Πολιτικη & Οικονομια

Χριστούγεννα στη φυλακή για την Εύα Καϊλή - Από το «family business» στον φόβο απαγωγής

Συνεχείς οι εξελίξεις στην υπόθεση

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εύα Καϊλή: Στη φυλακή για ακόμα ένα μήνα λόγω του σκανδάλου Qatargate - Ο φόβος της απαγωγής της από κατασκόπους του Κατάρ - Ο ρόλος της αδερφής της

Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή για έναν μήνα, με την ίδια να αναμένεται να κάνει Χριστούγεννα στη φυλακή. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών η Καϊλή έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών και να επανεξεταστεί το αίτημά της να βγει από τη φυλακή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά από 15 ημέρες.

«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ένα άτομο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προεδρικών τμημάτων του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

Με διάταξη του σήμερα το πρωί το προεδρικό τμήμα παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. για έναν μήνα. Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών. Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες» αναφέρει η ανακοίνωση. 

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή κρατείται από τις βελγικές αρχές εδώ και 14 ημέρες, από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, οπότε και συνελήφθη και ανακρίθηκε για το Qatargate.

Ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος, είχε ζητήσει η κυρία Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, προσθέτοντας ότι η ίδια συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών Αρχών και απορρίπτει κάθε κατηγορία για διαφθορά σε ό,τι την αφορά.

«Η κ. Καϊλή είναι αθώα, αρνείται όλες τις κατηγορίες περί δωροδοκίας ή διαφθοράς», τόνισε νωρίτερα ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος που ανέπτυξε την υπερασπιστική γραμμή της ευρωβουλευτού και πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία είναι ότι δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της.

Η Εύα Καϊλή ισχυρίζεται, επίσης, ότι δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, αποφάσισε να δεσμευτεί το οικόπεδο επτά στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Αν η κ. Καϊλή δεν ασκήσει έφεση, το αίτημα να βγει από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους θα επανεξεταστεί μετά από 1 μήνα.

Το δελτίο τύπου της εισαγγελίας αναφέρει ότι η Καϊλή βρέθηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Η εισαγγελία αναφέρει ακόμη πως για το καλό των ερευνών δεν θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες σε αυτό το στάδιο.

Ο φόβος απαγωγής και η «πολιτική απόφαση»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Δημητρακόπουλος χαρακτήρισε «πολιτική» την απόφαση να παραμείνει για ακόμη έναν μήνα στις φυλακές του Χάρεν στο Βέλγιο η Εύα Καϊλή. Όπως είπε, ο Βέλγος εισαγγελέας για την υπόθεση διαφθοράς και για την εγκληματική οργάνωση δεν έχει στοιχεία, μόνο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μπορεί να υπάρξουν ενδείξεις, καθώς βρέθηκαν τα λεφτά σπίτι της.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ξεκαθάρισε, πάντως, πως δεν πρόκειται να κατατεθεί έφεση στην απόφαση για προφυλάκιση της ευρωβουλευτού.

Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε πως οι τοποθετήσεις του εισαγγελέα προδίκασαν το αποτέλεσμα, καθώς η Εύα Καϊλή είχε καταθέσει πρόταση για κατ’ οίκον περιορισμό χωρίς καμία ηλεκτρονική συσκευή, μόνο με ένα σταθερό τηλέφωνο, για το οποίο δίνει άδεια να το παρακολουθεί η αστυνομία.

Παράλληλα, ανέφερε και πάλι πως ο Βέλγος εισαγγελέας είπε πως υπάρχει κίνδυνος να έρθουν κατάσκοποι από το Κατάρ για να απαγάγουν την Εύα Καϊλή, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Δημητρακόπουλου, ο οποίος απάντησε πως «υπάρχει κίνδυνος να φέρει και στρατεύματα το Κατάρ για να πάρει την όμορφη Εύα».

