- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Επιχείρηση ψηφιακής απαξίωσης του πολιτικού σκηνικού
Μία απαξιωμένη λίστα, μία απαξιωτική διαδικασία και ένα λογισμικό υποκλοπής με μαθητευόμενους κατασκόπους
Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, η «Λίστα των 33», οι επερχόμενες εκλογές και η αποσύνθεση του πολιτικού σκηνικού.
Μία λίστα 33 γνωστών «προσωπικοτήτων» μεταξύ των οποίων η Ευγενία, η Πόπη και η Μαρίνα. Δεν χρειάζεται και πολλή μεγάλη οξυδέρκεια για να αντιληφθεί και ο αφελέστερος των αφελών πως ένας τέτοιος κατάλογος ονομάτων στο τέλος της ημέρας είναι πλήρως αναξιόπιστος.
Ως διαχειριστής της «είδησης βόμβα» επιλέγεται από το σύστημα ένα συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο δέχεται να διαδραματίσει τον ρόλο του «κράχτη» έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να μην έχει εναπομείνει ούτε ίχνος αξιοπιστίας ως προς το περιεχόμενο αλλά και τη δυναμική της υπόθεσης «Υποκλοπές».
Το ίδιο βράδυ με μία συνέντευξη σε οργισμένο ύφος του πρωθυπουργού και μία πρόσκληση - πρόκληση προς την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, ολοκληρώνεται ένα πολυήμερο σίριαλ με πρωταγωνιστές το πρωθυπουργικό γραφείο, έναν όμιλο ΜΜΕ, μία ποδοσφαιρική ομάδα, έναν εφοπλιστή και ένα κακόβουλο λογισμικό με τη χαρακτηριστική επωνυμία «Predator» τουτέστιν «αρπακτικό».
Κανονικά ο πολίτης θα έπρεπε να παρακολουθεί συνεπαρμένος από την πλοκή αυτής της ιστορίας, όταν μάλιστα αυτή εκτυλίσσεται σε real time. Μιλάμε για ένα reality show όπου εμπλέκονται ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού ο οποίος έχει απαλλαγεί των καθηκόντων του λόγω λανθασμένων χειρισμών, ένας διοικητής της ΕΥΠ ο οποίος έχει αποπεμφθεί μετ’ επαίνων για την ανικανότητά του, ένας εφοπλιστής και πρόεδρος ΠΑΕ αλλά και βασικό στήριγμα του κυβερνώντος κόμματος, ένας «αριστερός» εκδότης, 33 χαρακτήρες από περιγραφές με γερμανικά trol της ρουνικής μυθολογίας και δύο λογισμικά κατασκοπίας - αντικατασκοπίας.
Ωστόσο ο πολίτης μόνο συνεπαρμένος δεν είναι από την χιλιοπαιγμένη ιλαροτραγωδία της υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Κάποτε επί αναλογικής τεχνολογίας τρέχαμε στην Ομόνοια για την αγορά των περίφημων κασετών των Χρήστου Μαυρίκη - στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη. Τώρα πατάμε ένα πλήκτρο και λειτουργεί το ηλεκτρονικό αυτί, η ψηφιακή κάμερα και το cordless micro.
Ήταν καλοκαίρι του 2022 όταν κάπου στην παραλιακή ένας πρώην υπουργός αποκάλυπτε χωρίς φόβο και πάθος πώς με εντολή του είχε εισαχθεί στην Ελλάδα ένα πασίγνωστο κακόβουλο λογισμικό το όνομα του οποίου παραπέμπει στην ελληνική μυθολογία. Κατά τον πρώην υπουργό με αυτό το λογισμικό παρακολουθούνταν μεταξύ των άλλων εχθρών του Έθνους και προφανώς του Λαού, και ένας γνωστός εκδότης, ένας πρέσβης αλλά και αυτός ο ίδιος. Αυτό και αν είναι αυτοχειρία. Και «εισαγωγέας» και «εφαρμοστής» και θύμα του λογισμικού παρακολούθησης.
Τέλος καλοκαιριού του 2022 με αρχές φθινοπώρου, η υπόθεση Ανδρουλάκη, γνωστή στους κύκλους της αθηναϊκής κουτσομπολίστικης ελίτ ήδη από τα τέλη της προηγούμενης Άνοιξης, σκάει μύτη για να ταράξει τα ελώδη ύδατα της πολιτικής. Αμέσως σχεδόν η κατά τεκμήριο εγκυρότερη καθημερινή εφημερίδα αστικού χαρακτήρα της χώρας δημοσιεύει ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο πέραν του Ανδρουλάκη παρακολουθούνται φευ 7 ακόμη πολιτικοί.
Στην αμέσως επόμενη περίοδο σειρά άρθρων στα ΜΜΕ γνωστού εκδοτικού Ομίλου επαναφέρουν το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Κορυφαία στιγμή των «αποκαλύψεων» η υποκλοπή συνομιλιών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρώην ΠΑΣΟΚ, πρώην Σημιτικού, πρώην «δεν διάβασα το μνημόνιο» και μετέπειτα υπουργού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τώρα πια υποψηφίου βουλευτή στην πρώην Β΄ Αθηνών όπως μαθεύτηκε από διαρροή συνεργάτη του.
Τη Δευτέρα που μας πέρασε και μετά τη δημοσιοποίηση της «λίστας των 33» γνωστός δημοσιογράφος γνωστότατης εφημερίδας ανέβαζε πλειοδοτώντας τον αριθμό των υπό παρακολούθηση προσώπων εν Ελλάδι σε 106 φτου να μην αβασκαθούμε.
Το βράδυ της Κυριακής που μας πέρασε, ένα αποτέλεσμα στη Λεωφόρο και ένα αμφισβητούμενο μεν, υπαρκτό δε, αλλά που δεν σφυρίζεται υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες πέναλτι, έρχεται να προκαλέσει έκρηξη στο ήδη πυρακτωμένο σκηνικό με γνωστό παράγοντα του Ολυμπιακού να κατηγορεί το Μαξίμου και τον ανιψιό του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές (άκουσον). Την επομένη ο πρωθυπουργός απαντά εμμέσως πλην σαφώς προς εκείνους που έχουν ομάδα ποδοσφαίρου ή Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ή και τα δύο πώς «δεν δεχόμεθα υποβολείς και δεν δεχόμεθα πιέσεις». Ο πρωθυπουργός καλεί τους πάντες να αντιληφθούν τους ρόλους τους. Λίγο αργότερα, ο υποδεικνυόμενος εμμέσως πλην σαφώς από τον πρωθυπουργό επιχειρηματίας προβαίνει σε δηλώσεις επισημοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το υπό εξέλιξη «καθεστώς μονομαχίας».
Κάπου εκεί θα έκλεινε λογικά η ιστορία αλλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας υπάρχουν πάντα και οι καθυστερήσεις καθώς και οι ασύμμετρες συνέπειες. Ο λόγος είναι απλός. Στην κορυφή της «Λίστας των 33» έχουν καταγραφεί ονόματα τα οποία είτε φέρονται, είτε θα επιθυμούσαν, είτε οδηγούνται εκ των πραγμάτων να διαδραματίσουν ρόλο στα πολιτικά πράγματα της κυβερνώσας παράταξης αλλά και στον ευρύτερο δεξιό χώρο.
Έτσι βλέπουμε στη λίστα την Όλγα Κεφαλογιάννη της οποίας το όνομα είχε επιμόνως αναφερθεί σε πολιτικά ρεπορτάζ στις αρχές του καλοκαιριού. Σκοντάφτουμε στο όνομα του Νίκου Δένδια ο οποίος φέρεται από «κύκλους», οι οποίοι ουδέποτε συγκεκριμενοποιούνται, να ενδιαφέρεται να διεκδικήσει ρόλο στην ηγεσία του κόμματος. Αντικρίζουμε το όνομα του Αδώνιδος Γεωργιάδη ή του Κώστα Χατζηδάκη, στελεχών με προσωπική πορεία και αναμφισβήτητες φιλοδοξίες όχι πάντα του ίδιου βεληνεκούς. Τέλος στην ίδια λίστα φιγουράρουν δημοσιογράφοι και διευθυντές ΜΜΕ. Με λίγα λόγια, υπάρχει περισσή τροφή για σενάρια και μυθοπλασίες.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε βρέθηκε στην Ελλάδα ομάδα της ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών. Ο επικεφαλής της επιτροπής προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή το κόμμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Είναι φανερό πως οι ευρωβουλευτές δεν ικανοποιήθηκαν ούτε από τις εξηγήσεις, ούτε από τα ραντεβού τους, ούτε από το γεγονός ότι δεν τους δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έμειναν με την εντύπωση πως πολλά δεν ειπώθηκαν και ακόμη περισσότερα δεν αποκαλύπτονται. Απαξάπαντες ζήτησαν την εμβάθυνση των ερευνών με ό,τι αυτό σημαίνει.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, συγκεκριμένα το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα και με αφορμή την ακόμη πρόσφατη ομιλία του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια της Κρήτης με την περίφημη και μάλλον απαξιωτική για το πρόσωπο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού μαντινάδα*, δυτικοί διπλωμάτες στην Αθήνα συζητούσαν ευρέως σενάρια για το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος. Τα σενάρια αυτά ενέπλεκαν χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία αλλά με γενικόλογες αναφορές… «κύκλους επιχειρηματικών συμφερόντων».
Ο ρυθμός αναπαραγωγής των σεναρίων αυτών μειώθηκε σταδιακά όσο επιβαρυνόταν το κλίμα στα ελληνοτουρκικά και όσο ξεκαθαριζόταν πως δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.
Περιέργως, δύο μήνες μετά, αρχές Νοεμβρίου, τα ίδια σενάρια από τους ίδιους κύκλους και με τα ίδια εμπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα άρχισαν και πάλι να αναπαράγονται ακολουθούμενα από δημοσιεύματα περί προώρων εκλογών τον Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτός ο νέος κύκλος εκλογολογίας προέρχεται από εκείνα τα ΜΜΕ που εκφράζουν με αξιοπιστία τις σκέψεις αυτών τους οποίους κατέδειξε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός μέσω της συνέντευξής του της Δευτέρας που μας πέρασε. Τους υποβολείς, δηλαδή, και εκείνους που ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση κλπ.
Τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη της πρώτης φάσης του σκανδάλου των υποκλοπών και όσο το σύστημα και αν προσπάθησε να θέσει υπό έλεγχο όλες τις γνωστές ή άγνωστες (στο ευρύ κοινό) πτυχές του, φαίνεται πια πως οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε ζοφερό κλίμα με προεκτάσεις που θα συμβάλουν σε αποσύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Ας προετοιμαζόμαστε για νέο κύκλο λιγότερο ή περισσότερο αναξιόπιστων αναρτημένων καταλόγων με ονόματα, αλλά και αόριστων σεναρίων όπου θα εμπλέκονται όλο και περισσότερα συμφέροντα. Στόχος η απαξίωση της πολιτικής διαδικασίας και εντέλει της ίδιας της εκλογικής πράξης. Άλλωστε αυτή είναι και η επιτομή του λαϊκισμού. Ας μην ξεχνάμε πως έχουμε μπροστά μας οπωσδήποτε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ενδεχομένως και τρεις, για την ανάδειξη βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος.
*Τα λόγια της κρητικής μαντινάδας «Άλλο το να ’σαι αετός, κι άλλο να τον κάνεις, άλλο το να θωρείς κορφές, κι άλλο να τις φτάνεις»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια νέα δυναμική περίοδο»
Γκλέτσος, Πολάκης, Φάμελλος και Φαραντούρης αναμετρήθηκαν λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής
Yπερασπίστηκε επίσης το μνημόνιο Τσίπρα
Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.