- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Ποιες αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος για το ΕΣΥ
O πρύτανης, Θάνος Δημόπουλος, και το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαρνάβας, εξηγούν στην ATHENS VOICE
Τι αλλάζει στο ΕΣΥ με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη - Ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος και το μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ, Δημήτρης Βαρνάβας σχολιάζουν στην ATHENS VOICE.
Δεν απέδωσε τελικά «καρπό» η στρατηγική της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, αλλά και των απεργιακών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), έναντι του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ, την ιατρική εκπαίδευση και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στο ΕΣΥ. Παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση και οι συνδικαλιστές υγειονομικοί επιδίωκαν να προκαλέσουν διαφοροποιήσεις βουλευτών της Ν.Δ., ικανές να κλονίσουν ουσιαστικά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να «περάσει» από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισαν ως «προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ», με 156 ψήφους, αυτές των βουλευτών της Ν.Δ., υπερψηφίσθηκε τελικά το απόγευμα της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου, το νομοσχέδιο, ενώ 141 βουλευτές της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης ψήφισαν «κατά». Με τους ίδιους ακριβώς ψήφους υπερψηφίσθηκαν ονομαστικά και τα άρθρα 7, 10 και 56 του νομοσχεδίου.
Αντιθέτως, αισθητή έγινε η διαφοροποίηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δεν υπέγραψε το έγγραφο αίτημα, το οποίο κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, για τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά και επί των άρθρων 7, 10 και 56. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, πάντως, ψήφισε όπως ακριβώς έπραξε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δηλαδή καταψήφισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και τα επιμέρους άρθρα 7, 10 και 56.
Με τον νέο νόμο για το ΕΣΥ, λοιπόν, θα καταβληθούν αναδρομικά, από τις 28 Ιουνίου 2022, αυξήσεις της τάξης του 10%, μεσοσταθμικά, στους μισθούς και τα επιδόματα περισσότερων από 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθεί επιπλέον προσαύξηση, ύψους έως ακόμη και 690 ευρώ, στο νοσοκομειακό επίδομα για τους γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Επίσης, θα χορηγηθεί μηνιαίο χρηματικό επίδομα, ύψους 250 – 400 ευρώ, στους γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, αλλά και στους αναισθησιολόγους οι οποίοι υπηρετούν στα αναισθησιολογικά τμήματα των ιδρυμάτων.
Έτσι, με το νομοσχέδιο αποκτά πάγιο χαρακτήρα το προβλεπόμενο στο άρθρο 32 του νόμου 4816/2021 μηνιαίο χρηματικό επίδομα, ύψους 250 – 400 ευρώ, προς τους γιατρούς της ειδικότητας της Αναισθησιολογίας, καθώς και σε εκείνους οι οποίοι ασκούνται για την απόκτηση της συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας.
Από τους βασικούς στόχους του νέου νόμου είναι η αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, και μάλιστα με δύο συγκεκριμένους τρόπους:
Πρώτον, με την επιτάχυνση της τοποθέτησης γιατρών για άσκηση σε ιατρική ειδικότητα μέσω της μεταφοράς της διαδικασίας τοποθέτησης από το υπουργείο Υγείας στα ίδια τα νοσοκομεία, τα οποία θα αποτελούν πλέον εκπαιδευτικά κέντρα, καθώς και της δημιουργίας μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων και την τήρηση της σειράς της χρονικής προτεραιότητας.
Δεύτερον, μέσω της δημιουργίας ομάδων νοσοκομείων ανά ιατρική ειδικότητα, για την τοποθέτηση ειδικευομένων γιατρών προς άσκηση για απόκτηση ειδικότητας, καθώς και μέσω της κυκλικής τοποθέτησης των ειδικευομένων γιατρών στα νοσοκομεία της ομάδας, στην οποία θα ενταχθούν, αλλά και του καθορισμού του αριθμού των θέσεων γιατρών προς άσκηση ανά ειδικότητα και ανά νοσοκομείο, με γνώμονα τις ανάγκες του συστήματος Υγείας της χώρας και, φυσικά, των πολιτών της.
