Πολιτικη & Οικονομια

«Πάω μπροστά»: Πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων με επίδομα 400 ευρώ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις - Ποιους αφορά

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Πάω μπροστά»: Πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων με επίδομα 400 ευρώ
© PIXABAY

Πρόγραμμα «Πάω μπροστά»: Voucher 400 ευρώ για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων εργαζομένων

Πρόγραμμα για συνολικά 150.000 εργαζομένους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας που θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους  φέρνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος «Πάω Μπροστά» είναι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 154,5 εκατομμυρίων ευρώ.  

Η ΔΥΠΑ, σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των πανεπιστημίων, διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας και αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), θα προσφέρει στους εργαζομένους μια μεγάλη λίστα επιμέρους προγραμμάτων κατάρτισης, με έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, από τα οποία θα μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προφίλ.

Ενδεικτικά, οι επιλογές θα περιλαμβάνουν από βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για social media marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης όπως data analytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» - Ξεκίνησαν οι αιτήσεις 

Από σήμερα στις 13:00 οι ενδιαφερόμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας voucher.gov.gr, πατώντας στον σύνδεσμο «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων Εργαζομένων για κατάρτιση». Αφού οριστικοποιηθεί η πρώτη φάση του Μητρώου Ωφελούμενων, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων που θα εμφανίζεται στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα.

Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.

Ο κάθε ωφελούμενος θα παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης).

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επιτυχία  της πιστοποίησης των γνώσεων ο καταρτιζόμενος θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης. Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης και με την επιτυχή εξέτασή τους θα λάβουν από τον φορέα πιστοποίησης που έχουν επιλέξει «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων».

Συνεπώς, αν κάποιος ολοκληρώσει το πρόγραμμα 80 ωρών και πετύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 400 ευρώ.

Το πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την επανακατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τόσο των ανέργων όσο και των εργαζομένων. Αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει σχεδιαστεί η μεγαλύτερη προσπάθεια κατάρτισης του εργατικού δυναμικού στην ιστορία της χώρας, με στόχο τα επόμενα χρόνια να έχουν λάβει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης προγράμματος κατάρτισης 500.000 εργαζόμενοι και άνεργοι πολίτες.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Σήμερα οι εξελίξεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες. Γι’ αυτό όχι μόνο οι άνεργοι, αλλά και οι εργαζόμενοι, πρέπει να εκπαιδεύονται και να μετεκπαιδεύονται στις πράσινες και κυρίως ψηφιακές δεξιότητες. Το πρόγραμμα, λοιπόν, της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για κατάρτιση 150.000 εργαζομένων πάνω σε αυτά τα αντικείμενα έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία».

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σημείωσε: «Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης συνεχίζει να επενδύει στο πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας που είναι οι άνθρωποι. Μετά την επιτυχημένη δράση κατάρτισης 120.000 ανέργων, τώρα ξεκινάμε μια νέα δράση για 150.000 εργαζομένους. Στόχος μας είναι να αποκτήσουν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες που χρειάζονται για να πετύχουν τους στόχους τους και να πάνε μπροστά επαγγελματικά».

Οδηγός του προγράμματος «Πάω Μπροστά»

Τα βασικά βήματα και οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης στο νέο πρόγραμμα:

1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Εργαζομένων για κατάρτιση μέσω των ΚΕΔιΒιΜ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων ΚΔΒΜ έχουν εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:

  • Είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.
  • Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
  • Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
  • Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει μία αίτηση συμμετοχής και να παρακολουθήσει ένα μόνο πρόγραμμα κατάρτισης.

2. Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των εργαζομένων στο έργο γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Ειδικότερα, κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελούμενων θα πρέπει:

  • Να συμπληρώσει και να υποβάλει μέσω της σελίδας voucher.gov.gr, εισερχόμενος με κωδικούς TAXISnet, τη φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής».
  • Να επισυνάψει τα παρακάτω δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση των στοιχείων που δήλωσε στην «Αίτηση Συμμετοχής» του και τα οποία ο ωφελούμενος θα πρέπει να προσκομίσει, μετά την επιλογή του προγράμματος, στον πάροχο κατάρτισης της επιλογής του.

· Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας/Διαβατηρίου σε ισχύ.

· Αντίγραφο απολυτηρίου, τουλάχιστον, Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών.

· Υπεύθυνη Δήλωση μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ότι:

α. Δεν παρακολουθεί ή/και δεν έχει παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Next Generation EU, της δράσης 16913 Νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση & το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων.

β. Δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο (2) έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.

· Κάθε πρόσθετο δικαιολογητικό (π.χ. πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας) που τυχόν απαιτεί το πρόγραμμα που θα επιλέξει σε δεύτερη φάση ο ωφελούμενος.

· Επιπλέον Υπεύθυνες Δηλώσεις όπως αναφέρονται στη σχετική Πρόσκληση.

Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά αναρτώνται στην ιστοσελίδα voucher.gov.gr από τον ωφελούμενο.

Να «διαφυλάξει» την αίτησή του σε ηλεκτρονικό μέσο, όπως επίσης και το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το οικείο μηχανογραφικό σύστημα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, επιταγή κατάρτισης κ.ά.).

3. Μετά την υποβολή της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, θα συγκροτηθεί, με απόφαση Διοικητή της ΔΥΠΑ, το Μητρώο Ωφελουμένων, το οποίο θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα voucher.gov.gr.

4. Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι επιλέγουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης που έχουν αξιολογηθεί και εμφανίζονται στο voucher.gov.gr. Τα προγράμματα κατάρτισης εμφανίζονται στον ωφελούμενο σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κ.λπ.), καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα τα οποία ο ίδιος έχει δηλώσει στην αίτησή του.

5. Οι πάροχοι κατάρτισης επαληθεύουν τα δικαιολογητικά των ωφελουμένων και, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, προχωρούν στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (Training Voucher), μέσω της σύναψης της διμερούς σύμβασης μεταξύ παρόχου και ωφελουμένου.

6. Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, εφόσον πληρούνται οι επιμέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα επιλέξουν (όπως  εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας, όπου απαιτείται κ.λπ.) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.

7. Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών ή «πράσινων» γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας 80 ωρών.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες διά ζώσης εκπαίδευση και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η ημερήσια διάρκεια της διά ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 80 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 2 μηνών.

8. Οι ωφελούμενοι που ολοκλήρωσαν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Σε κάθε ωφελούμενο που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις χορηγείται από τον φορέα πιστοποίησης που έχει επιλέξει «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων». Σε περίπτωση αποτυχίας χορηγείται από το φορέα πιστοποίησης «Βεβαίωση συμμετοχής» του στις εξετάσεις πιστοποίησης.

9. Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για 80 ώρες κατάρτισης θα λάβει 400 ευρώ. Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, αφαιρουμένων τυχόν απουσιών.

Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης για να λάβει το σύνολο του επιδόματος.

Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής: Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών. Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.

10. Ο ωφελούμενος διαγράφεται από το Μητρώο Ωφελουμένων και η επιταγή κατάρτισης που δικαιούται ακυρώνεται αν το voucher δεν ενεργοποιηθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, αν ο ωφελούμενος υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απουσιών, αν δεν πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στη δράση,  αν διακόψει αναιτιολόγητα την κατάρτιση και αν υποβάλει δικαιολογητικά που δεν είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εκάστοτε πρόσκληση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.