Πολιτικη & Οικονομια

Το επίσημο δείπνο της ΠτΔ στο βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας - «Ο αναθεωρητισμός αποτελεί απειλή για την ειρήνη»

Σε άριστο επίπεδο οι σχέσεις των δύο χωρών

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Βασιλιά και της Βασίλισσας της Ολλανδίας - Εικόνες από το Προεδρικό Μέγαρο

«Ο αναθεωρητισμός αποτελεί κίνδυνο και απειλή για την ειρήνη, απ’ όπου και αν προέρχεται» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την προσφώνησή της, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε απόψε προς τιμήν του Βασιλιά και της Βασίλισσας της Ολλανδίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε η κα Σακελλαροπούλου «η χώρα μου βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με μια εμπρηστική ρητορική και σειρά ανυπόστατων αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, εκ μέρους της Τουρκίας, σε μια απόπειρα προβολής των αναθεωρητικών της αξιώσεων».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή στον διάλογο, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία, υπό έναν όρο. Τον πλήρη και αδιαπραγμάτευτο σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου» και επανέλαβε ότι «το Κυπριακό αποτελεί διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών κυρίαρχου κράτους, και μάλιστα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας είναι σημαντικό να παραμείνουμε, ως Ευρωπαίοι, ενωμένοι μπροστά στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» και αναφέρθηκε στα ιδανικά και τις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία βασίζονται οι μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας και εκτίμησης μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας.

© EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, η οποία αγκαλιάζει την ποικιλομορφία των κρατών μελών της μέσα από κοινό αξιακό σύστημα, που στηρίζεται στην αρμονική συνύπαρξή τους» και πρόσθεσε ότι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι ο θεμέλιος λίθος και η πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής των χωρών μας. Σεβασμός που δεν αποτελεί επιλογή, αλλά μονόδρομο στον συνεχή αγώνα για ειρήνη, σταθερότητα, πρόοδο και ευημερία των λαών μας».

Σημείωσε ακόμη, ότι αύριο το πρωί, στη στρογγυλή τράπεζα που διοργανώνεται, «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα της βίας κατά των γυναικών, αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα, που δυστυχώς εξακολουθεί να διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό». Στο σημείο αυτό, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στις ηρωικές γυναίκες που στο Ιράν, το Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπου το φαινόμενο αυτό έχει θεσμικό χαρακτήρα, παλεύουν με τη ζωή τους στους δρόμους και τις πλατείες, διεκδικώντας δικαιώματα που σε μας θεωρούνται εδώ και αιώνες αυτονόητα.

Η κυρία Σακελλαροπούλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιδιαίτερη αγάπη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας για την Ελλάδα και υποστήριξε ότι η σημερινή τους παρουσία στην Αθήνα, επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, καθώς και τη βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

© EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά, που μαζί με την σύζυγό του Μάξιμα, επισκέπτονται επιτέλους την Ελληνική Δημοκρατία, μετά από δυο αναβολές, και πρόσθεσε ότι «θέλαμε να σας επισκεφθούμε στα τέλη του προηγούμενου έτους, τιμητικά, διακόσια χρόνια μετά από την έναρξη της επανάστασης, η οποία σήμανε την ανεξαρτησία σας».

Όπως είπε «στις Σπέτσες, όπου ερχόμαστε συχνά, στέκεται περήφανο το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στην κεντρική πλατεία. Αντιπροσωπεύει τη συμβολή των γυναικών σε μια ελεύθερη και δυνατή Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακρά παράδοση, μέρος της οποίας είστε κι εσείς, ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

© EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
© EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παρομοίασε, επίσης, την Ελλάδα με το ελαιόδεντρο, που αναφέρεται στον αρχαίο μύθο της διαμάχης μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα για τον έλεγχο της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι όπως εκείνο αναγεννήθηκε ξανά και ξανά, έτσι και η Ελλάδα, μετά τα υπερβολικά δύσκολα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, βρήκε το κουράγιο και τη δύναμη να ξαναδημιουργηθεί, επιτυγχάνοντας σημαντικές διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

© EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
© EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