- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στοιχεία - σοκ: 1.118 περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων την τελευταία πενταετία
Οι δηλώσεις Θεοδωρικάκου - Οι δράσεις στα σχολεία
Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την κακοποίηση παιδιών, τα καταγεγραμμένα περιστατικά και το χρέος της Πολιτείας
Περισσότερα από 1.118 περιστατικά παιδικής κακοποίησης έχουν καταγραφεί την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ο κ. Θεοδωρικάκος κατά την ομιλία του στη Βουλή για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τους σύγχρονους κινδύνους επεσήμανε πως ύψιστο καθήκον της Πολιτείας είναι η διασφάλιση της ευζωίας και η προστασία της νέας γενιάς και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πλέγμα των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για την αρωγή των νέων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεοδωρικάκος, 1.118 περιστατικά παιδικής κακοποίησης έχουν καταγραφεί την τελευταία πενταετία, ενώ στον τομέα της πρόληψης έχουν πραγματοποιηθεί, μόνο κατά το περασμένο έτος, 1100 εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την βελτίωση της κυκλοφοριακής αγωγής και τη διαχείριση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας.
Με τη σύσταση 18 Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας και 5 Γραφείων Προστασίας ανηλίκων, τη συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και την συνεχή επιμόρφωση των στελεχών της για τη βέλτιστη αντιμετώπιση κάθε μορφής παιδικής κακοποίησης, η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις για την προστασία των ανηλίκων, τόνισε ο Υπουργός.
«Για τον κάθε ένα από εμάς, οφείλει να είναι ένδειξη σεβασμού απέναντι στο παρελθόν και της προοπτικής για το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Για όλον τον πολιτικό κόσμο οφείλει να αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα και πεδίο σύγκλησης των απόψεων και των αντιλήψεων που έχουμε. Δεν μπορεί να είναι πεδίο ευκαιριακής κριτικής και ευκαιριακής πολιτικής και επιτρέψτε μου ειδικά σε ότι αφορά το πρόσφατο απάνθρωπο περιστατικό με την 12χρονη, θέλω να επαναλάβω από αυτό το βήμα: Κανέναν δε μπορεί να ενδιαφέρει το πολιτικό πιστεύω των φερόμενων δραστών. Αυτό που ενδιαφέρει είναι η βαρύτητα του παραπτώματος και η έμπρακτη διασφάλιση ότι ο νόμος είναι νόμος, εφαρμόζεται απαρέγκλιτα για όλους. Αυτό είναι το σήμα που οφείλουμε να δώσουμε στην κοινωνία. Ας μείνει έξω από κάθε είδους κομματική συζήτηση και εκμετάλλευση μιας περίπτωσης βάναυσης και πρωτοφανούς κακοποίησης ενός 12χρονου παιδιού», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα της κακοποίησης των παιδιών έχει αναμφισβήτητα μεγάλη και αυξανόμενη έκταση. Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια από την Ελληνική Αστυνομία έχουν καταγραφεί 1.118 σχετικές υποθέσεις, ενώ ξεχωριστά έχουν καταγραφεί 1044 περιπτώσεις πορνογραφίας ανηλίκων μέσα από τη Διεύθυνση Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πιστεύω ότι η αυξητική τάση που εμφανίζεται, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης που αναφέρει τα περιστατικά, καθώς και στο γεγονός ότι σταδιακά ενισχύεται διαρκώς η εμπιστοσύνη προς τις Αστυνομικές Αρχές, οι οποίες πλέον καλούνται να διαχειριστούν τέτοιου είδους υποθέσεις που ήταν άγνωστες στη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στο παρελθόν».
Θεοδωρικάκος για κακοποίηση παιδιών: «Το πρόβλημα μάς αφορά όλους» - Οι δράσεις του ΥΠΡΟΠΟ
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ακόμη ότι «το πρόβλημα ασφαλώς αφορά όλους, δεν είναι μόνο θέμα της Αστυνομίας, αν μου επιτρέπεται θεωρώ ότι δεν είναι θέμα κυρίως της Αστυνομίας. Είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας. Την οικογένεια, τη γειτονιά, το σχολείο, την τοπική κοινωνία, την αυτοδιοίκηση και ασφαλώς το κράτος. Όλους μας, σε όλες του τις εκφάνσεις. Όλοι έχουμε ευθύνη, αρμοδιότητα και ρόλο. Και απόδειξη αυτής της αντίληψης είναι ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας παρουσιάζει ένα εθνικό σχέδιο δράσης ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και ευρύτερα την κακοποίηση των παιδιών. Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, στην οποία εκτιμώ ότι μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε».
Πιο συγκεκριμένα ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
- Αναπτύσσουμε ένα πλέγμα δράσεων, ένα δίχτυ προστασίας των ανήλικων μελών της κοινωνίας μας. Πάντα σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς: το υπουργείο Παιδείας, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υλοποιούνται δράσεις (ημερίδες ασφαλούς πλοήγησης, εκπαιδευτικές επισκέψεις, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά «σποτ», ενημερωτικά φυλλάδια, λειτουργία ιστότοπου cyberkid.gr και εφαρμογής cyberkid, παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.), που εντάσσονται στα προληπτικά μέτρα προστασίας των ανηλίκων. Μόνο το έτος 2022 – μέχρι στιγμής- έχουν γίνει 249 ημερίδες και δράσεις.
- Το διδακτικό έτος 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία και φορείς περισσότερες από 1100 διαλέξεις και εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού, ενδοοικογενειακής βίας και βελτίωσης της κυκλοφοριακής αγωγής. Συμμετείχαν περισσότεροι από 155.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ οι εκπαιδευτικές δράσεις θα συνεχισθούν και τη φετινή σχολική χρονιά.
- Φροντίζουμε για την άμεση ανταπόκριση και την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στα αιτήματα των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, σχετικά με θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και την ταχύτατη διερεύνηση τυχόν καταγγελιών.
- Αναπτύσσουμε εξειδικευμένες δράσεις για τους ανηλίκους, με στόχο κυρίως την προστασία τους από τα ναρκωτικά, την αποτροπή συμμετοχής τους σε εγκληματικές ομάδες και την προστασία τους από το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.
- Έχουν πραγματοποιηθεί 13 σειρές εκπαιδεύσεων/επιμορφώσεων προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με θέμα τη διαχείριση περιστατικών σωματικά κακοποιημένων παιδιών.
- Εφαρμόσθηκε σε προσωπικό Αστυνομικών Υπηρεσιών πρώτης γραμμής όλης της επικράτειας (ηπειρωτικής και νησιωτικής) και έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα συνολικά 1.550 στελέχη του Σώματος.
- Συμμετείχαν εξειδικευμένοι εισηγητές της ευρύτερης Ακαδημαϊκής/επιστημονικής κοινότητας (Καθηγητές Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, Δικηγόροι με εξειδίκευση στα θέματα δικαιωμάτων παιδιού, Καθηγητές Παιδιατρικής, Αντιεισαγγελείς Εφετών, Παιδιάτρους κ.λπ.) .