Πολιτικη & Οικονομια

Οι τράπεζες βγάζουν κάθε χρόνο 1,2 δισ. ευρώ από προμήθειες - Πώς να τις αποφύγετε

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τράπεζες: Τα έσοδα από τις προμήθειες και οι τρόποι αποφυγής - Φτάνουν το 1,2 δισ ευρώ τον χρόνο

Ένα ποσό της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ βάζουν κάθε χρόνο στα ταμεία τους οι τράπεζες μέσω των προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές, που σύμφωνα με το protothema.gr, θα μπουν στο τραπέζι των των διαπραγματεύσεων, στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει ανάμεσα σε τράπεζες και κυβέρνηση για την ελάφρυνση των πολιτών. 

Πιο αναλυτικά, οι χρεώσεις για τις τραπεζικές προμήθειες υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατ ευρώ το μήνα και ενισχύθηκαν μετά τη στροφή στις ηλεκτρονικές συναλλές.

Τράπεζες: Οι τρόποι για να αποφύγετε την προμήθεια

Όπως αναφέρει το protothema.gr, υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε την προμήθεια, τουλάχιστον για την πληρωμή φόρων:

  • Η πληρωμή μέσω e-banking για όσους έχουν κωδικούς για ηλεκτρονική τραπεζική σε μια ή περισσότερες εμπορικές τράπεζες.
  • Η πληρωμή μέσω της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μέσω ΑΤΜ. Η διαδικασία απαιτεί αρκετά μεγάλη εξοικείωση με το αυτόματο μηχάνημα της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται καθώς θα πρέπει να περάσει σωστά τον κωδικό πληρωμής της κάθε δόσης.
  • Με κατάθεση μετρητών μέσω των Κέντρων Αυτόματων Πληρωμών (ΚΑΠ-APS) των τραπεζών. Εδώ η πληρωμή είναι πιο άνετη, καθώς πληρώνει κάποιος είτε με χρεωστική κάρτα και μετρητά και μπορεί να προσφύγει στην βοήθεια κάποιου υπαλλήλου του υποκαταστήματος.

Παράλληλα, η πληρωμή φόρων στο ταμείο της τράπεζας χωρίς προμήθεια είναι εφικτή μόνο για τις ακόλουθες κατηγορίες φυσικών προσώπων:

  • Όσοι είναι άνω των 70 ετών.
  • Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Τα άτομα με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω.
  • Οι κάτοικοι μη τουριστικών περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή κάτοικοι μη τουριστικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ εισπράττονται τα δημόσια έσοδα που αφορούν:

  • Βεβαιωμένες οφειλές σε ΔΟΥ, ρυθμισμένες ή μη, με τη χρήση της “Ταυτότητας Οφειλής” (Τ.Ο.) ή της “Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής” (ΤΡΟ), οι οποίες εκδίδονται για κάθε χρέος και το ακολουθούν μέχρι την εξόφλησή του.
  • Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, με τη χρήση του “Κωδικού Πληρωμής”, που εκδίδεται από τη σχετική δικτυακή εφαρμογή.
  • e-Παράβολο, με τη χρήση του “Κωδικού Πληρωμής”, που εκδίδεται από τη σχετική δικτυακή εφαρμογή.
  • Δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις, καθώς και ρυθμισμένες ή μη οφειλές που βεβαιώνονται στα τελωνεία.

Σημειώνεται τέλος ότι το σύστημα πληρωμών μέσω Taxisnet δέχεται κάρτες πληρωμών έκδοσης των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Τράπεζας Eurobank Ergasias, Τράπεζας Πειραιώς, Attica Bank, HSBC, καθώς και των Συνεταιριστικών Tραπεζών. Η αποδοχή της πληρωμής μέσω των καρτών πληρωμών των ανωτέρω πιστωτικών ιδρυμάτων εξαρτάται από την πιστοδοτική πολιτική κάθε πιστωτικού ιδρύματος.