- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οικονόμου: Στα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά είμαστε ανυποχώρητοι
«Η προστασία της παιδικής ηλικίας είναι αξία καθαυτή, είναι αυτοσκοπός»
Οι δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου για τις υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων - «Στα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά είμαστε ανυποχώρητοι»
«Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Βερολίνο και συμμετέχει στη Σύνοδο Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και η πρώτη χώρα της περιοχής της Βαλκανικής που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Στηρίζει επίσης τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια τόσο με τις υποδομές που αναπτύσσουμε όσο και με τις γενικότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε το τελευταίο διάστημα. Πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της περιοχής. Κι ο ρόλος της χώρας μας αναγνωρίζεται απ' όλους τους διεθνείς παράγοντες καθώς η Ελλάδα συμβάλλει ενεργά στην εξεύρεση λύσεων και στην εμπέδωση της σταθερότητας που βασίζεται στο δίκαιο και τη νομιμότητα».
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. Επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο Σχέδιο αυτό και τόνισε: «το ενδιαφέρον μας για το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα είναι πάγιο κι διαρκές. Στα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά είμαστε ανυποχώρητοι, είμαστε αδιαπραγμάτευτοι, είμαστε αμείλικτοι γιατί μόνο έτσι θα προστατεύσουμε την παιδική ηλικία και την οικογένεια».
Υπογράμμισε ότι από την αρχή της κυβερνητικής του θητείας ο πρωθυπουργός έδωσε προτεραιότητα στο ζήτημα αυτό και έκτοτε γίνεται πολύ σημαντική δουλειά σε όλα τα επίπεδα. «Γιατί η προστασία της παιδικής ηλικίας είναι αξία καθαυτή, είναι αυτοσκοπός, δεν υποτάσσεται σε καμιά άλλη σκοπιμότητα κι όποιος δοκίμασε αν το κάνει ευτελίζεται και απαξιώνεται στη συνείδηση της κοινής γνώμης», είπε.
Πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός συμμετείχε χθες στη συνεδρίαση των συναρμοδίων επιτροπών της Βουλής και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι η επίτευξη μηδενικής ανοχής απέναντι στα φαινόμενα αυτά. Επεσήμανε ότι οι βασικοί άξονες του σχεδίου τέθηκαν πριν από περίπου έναν χρόνο. Το σχέδιο συζητήθηκε προ διμήνου στο υπουργικό συμβούλιο κι ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε πριν από τα τελευταία αποκρουστικά περιστατικά. Τόνισε ότι θέλουμε να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη πρόταση, ότι το θέμα είναι ευαίσθητο και προφανώς υπερβαίνει κάθε κομματική ατζέντα.
Επανέλαβε αναφορές του πρωθυπουργού στη χθεσινή παρέμβασή του στη συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών περί οδικού χάρτη καλά μελετημένου που ξεκινά από την πρόληψη και τη θωράκιση των ιδίων των ανηλίκων, αλλά και των οικογενειών τους. Επίσης που προδιαγράφει μια διαρκή πολιτική που συντονίζει με καλά σχεδιασμένες πρακτικές τη δράση διαφορετικών φορέων που πρέπει να λειτουργούν οριζόντια και να συνεργάζονται.
Το Σχέδιο περιλαμβάνει δύο καινοτομίες: Το ενιαίο εθνικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων και το Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης κρουσμάτων.
Το πρώτο αποσαφηνίζει ποιος είναι ο ρόλος του κάθε εμπλεκόμενου φορέα και συντονίζει τη δράση του με εκείνον με τον οποίον πρέπει να συνεργαστεί, σε συγκεκριμένα ζητήματα. Το Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης έρχεται να διευκολύνει τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Επίσης να βάλει τέλος στο παράδοξο να μπορούν να εργάζονται κοντά σε παιδιά άνθρωποι με αποδεδειγμένα βεβαρημένο παρελθόν.
Ανέφερε επίσης ότι στον φετινό πίνακα των αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης, η χώρα μας σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη και πλέον βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε όλους τοςυ σχετικούς δείκτες σχετικά με τη φιλικότητα του συστήματος δικαιοσύνης προς τα παιδιά ενώ το 2019 βρισκόταν στην τελευταία θέση.