- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ξεκινά η δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο
Τι δήλωσε η Λίνα Μενδώνη
Λίνα Μενδώνη: Ξεκινά η δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο
Για την ένταξη του έργου: «Αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο» στο ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 10,5 εκ. ευρώ περίπου, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η Υπουργός τόνισε με έμφαση ότι χρονικό πέρας της αποκατάστασης ορίζεται το 2025, η ίδια έχει ιδιαίτερη συμπάθεια στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και αυτομάτως αυτό σημαίνει, ότι όλες οι δυνάμεις θα ενταθούν ώστε την συγκεκριμένη ημερομηνία να αποπερατωθούν οι εργασίες σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της σύγχρονης μεθοδολογίας.
Με την ένταξη του έργου θα ξεκινήσει η δημοπράτηση του ώστε να εγκατασταθεί και ο ανάδοχος που θα αναλάβει την αποκατάστασή του.
Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα, αλλά και το γεγονός ότι η φωτιά του 2017 το ταλαιπώρησε ιδιαίτερα, οδήγησε στην απόφαση της επιστημονικής επίβλεψης αποκατάστασης από την ομάδα που εκπόνησε το ερευνητικό του ΕΜΠ, στην οποία θα συνδράμουν και οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ που θα παρακολουθούν τις εργασίες, όλα αυτά σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης των αστοχιών όπως επισημαίνει η κ. Μενδώνη.
Μια από τις δυσκολίες για παράδειγμα είναι η εξεύρεση ξυλείας για την αποκατάσταση της στέγης. «Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη υπόθεση, τόνισε η κ. Μενδωνη, και αυτό γιατί δεν είναι δεδομένο ότι οι μεγάλοι κορμοί που απαιτούνται μπορούν να βρεθούν εντός της Ελληνικής Επικράτειας κάτι που σημαίνει ότι θα αναζητούν εκτός Ελλάδος».
Το έργο περιλαμβάνει το σύνολο των παρεμβάσεων που θα αποκαταστήσουν το μνημείο στα πρότυπα της τελευταίας φάσης του, των αρχών του 20ου αιώνα, με παράλληλα ανάδειξη στοιχείων προηγούμενων φάσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται η καθαρά πολιτιστική χρήση του Μνημείου όπου με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους θα γίνεται ενημέρωση του κόσμου όχι μόνο για το Μνημείο αλλά γενικότερα για την ιστορία της περιοχής.
«Πρόκειται για ένα επισκέψιμο Μνημείο όπου ο επισκέπτης ντόπιος η ξένος, θα μπορεί να βλέπει την αρχιτεκτονική, τον ζωγραφικό του διάκοσμο, να πληροφορείται όλη τη διαδικασία αποκατάστασης του αλλά και την ευρύτερη ιστορία της περιοχής», σημειώνει η Λίνα Μενδώνη.
Να σημειωθεί ότι ήδη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ύψους 3,5 εκ. ευρώ περίπου συνεχίζει το έργο της αυτεπιστασίας.