών θέτει μάλιστα ερωτήματα προς την αρχή
Με αφορμή το street party ηλεκτρονικής μουσικής που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Λαμπρινή
Μελέτη δείχνει υψηλή διείσδυση του ασιατικού ηλεκτρονικού εμπορίου - Βασικό κίνητρο η χαμηλή τιμή
Νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης
Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις
Τι είπε για ΟΠΕΚΕΠΕ, Άγνωστο Στρατιώτη και τα 5 του παιδιά
Οι ψηφιακοί έλεγχοι αποκάλυψαν αδήλωτους τζίρους - Ιστορική μείωση φοροδιαφυγής και «κενού ΦΠΑ»
Η αγορά λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο για τη δεύτερη «ανοιχτή» Κυριακή των γιορτών
O πρωθυπουργός θα μεταβεί και στη Ραμάλα
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία του νοσοκομείου Mount Sinai
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σημασία της εορταστικής περιόδου για τις τοπικές αγορές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί σε διάλογο χωρίς μπλόκα
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την επέκταση του θεσμού μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά
Όσα αλλάζουν από τον Ιανουάριο - Όφελος για εκατομμύρια πολίτες
Αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.