- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Mητσοτάκης για το πλαφόν στο φυσικό αέριο: Όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν
Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου
Μητσοτάκης: Υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση για το πλαφόν -Ένα ακόμα ορόσημο στην προσπάθειά μας
Σε ανάρτηση προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόφαση των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για την υιοθέτηση της πρότασης της Ελλάδας για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Σήμερα είναι ένα άλλο ορόσημο στη μακρόχρονη προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές του φυσικού αερίου που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς - μια ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες - υιοθετήθηκε επιτέλους από τους υπουργούς ενέργειας της Ευρώπης. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να οπλιστούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου».
Το θέμα είχε διχάσει τις χώρες-μέλη της Ένωσης, λόγω των φόβων ότι οι παγκόσμιοι προμηθευτές θα παρακάμπτουν την Ευρώπη όταν άλλοι αγοραστές προσφέρουν περισσότερα χρήματα.
«Κανείς, δεν είπε ότι διαφωνώ με τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, απλώς γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην προκαλέσουμε κακό αντί για καλό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ρόμπερτ Χάμπεκ κατά την άφιξή του το πρωί στις Βρυξέλλες. Με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προηγήθηκε σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας με μήνυμα ότι δεν θα γινόταν αποδεκτή λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία ενώ συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για ομόφωνη απόφαση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα.
O Τσέχος Υπουργός Ενέργειας Ζόζεφ Σικέλα προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε ότι ήδη οι διαρπαγματεύσεις για το πλαφόν διαρκούν μήνες και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. «Γνωρίζω ότι ένας αριθμός χωρών εκφράζει ανησυχία για πιθανή απώλεια της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή αγορά ή πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου. Γι’αυτό προτείνουμε μηχανισμό ο οποίος θα είναι ένα προσωρινό φρένο έκτακτης ανάγκης και στον οποίο έχουμε ενσωματώσει πολλές δικλείδες ασφαλείας που θα μας επιτρέπουν να απενεργοποιούμε τον μηχανισμό σε περίπτωση που που δούμε ότι δεν λειτουργεί», τόνισε νωρίτερα ο Ζόζεφ Σικέλα.
Η Κομισιόν πρότεινε τον περασμένο μήνα ένα «ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας» που θα εφαρμοστεί εάν το φυσικό αέριο υπερβαίνει τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για δύο εβδομάδες και εάν είναι 58 ευρώ υψηλότερη από την τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές, ωστόσο τον Αύγουστο οι τιμές έφτασαν σχεδόν τα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς.