- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Κυριάκος Μητσοτάκης για ενέργεια - ακρίβεια: Θα δοθούν έκτακτες επιδοτήσεις αν χρειαστεί
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον προϋπολογισμό του 2023 και το σχέδιο στήριξης των οικονομικά ευάλωτων
Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο προϋπολογισμός του 2023 - Το σχέδιο για ακρίβεια και ενέργεια.
Ο προϋπολογισμός του 2023, που θα συζητηθεί πριν τα Χριστούγεννα στη Βουλή, είναι το βασικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο φετινός προϋπολογισμός δείχνει ότι η άλλη όψη της οικονομικής πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα», προσθέτοντας ότι «η χώρα παραμένει σταθερή, με επίκεντρο τον πολίτη, σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής».
«Σύμφωνα με τα στοιχεία, προβλέπεται τριπλάσια ανάπτυξη, ενώ αποκλιμακώνεται η ανεργία. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, όμως η εθνική οικονομία αντιστέκεται και αυτό μας επιτρέπει να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πολιτών. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση κατώτατου μισθού και αυξήσεις στις συντάξεις είναι μερικές από τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για τη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας», ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως γίνονται παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ προανήγγειλε και βοήθεια προς τον πρωτογενή τομέα. «Έχουμε έκτακτο απόθεμα 1 δισ. ευρώ αν χρειαστεί να καλύψουμε και άλλες ανάγκες και προβλέπου έκτακτες ενισχύσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους μπροστά στο αυξημένο κόστος ζωωτροφών», ανέφερε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα δοθούν έκτακτες επιδοτήσεις για ενέργεια και ακρίβεια αν χρειαστεί - Το σχέδιο για αντιμετώπιση της ύφεσης
Παράλληλα, διαμήνυσε κατά την εισήγησή του ότι έκτακτες επιδοτήσεις θα δοθούν και για ενέργεια και ακρίβεια αν χρειαστεί.
«Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Κοπιάζουμε αλλά προσπαθούμε να μην κομπιάζουμε», διεμήνυσε και τόνισε ότι θα δοθούν και έκτακτες επιδοτήσεις για ενέργεια και ακρίβεια αν χρειαστεί.
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πάντως ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και αβέβαιοι και για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους πολίτες, χωρίς ωστόσο να υποκύψει στον λαϊκισμό.
«Η ρωσική εισβολή πιέζει την παγκόσμια οικονομία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν ύφεση, εμείς δεν θα είμαστε μια από αυτές τις χώρες», ανέφερε.
Για το καλάθι του νοικοκυριού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά έχει ανακουφίσει πολλούς και έχει δημιουργηθεί ένας υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός. «Όσοι λοιδωρούν το καλάθι, ας δουν τα δικά τους λάθη», είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι οι αμυντικές δαπάντες για τη διετία 2022-2023 θα κυμανθούν στα 6 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς ασφάλεια και ευημερία χωρίς εξασφάλιση της κυριαρχίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε, τέλος, στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης 3,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επίσης και στο γεγονός ότι από σήμερα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση - απάντηση στον υπουργό Υγείας
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού
Μια συζήτηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων
Σήμερα και αύριο οι εκλογές συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ
2 νέες μειώσεις φόρων στον προϋπολογισμό - H συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ
«Η Δημοκρατία θα νικήσει», έγραψε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Χ
Tην ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για το κρίσιμο συνέδριο
Ο υπουργός πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη
Η πλατφόρμα σταματάει προσωρινά τη λειτουργία της
Έντονη αντίδραση του Κώστα Τασούλα
Οι τιμές για το σύνολο των προμηθευτών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής
Όσα συζητήθηκαν στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ινδό ομόλογό του
Το σχόλιο για τη σημερινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού
Ποιες κατηγορίες προϊόντων αφορούν οι μειώσεις - Πού καταγράφονται αυξήσεις
Στόχος η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη - Τι ισχύει με τη χρηματοδότηση
Όσα γνωρίζουμε για το σχέδιο νόμου τριών Υπουργείων
Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου
Πόσο πειστικό μπορεί να είναι ένα τέτοιο επιχείρημα σήμερα;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.