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη ευελιξία, κίνητρα για την παραμονή των γιατρών στο ΕΣΥ, αλλά και την αναγκαία αποτελεσματικότητα για τους ιδίους τους ασθενείς φιλοδοξεί, κατά την κυβερνητική πλειοψηφία, να προσδώσει στο ΕΣΥ της χώρας μας ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου, το οποίο διέπει το καθεστώς της απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Έτσι, προβλέπεται η δυνατότητα να προκηρύσσονται θέσεις μερικής απασχόλησης, σε νοσοκομεία δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών, θέσεις που θα καλύπτονται από γιατρούς οι οποίοι θα έχουν επίσης τη δυνατότητα για άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος (άρθρο 7).
Στο ίδιο μήκος κύματος και, μάλιστα, χωρίς να αμφισβητείται η κυρίαρχη, πυρηνική όσο και θεμελιώδης εργασιακή σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, θεσπίζεται η δυνατότητα για μερικούς από αυτούς τους γιατρούς να μπορούν, υπό συγκεκριμένες και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, να λειτουργούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν παράλληλα τις υπηρεσίες τους προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια κ.λπ., και μόνον για μία ημέρα την εβδομάδα (άρθρο 10).
Την ίδια στιγμή και για λόγους ίσης μεταχείρισης, αίρεται η σχετική απαγόρευση, η οποία ίσχυε μέχρι σήμερα, και επιτρέπεται πλέον σε όσους πανεπιστημιακούς γιατρούς υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή σε νοσοκομεία αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας να παρέχουν παράλληλα τις υπηρεσίες τους σε ιδιωτικές κλινικές.
Θάνος Δημόπουλος: Προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του συστήματος Υγείας
Ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Ογκολογίας, Αιματολογίας και Θεραπευτικής της Ιατρικής Σχολής του ιδρύματος, σχολιάζει τις αλλαγές που προβλέπει το ψηφισθέν σχέδιο νόμου:
«Βασικό χαρακτηριστικό της υπέρ δεκαετούς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση σε όλους τους τομείς, όπως στον τομέα της υγείας. Η ενίσχυση της χρηματοδότησης είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποδοχών των επαγγελματιών υγείας στα Νοσοκομεία, την ανανέωση του εξοπλισμού και την ανακαίνιση των υποδομών.
Στο ψηφισθέν Νομοσχέδιο που αφορά τη «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας» καταβάλλεται προσπάθεια για ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας.
- Είναι θετική η διάταξη αύξησης μισθών: Παράλληλα από 1.1.2023 θα καταβληθεί επιπλέον προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος των γιατρών που υπηρετούν σε ΜΕΘ καθώς και θα δοθεί μηνιαίο επίδομα σε γιατρούς που υπηρετούν στα ΤΕΠ και σε αναισθησιολόγους που υπηρετούν σε αναισθησιολογικά τμήματα. Η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογικών ρυθμίσεων και η αύξηση των αποδοχών που αφορούν τους Ιατρούς και Οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τους έμμισθους Ειδικευόμενους Ιατρούς, τους Επικουρικούς Ιατρούς κ.λπ.
- Είναι θετική η διάταξη των οικονομικών κινήτρων σε ειδικότητες που έχουν υποστεί μεγάλη συρρίκνωση και δεν επιλέγονται από τους νεοεισερχόμενους ειδικευόμενους γιατρούς.
- Είναι θετική η διάταξη διεύρυνσης των εργασιακών σχέσεων μετά το πέρας του ωραρίου. Ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., αφενός μέσω της πρόβλεψης της δυνατότητας προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από ιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Αφετέρου θεσπίζεται η δυνατότητα για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα για λόγους ίσης μεταχείρισης αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές.
- Είναι θετική η δυνατότητα που παρέχει ο Νέος Νόμος για μερική απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, ώστε να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την καλύτερη λειτουργία των Νοσοκομείων της Περιφέρειας που σήμερα είναι συχνά υποστελεχωμένα.
Είναι ευνόητο ότι οι υποχρεώσεις και η ευθύνη των γιατρών ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών παραμένουν οι ίδιες στα νοσοκομεία που εργάζονται, ανεξάρτητα ότι με αυτή τη δυνατότητα μπορούν να εξυπηρετούν πολλές περισσότερες κατηγορίες ασθενών.
Επομένως απαιτείται η ενεργοποίηση όλων εκείνων των ασφαλιστικών δικλείδων που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ασθενών στο πλαίσιο των δημόσιων Νοσοκομείων.
Δημήτρης Βαρνάβας: Βαρύς χειμώνας ξεκινά για την Υγεία…
Ο Δημήτρης Βαρνάβας. μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σχολιάζει τις αλλαγές που προβλέπει το ψηφισθέν σχέδιο νόμου:
«Ένας βαρύς χειμώνας ξεκινάει για την υγεία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο συνάντησε την σφοδρή αντίθεση της αντιπολίτευσης, των υγειονομικών, ακόμη και του Τομέα Υγείας της ΝΔ.
Για την εφαρμογή των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου θα απαιτηθεί η έκδοση 25 υπουργικών Αποφάσεων, για τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου δεν πρόκειται να έχει τη συνδρομή των εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας, η οποία δήλωσε κατηγορηματικά την εναντίωσή της στα άρθρα που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, καθώς και τη μερική απασχόληση ιδιωτών στα Νοσοκομεία.
Εν τω μεταξύ η κατηγορηματική δήλωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι, εάν υπάρξει κυβερνητική αλλαγή στις επερχόμενες εκλογές, θα καταργήσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου καθιστά επισφαλή την έξοδο στο ιδιωτικό επάγγελμα του μικρού αριθμού γιατρών ΕΣΥ που σκέφτονταν μια τέτοια επιλογή. Η απροθυμία γιατρών καθιστά αδύνατη την έναρξη των ρυθμίσεων του νόμου, ο οποίος κινδυνεύει να έχει την τύχη του νομοθετήματος για τον προσωπικό γιατρό, που καρκινοβατεί από έλλειψη ενδιαφέροντος των γιατρών.
Η κυβέρνηση είχε την αυταπάτη πως μπορούσε να περάσει το νόμο χωρίς να βρέξει τα πόδια της, με επουσιώδεις συγκρούσεις. Συνάντησε τη σφοδρή αντίθεση ακόμη και φορέων των οποίων οι ηγεσίες πρόσκεινται στη ΝΔ, όπως ο ΠΙΣ και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, προκαλώντας ρήγμα στις σχέσεις με τους συμμάχους της και, επιπλέον, έφερε κοντά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κάτι που θα βρει μπροστά της στις επερχόμενες εκλογές.
Εν ολίγοις, η κυβέρνηση έβαλε τα χέρια κι έβγαλε τα μάτια της, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις ιδεολογικές της εμμονές και να δώσει διαπιστευτήρια στους μεγαλο-κλινικάρχες, όπως εξάλλου έπραττε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση - απάντηση στον υπουργό Υγείας
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού
Μια συζήτηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων
Σήμερα και αύριο οι εκλογές συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ
2 νέες μειώσεις φόρων στον προϋπολογισμό - H συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ
«Η Δημοκρατία θα νικήσει», έγραψε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Χ
Tην ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για το κρίσιμο συνέδριο
Ο υπουργός πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη
Η πλατφόρμα σταματάει προσωρινά τη λειτουργία της
Έντονη αντίδραση του Κώστα Τασούλα
Οι τιμές για το σύνολο των προμηθευτών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής
Όσα συζητήθηκαν στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ινδό ομόλογό του
Το σχόλιο για τη σημερινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού
Ποιες κατηγορίες προϊόντων αφορούν οι μειώσεις - Πού καταγράφονται αυξήσεις
Στόχος η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη - Τι ισχύει με τη χρηματοδότηση
Όσα γνωρίζουμε για το σχέδιο νόμου τριών Υπουργείων
Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου
Πόσο πειστικό μπορεί να είναι ένα τέτοιο επιχείρημα σήμερα;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.