- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Politico: Τι συνέβη με τον Νίκο Δένδια στη Λιβύη - «Γεια σας και αντίο»
Η αστραπιαία αντίδραση του έλληνα ΥΠΕΞ στον «εκβιασμό» της κυβέρνησης της Τρίπολης
Το Politico για το διπλωματικό επεισόδιο με Νίκο Δένδια στη Λιβύη - Τα γεγονότα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης με τον έλληνα ΥΠΕΞ
Στο διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια στη Λιβύη αναφέρεται το Politico. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δεν κατέβηκε ποτέ από το αεροπλάνο στην Τρίπολη, όταν η μεταβατική κυβέρνηση (σ.σ. η θητεία της οποίας έχει λήξει εδώ και καιρό) προσπάθησε να «εκβιάσει» μια συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ Νάιλα Μανγκούς.
Η Μανγκούς ήταν αυτή που υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία για τα ενεργειακά τον Οκτώβριο, η οποία βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019, που έχει καταδικαστεί πολλάκις από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Νίκος Δένδιας ήταν προγραμματισμένο να συναντήσει μόνο τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι, στην Τρίπολη. Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι» από τις αρχές της Λιβύης στην Τρίπολη, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.
Η Λιβύη παραμένει διαιρεμένη πολιτικά και στρατιωτικά. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η -υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ- Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη. Αποστολή της είναι να οδηγήσει την πολύπαθη αφρικανική χώρα σε εκλογές και δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να υπογράφει ενεργειακές συμφωνίες. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση στη Βεγγάζη, στην οποία ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA). Σημειώνεται ότι η μεταβατική κυβέρνηση στην Τρίπολη δεν αναγνωρίζεται από το Λιβυκό Κοινοβούλιο.
Η επίσκεψη Νίκου Δένδια στη Λιβύη πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έναρξη ενεργειακών ερευνών από την Εxxon Mobil δυτικά και νότια της Κρήτης.
Ο Νίκος Δένδιας δεν κατέβηκε ποτέ από το αεροπλάνο στην Τρίπολη
Το Politico εκτιμά ότι το συγκεκριμένο διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια «πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη διοίκηση της Τρίπολης.
«Γεια σας και αντίο: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προσγειώνεται στην Τρίπολη και φεύγει αμέσως μετά», ο τίτλος του άρθρου.
«Πότε μια διπλωματική επίσκεψη δεν είναι διπλωματική επίσκεψη; Όταν ο κορυφαίος εμπλεκόμενος πολιτικός δεν κατεβαίνει καν από το αεροπλάνο και απογειώνεται ξανά» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Politico.
Και προστίθεται: «Αυτό συνέβη την Πέμπτη, όταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης, ενημερώθηκε ότι η ομόλογός του -που έχει στενούς δεσμούς με την Τουρκία- τον περίμενε και διέταξε τον πιλότο να απογειωθεί ξανά».
«Η γρήγορη διπλωματική ανατροπή πιθανότατα θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και διοίκησης της Τρίπολης» αναφέρεται επίσης στο άρθρο.
Διπλωματικό επεισόδιο με Νίκο Δένδια στη Λιβύη - Το χρονικό στην Τρίπολη και ο ρόλος της Τουρκίας
«Η Τουρκία, ο παραδοσιακός εχθρός της Ελλάδας, έχει στενούς δεσμούς με το GNA, και η Άγκυρα της έχει προμηθεύσει εξοπλισμό και πληροφορίες, βοηθώντας στην αποτροπή της εκστρατείας του Χάφταρ να καταλάβει την πρωτεύουσα» τονίζεται ακόμη.
«Σε αυτό το ταξίδι, ο κ. Δένδιας σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί μόνο τη Βεγγάζη, αλλά η αντίπαλη κυβέρνηση στην Τρίπολη επέμενε να προσγειωθεί. Ο Έλληνας υπουργός συμφώνησε, αλλά με έναν όρο, σύμφωνα με διπλωματικούς αξιωματούχους: Να συναντήσει μόνο τον Μοχάμεντ αλ-Μενφί, πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης και πρώην πρεσβευτή στην Ελλάδα. Ο Δένδιας δεν ήθελε να φωτογραφηθεί με τη Νάιλα Μανγκούς, υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης, η οποία υπέγραψε τη συμφωνία για τις έρευνες με την Τουρκία» συμπληρώνεται.
«Ο Δένδιας χρειαζόταν ένα γρήγορο Σχέδιο Β όταν το αεροπλάνο του προσγειώθηκε σε ένα κατά τα άλλα ήσυχο αεροδρόμιο και ένα μεγάλο πλήθος φωτογράφων τον περίμενε. Επίσης, τον περίμενε η Μανγκούς» γράφει το δημοσίευμα στο Politico. Και προστίθεται: «Γρήγορα, ο Δένδιας στροβίλισε το δάχτυλό του στον αέρα, μιμούμενος κινητήρα αεροπλάνου, δείχνοντας στον πιλότο ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είχε τελειώσει πριν καν ξεκινήσει».
Σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται ανώτερο Έλληνα αξιωματούχο, οι Λίβυοι αξιωματούχοι έκαναν την υπόθεση ότι «αν εμφανιζόταν κάποιος (αξιωματούχος), θα εξανάγκαζαν μια συνάντηση». «Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να συναντήσουμε κανέναν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος αυτός.
Σημειώνεται ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον Νίκο Δένδια περίμενε για μία ώρα περίπου στον διάδρομο πριν απογειώθεί με προορισμό τη Βεγγάζη, καθώς ο πύργος ελέγχου στην Τρίπολη δεν έδινε την απαιτούμενη άδεια.
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα έχει συνομιλίες μόνο με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης.