Συμφωνία στην Ε.Ε. για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Στα 60 δολάρια το βαρέλι - Υποχώρησε η Πολωνία


Ε.Ε.: Κατέληξαν σε συμφωνία οι «27» για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Στα 60 δολάρια το βαρέλι
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να θέσει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης στα 60 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με Πολωνό αξιωματούχο.
Ειδικότερα, οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για πλαφόν 60 δολαρίων στα φορτία ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με τον Αντρέι Σάντος πρέσβη της Πολωνίας στο μπλοκ και βασικό διαπραγματευτή για την εν λόγω πολιτική.
Η Βαρσοβία είχε καθυστερήσει να εγκρίνει τη συμφωνία για να εξετάσει έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρούσε το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή της αγοράς. Ο Σάντος δήλωσε ότι ο μηχανισμός αυτός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.
Το ανώτατο όριο τιμών, μια ιδέα των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7), στοχεύει στη μείωση των ρωσικών εσόδων από την πώληση πετρελαίου, αποτρέποντας παράλληλα την άνοδο των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου.
Ένας εκπρόσωπος της Τσεχίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις των χωρών της ΕΕ, είπε ότι ξεκίνησε τη γραπτή διαδικασία ώστε οι 27 χώρες της ΕΕ να δώσουν επισήμως το πράσινο φως για τη συμφωνία, μετά την έγκριση της Πολωνίας.
#COREPERII | ✅ Velvyslanci se právě dohodli na cenovém stropu pro ruskou námořní #ropa 🛢️. Následuje písemná procedura, rozhodnutí vstoupí v platnost zveřejněním v Úředním věstníku. EU zůstává jednotná a #StandWithUkraine. 🇺🇦🇪🇺 #CZPRES pic.twitter.com/XNWnGE31qA
— EU2022_CZ (@EU2022_CZ) December 2, 2022
Λεπτομέρειες της συμφωνίας πρόκειται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Ρωσίας.
«Θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν με ανάρτηση στο Twitter, προσθέτοντας ότι το ανώτατο όριο θα είναι «ρυθμιζόμενο με την πάροδο του χρόνου» για να αντιδρά στις εξελίξεις της αγοράς.
The EU agreement on an oil price cap, coordinated with G7 and others, will reduce Russia’s revenues significantly.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 2, 2022
It will help us stabilise global energy prices, benefitting emerging economies around the world. pic.twitter.com/3WmIalIe5y
Το ανώτατο όριο τιμών της G7 θα επιτρέψει σε χώρες εκτός ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο δια θαλάσσης, αλλά θα απαγορεύσει σε ναυτιλιακές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να διακινούν φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός εάν αυτό πωλείται σε τιμές κάτω από το πλαφόν.
Επειδή οι πιο σημαντικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες εδρεύουν στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο τιμών θα δυσκολέψει πολύ τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.
Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε τα νέα ότι η ΕΕ «ενώνεται» για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου και είπε ότι αυτό αναμένεται να περιορίσει τα ρωσικά έσοδα.
Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής της Ρωσίας αντέδρασε λέγοντας η ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την ίδια της την ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η αρχική πρόταση της G7 την περασμένη εβδομάδα ήταν για ανώτατο όριο τιμής στα 65-70 δολάρια ανά βαρέλι χωρίς μηχανισμό προσαρμογής. Δεδομένου ότι το ρωσικό αργό πετρέλαιο (Urals) εμπορεύεται σε τιμές ήδη χαμηλότερες, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία πίεζαν για χαμηλότερη τιμή.
Η τιμή διαπραγμάτευσης του ρωσικού αργού ανερχόταν στα 67 δολάρια το βαρέλι σήμερα.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν διαμάχες επί μέρες για τις λεπτομέρειες του μέτρου με ορισμένες χώρες να προσθέτουν όρους στη συμφωνία - όπως ότι το ανώτατο όριο τιμών θα αναθεωρηθεί στα μέσα Ιανουαρίου και έκτοτε θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες, σύμφωνα με διπλωμάτες και ένα έγγραφο της ΕΕ που περιήλθε σε γνώση του Reuters χθες, Πέμπτη.
Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι «μεταβατική περίοδος» 45 ημερών θα ισχύει για τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και θα εκφορτωθεί στον τελικό προορισμό του έως τις 19 Ιανουαρίου 2023.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλά για τα καυτά θέματα της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας
Αν θέλει να έχει την παραμικρή ελπίδα να ικανοποιήσει τις μεγάλες φιλοδοξίες του, πρώτα πρέπει να έχει πετύχει ως δήμαρχος
Το νέο οικοσύστημα του gov.gr
Πότε λήγει η προθεσμία
Στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός - Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο τραπέζι των συνομιλιών
Θερμή υποδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ
Η ανάρτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης
Αυτό που στη δημόσια διοίκηση θα έπρεπε να είναι μία υποπαράγραφος καθηκοντολογίου, καταλήγει τηλεοπτικό σοσιαλ-μιντιακό ρεπορτάζ περιθωριακών προφίλ και site
Αν για το υβριστικό μέρος του συνθήματος για την Τουρκία υπήρξε κάποιου είδους αντιπαράθεση, για το κομμάτι που αφορούσε στο Κυπριακό ζήτημα δεν προβλημάτισε σχεδόν καθόλου τον δημόσιο διάλογο
Πώς γίνεται η εκτύπωση των εκκαθαριστικών
Τι ανεβάζει το κόστος παραγωγής
Οι 3 στους 4 φορολογούμενους δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο
«Η νέα εποχή ανήκει σε όσους βλέπουν τα μεγάλα ζητήματα, κατανοούν την πολυπλοκότητά τους και τολμούν να μιλήσουν καθαρά και τολμηρά»
Ο πρωθυπουργός για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
Οι πρώτες δηλώσεις μετά την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας
Ποιες είναι οι νέες αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών ενόψει Πάσχα
Θα ενημερώσει τον Νετανιάχου για την τετραμερή συνάντηση στο Παρίσι
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Η κριτική στον Σωκράτη Φάμελλο για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ
Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και κηδεμόνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.