Πολιτικη & Οικονομια

Πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο

Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό γράφει στην ATHENS VOICE για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης

Γιάννης Μπρατάκος
Γιάννης Μπρατάκος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Γιάννης Μπρατάκος, αναλύει με άρθρο του στην ATHENS VOICE την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.
© Artur Debat

Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Γιάννης Μπρατάκος, αναλύει με άρθρο του στην ATHENS VOICE την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Η αλληλεγγύη, η έγνοια για το συνάνθρωπο, η φροντίδα για τον αδύναμο, είναι λέξεις που θα ακούσουμε συχνά αυτές τις γιορτινές μέρες. Για κάθε οργανωμένο κράτος, όμως, η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, είναι θεμελιώδης και διαρκής υποχρέωση. Είναι κριτήριο ποιότητας της δημοκρατίας, προϋπόθεση για συλλογική ευημερία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Αντίθετα δε με κατεστημένες αντιλήψεις, η πραγματική κοινωνική ευαισθησία δεν αποτελεί μονοπώλιο κανενός πολιτικού χώρου, ούτε εξαντλείται σε μεγάλα λόγια. Αποτυπώνεται στις πράξεις, στους πόρους και στην προσοχή που αφιερώνει η Πολιτεία, σε όσους έχουν ανάγκη από τη στήριξή της.

Μια από τις βασικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης ήταν η άσκηση πολιτικής με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο και ορατό θετικό αποτύπωμα στις ζωές των πολιτών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων. Κι αυτή τη δέσμευση υπηρετεί μέχρι σήμερα, τοποθετώντας τον άνθρωπο στον πυρήνα των πολιτικών της επιλογών.

Από την αρχή της θητείας της, έχει αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των εργαζομένων, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την ταχύτερη και δίκαιη απόδοση των παροχών που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, για την υποστήριξη συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, για την προστασία των δικαιωμάτων των πιο αδύναμων. 

Κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη στην πράξη, είναι η δημιουργία ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και την εκμετάλλευση. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση αποτελεί μια ολιστική παρέμβαση στο υφιστάμενο πλαίσιο δομών και λειτουργιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, την πρόληψή του, την προαγωγή της αποκάλυψής του όταν συμβαίνει, τη γρήγορη και αποτελεσματική δίωξη των δραστών και την παροχή προστασίας και στήριξης στα θύματα.

Είναι ένα συλλογικό έργο 12 Υπουργείων, ένα πολυσχιδές σχέδιο με 11 οριζόντιες πολιτικές και 80 επιμέρους δράσεις για την αποσαφήνιση και την αναβάθμιση της σχετικής νομοθεσίας, την αυστηροποίηση των ποινών για τους ενόχους, την ανάπτυξη εξειδικευμένων μονάδων σε αστυνομικά τμήματα, τη δημιουργία νέων λειτουργιών και περισσότερων δομών προστασίας και φροντίδας ανηλίκων. Το 75% των δράσεων έχει ήδη ενταχθεί στα ετήσια σχέδια δράσης των Υπουργείων και αρκετές από αυτές υλοποιούνται ήδη.

Κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη στην πράξη, είναι το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», το οποίο παρέχει στήριξη σε άστεγους συμπολίτες μας, ώστε να κάνουν μια νέα αρχή. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή για τα δεδομένα της Ελλάδας δράση, που συνδυάζει την παροχή στέγασης και οικοσκευής, με ευκαιρίες για εργασία, δίνοντας στους ωφελούμενους, όχι μόνο πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά ουσιαστική ελπίδα.

Κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη στην πράξη, είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.   Στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, η κυβέρνηση έχει αναβαθμίσει σημαντικά το θεσμικό και νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και ενισχύει τις ικανότητες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαχείριση σχετικών περιστατικών, με 73 επιτελικές υπηρεσίες και 18 επιχειρησιακά γραφεία, αλλά και με ειδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης 16.000 αστυνομικών. Ενισχύει, παράλληλα, τις υποδομές φροντίδας γυναικών που κινδυνεύουν ή είναι θύματα κακοποίησης, με ένα δίκτυο 64 δομών – Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας – τα οποία έχουν προσφέρει κοινωνική, ψυχολογική και εργασιακή στήριξη σε σχεδόν 45.000 γυναίκες.

Κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη στην πράξη είναι και η καθιέρωση και στην Ελλάδα του θεσμού του προσωπικού βοηθού για Άτομα με Αναπηρία. Είναι η ενεργοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης ειδικών ομάδων στον ΟΑΕΔ, η λειτουργία του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Υιοθεσιών και Αναδόχων, η χορήγηση επιδόματος στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Κοινωνική πολιτική στην πράξη είναι η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, που απουσίαζε από τη χώρα μας για πάνω από δέκα χρόνια: με το πρόγραμμα Προσιτή Κατοικία, που αξιοποιεί πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, για να παρέχει οικονομικά προσιτή στέγη, μέσω της ανακαίνισης 100 συνολικά διαμερισμάτων στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με την πρωτοβουλία «Σπίτι μου», που απαντά στις ανάγκες στέγης 137.000 νέων ανθρώπων, νέων ζευγαριών και ευάλωτων πολιτών.

Κοινωνική πολιτική στην πράξη – η οποία μειώνει ουσιαστικά τις ανισότητες και παρέχει ευκαιρίες στους πιο αδύναμους – είναι η σταθερή μείωση της ανεργίας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια, με δράσεις που στηρίζουν την απασχόληση και ευνοούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αρκετά από όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής θα έπρεπε να είναι αυτονόητα εδώ και δεκαετίες. Είναι, όμως, σημαντικό ότι επιτέλους προχωρούν. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν και η προσπάθεια δεν σταματά. Συνεχίζουμε να ασκούμε κοινωνική πολιτική στην πράξη, στοχεύοντας σε μια κοινωνία πραγματικής αλληλεγγύης, συμπερίληψης και ίσων ευκαιριών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.