- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Δημοσκόπηση Interview: Στο 6,9% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Τι απαντούν οι πολίτες για το ζήτημα των υποκλοπών αλλά και το καλάθι του νοικοκυριού
Δημοσκόπηση Interview: Στο 32,3% η πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ, στο 25,4% ο ΣΥΡΙΖΑ - Στο 6,9% η «ψαλίδα»
Διαφορά 6,9 μονάδων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η μεγάλη δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της POLITIC.
Η πρωτιά της κυβέρνησης διατηρείται, η διαφορά όμως μειώνεται από το 7,3% του προηγούμενου μήνα.
Δημοσκόπηση Interview - Η πρόθεση ψήφου
- ΝΔ 32,3% (από 32,4%)
- ΣΥΡΙΖΑ 25,4% (από 25,1%)
- ΠΑΣΟΚ 10,2% (από 10,9)
- ΚΚΕ 6,1% (από 6,5%)
- Ελληνική Λύση 4,8% (από 5%)
- Μέρα25 3,5% (από 3%)
- Εθνική Δημιουργία 1,5% (από 1,6%)
- Έλληνες για την Πατρίδα 1,3 (από 1,2%)
- Αναποφάσιστοι 8,1% (από 7,9%)
Eνδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης που δείχνουν μια τάση παγίωσης του ανταγωνισμού Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που δε σχηματιστεί κυβέρνηση και χρειαστεί και δεύτερος γύρος βουλευτικών εκλογών.
Ειδικότερα, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών το άθροισμα της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων αυξάνεται καθώς περισσότεροι ψηφοφόροι συσπειρώνονται προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία τη δεύτερη Κυριακή καταγράφει ποσοστό 34,7% έναντι 32,3% του πρώτου γύρου και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 26,7% από το 25,4% του πρώτου γύρου.
Δημοσκόπηση Interview - Ο αντίκτυπος των υποκλοπών
Το θέμα των υποκλοπών εμφανίζεται ως ένα ζήτημα με σημαντική θεσμική σημασία, χωρίς όμως να έχει την ανάλογη βαρύτητα στη διαμόρφωση της πολιτικής συνείδησης των πολιτών. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 85% των ερωτηθέντων απαντά πως το θέμα των υποκλοπών δεν τους έχει επηρεάσει στο ποιο κόμμα θα ψηφίσει.
Αντίθετα, το 12,7% δηλώνει πως θα ψήφιζε ΝΔ αλλά τώρα εξαιτίας των υποκλοπών, θα ψηφίσει κάτι άλλο.
Όπως και στις άλλες δημοσκοπήσεις, σταθερά υψηλή είναι η καταλληλότητα για πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς προηγείται με 47%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 31%. Και οι δύο καταγράφουν απώλεια μία μονάδα.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, αφού το 47,3% έχει θετική/μάλλον θετική άποψη (από το 44% της προηγούμενης μέτρησης), ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται περισσότερο ενισχυμένος (31,9%) σε σύγκριση με τη μέτρηση του προηγούμενου μήνα (26,7%) και βρίσκεται στη δεύτερη θέση δημοφιλίας. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 31,7% των θετικών ψήφων (από 32,4%) ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι σταθερός στο 27,6%. Ακολουθούν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 25,3% (από 22,1%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 10,5% (από 11,2%).
Δημοσκόπηση Interview - Το «Καλάθι του νοικοκυριού»
Το «καλάθι του νοικοκυριού» μετά από τρεις εβδομάδες εφαρμογής του καθίσταται ένα μέτρο που φαίνεται να τυγχάνει της αποδοχής των καταναλωτών καθώς, 1 στους 3 έχει επωφεληθεί της πρωτοβουλίας. Συγκεκριμένα, το 35% λέει ότι έχει αγοράσει προϊόντα που ανήκουν στο καλάθι του νοικοκυριού, σε αντίθεση με το 61% που δεν έχει κάνει ακόμη χρήση.
Ωστόσο, το μείζον θέμα της ακρίβειας συνεχίζει να απασχολεί τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Ειδικότερα, η ακρίβεια, η ελληνική οικονομία και τα εθνικά θέματα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Πρόκειται για ζητήματα που προκαλούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια και επηρεάζουν τόσο τον προγραμματισμό των οικογενειών όσο και των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να είναι το πιο ικανό ώστε να διαχειριστεί όλα τα θέματα της χώρας, καθώς καταγράφει σχεδόν σε όλα, διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, άξιο επισήμανσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (28,9%) εμφανίζεται καταλληλότερος στο να διαχειριστεί ζητήματα διαφάνειας σε σχέση με τη ΝΔ (26,1%), αν και το ποσοστό της απάντησης «κανένα από τα δύο κόμματα» (32,2%) υπερέχει των δύο μεγάλων κομμάτων. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πείσει τους πολίτες για την πολιτική που ασκούν σχετικά με το θέμα των υποκλοπών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O πρωθυπουργός θα μεταβεί και στη Ραμάλα
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία του νοσοκομείου Mount Sinai
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σημασία της εορταστικής περιόδου για τις τοπικές αγορές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί σε διάλογο χωρίς μπλόκα
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την επέκταση του θεσμού μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά
Όσα αλλάζουν από τον Ιανουάριο - Όφελος για εκατομμύρια πολίτες
Αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων
Παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον άλλοι έξι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκπροσώπησε την Ευρωζώνη στη συνεδρίαση
Η μηνιαία κλήρωση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέδειξε 556 τυχερούς
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η οριστική μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για τον «διάλογο» στον πρωτογενή τομέα, τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ και την απουσία νησιωτικών πολιτικών
«Το βιβλίο είναι απολύτως πρωτότυπο και δικό μου και κανενός άλλου», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Αιχμές από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών για την ακρίβεια, τα πρόστιμα αισχροκέρδειας και τον ρόλο της νέας Αρχής
Επτά δεν μπορούν να επιλυθούν
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η πρόταση του Τάκη Θεοδωρικάκου
«Τώρα βρίζει τους πάντες με ψέματα, επιτέθηκε σε σύζυγο υπουργού»
Πέρασε και η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές δανείων σε ελβετικό φράγκο ψηφίσθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.