Politico: Πώς οι αδελφές Καϊλή κατάφεραν να συνδέσουν την πολιτική με το λόμπινγκ

Στο «μικροσκόπιο» του Politico μπαίνουν οι δραστηριότητες της Εύας Καϊλή –που βρίσκεται ενώπιον των βελγικών δικαστικών αρχών– και της αδελφής της, Μανταλένας, σχολιάζοντας για τη σχέση τους πως «οι δεσμοί τους φαίνεται να υπερβαίνουν την απλή αδελφική πίστη».

«Κι ενώ η Εύα Καϊλή έχτιζε την καριέρα της στην Ευρωβουλή, η αδερφή της, Μανταλένα, ίδρυε μία εταιρία πολλαπλών σκοπών –τη Made Group– οι στόχοι της οποία συχνά επικαλύπτονταν με την πορεία της αδερφής της», αναφέρει το άρθρο του Politico, σχολιάζοντας πως «όσο η Εύα ανέβαινε στην πολιτική σκηνή, άλλο τόσο άνοιγαν τα φτερά της επιχείρησης της αδελφής της».

Το Politico φέρει ως παράδειγμα τη στιγμή που οι δρόμοι της Made Group και της πολιτικής πορείας της Καϊλή «διασταυρώθηκαν». «Την ώρα που η Εύα Καϊλή έστρεφε το ενδιαφέρον της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτονομισμάτων, η Made Group της Μανταλένας Καϊλή το 2018 δημιούργησε μια "μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία", την Elontech, η οποία επικεντρωνόταν στους ίδιους τομείς» γράφει το Politico.

Χαρακτηρίζει την Εύα Καϊλή ως «τσιρλίντερ των κρυπτονομισμάτων», λέγοντας πως κορυφαία στιγμή αυτής της «διασταύρωσης» των δρόμων τους ήταν ένα ψήφισμα τον Οκτώβριο του 2018 και η ίδρυση του Κέντρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2019.

«Η Elontech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος με τις αδερφές Καϊλή να έχουν πλήρως εμπλακεί ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τους συνεργάτες της Ελληνίδας ευρωβουλευτή» σημειώνει το Politico.

«H Μανταλένα Καϊλή ήταν managing director στην ELONtech και η Εύα Καϊλή είχε τον ρόλο της συμβούλου. Ένα από τα στελέχη της ELONtech, ο Δημήτρης Τζανιδάκης, ήταν στη λίστα των βοηθών της Εύας Καϊλή, ενώ στην ίδια λίστα ήταν και ο νομικός σύμβουλος της ELONtech, Αλέξανδρος Σπυρίδωνος» προσθέτει το άρθρο.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, επίσης, ότι όταν το 2020 η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ξεκίνησε μια διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για την Επιτροπή για το Mέλλον της Eπιστήμης και της Tεχνολογίας (STOA) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανάμεσα στα μέλη της βρίσκονταν εκπρόσωπος της ELONTech αλλά και του Qatar Foundation.

«Οι δραστηριότητες της ELONtech ορίζονται με εξαιρετικά χαλαρούς όρους ενώ ο μητρικός οργανισμός Made Group δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς αλλά, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, έχει λάβει μεγάλα χρηματικά ποσά από την ΕΕ για τα σχέδιά της στα οποία πρόσφερε στήριξη η Εύα Καϊλή» συνεχίζει η ιστοσελίδα.

Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας της το 2017, η Made Group θα συμμετείχε σε διάφορα ψηφιακά έργα που υποστηρίζονται από τον Ορίζοντα 2020, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καινοτομίας και έρευνας της ΕΕ – κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών. Η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή ήταν υπεύθυνη για την επικοινωνία, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020. Ακολούθησαν κι άλλα τέτοια προγράμματα.

H Μανταλένα Καϊλή, με δήλωσή της στο Politico, αμφισβήτησε την έκταση της επικάλυψης ανάμεσα στην Made Group και του έργου της αδελφής στις Βρυξέλλες: «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας» ανέφερε χαρακτηριστικά.