Πολιτικη & Οικονομια

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ

Το παρασκήνιο της απόφασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Εύα Καΐλη προωθεί τις διαδικασίες στην Ευρώπη για την ασφάλεια στις τηλεφωνικές επικοινωνίες
Η Εύα Καΐλη προωθεί τις διαδικασίες στην Ευρώπη για την ασφάλεια στις τηλεφωνικές επικοινωνίες © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Ευα Καϊλή ερευνάται για σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ

Εκτός ΠΑΣΟΚ ετέθη η Εύα Καΐλη από τον Νίκο ΑνδρουλάκηΑφορμή για την απόφαση του να διαγράψει την ευρωβουλευτή από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αποτέλεσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γεγονός ότι η κυρία Καϊλή φέρεται να ερευνάται από την βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία για ανάμειξη στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από αραβική χώρα και πιό συγκεκριμένα από το Κατάρ.

Κατά τίς ίδιες πληροφορίες κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις βελγικές αρχές, ενώ δημοσιεύματα στο Βέλγιο αναφέρουν ότι μάλλον έχει προσαχθεί ο σύζυγός της, Φραντζέσκο Τζόρτζι.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η έρευνα των βελγικών αρχών αφορά ευρύτερο κύκλο ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εύα Καϊλή είχε πρόσφατα (22 Νοεμβρίου) προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με τοποθέτησή της εξ αφορμής των έντονων επικρίσεων για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για τα έργα του Μουντιάλ . Η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).

Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη (BLUE SKY): « «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Έρευνες και προσαγωγές

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός του οργάνου.

Σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της έρευνας από δικαστή των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες από την αστυνομία σε διάφορους δήμους της βελγικής πρωτεύουσας, όπου έχει την έδρα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκτός από τις τέσσερις προσαγωγές, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.

«Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής», σημείωσε η εισαγγελία.

Στο στόχαστρο το Κατάρ

Η εισαγγελία δεν κατονόμασε το Κατάρ, αλλά η βελγική εφημερίδα επικαλείται αξιόπιστες πηγές που βεβαιώνουν ότι πρόκειται για τη χώρα που φιλοξενεί το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Το Κατάρ έχει μπει στο στόχαστρο για την αμφιλεγόμενη πολιτική του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών αλλά και της LGBTQ+ κοινότητας στο Μουντιάλ 2022.

Η κυβέρνηση του Κατάρ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.