Πολιτικη & Οικονομια

Η Ισμήνη Μαυροειδή μιλά για την ίδρυση και τους στόχους του Project NEON

Η οργάνωση φιλελεύθερων νέων, οι προτεραιότητές της και η «μάχη» των ιδεών

Γεωργία Πανοπούλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Συνέντευξη της Ισμήνης Μαυροειδή, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής και υπεύθυνης επικοινωνίας της οργάνωσης Project NEON

Η Ισμήνη Μαυροειδή σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή, στο τμήμα Ρωσικής Φιλολογίας, και παράλληλα είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και υπεύθυνη επικοινωνίας του Project ΝΕΟΝ. Το Project NEON είναι μία οργάνωση φιλελεύθερων νέων, που πρόσφατα πραγματοποίησε το ιδρυτικό της συνέδριο στην Αθήνα. Στόχος της οργάνωσης, όπως αναφέρεται στον ιδρυτικό μανιφέστο, είναι «η ενδυνάμωση και η διεύρυνση ενός φιλελεύθερου κινήματος νέων ανθρώπων, μέσω εκπαιδευτικών δράσεων, ακτιβιστικών και ερευνητικών πρωτοβουλιών, ώστε η φιλελεύθερη νέα γενιά να ηγηθεί της μάχης των ιδεών στην Ελλάδα».

Ισμήνη Μαυροειδή, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και υπεύθυνης επικοινωνίας της οργάνωσης Project NEON

Τι σας κινητοποίησε να ιδρύσετε την οργάνωση ΝΕΟΝ; Είναι μετεξέλιξη των ΠάΝΚΣ καθώς τα μέλη μεγαλώνουν σε ηλικία;
Η ΝΕΟΝ, θα μπορούσε να θεωρηθεί μετεξέλιξη της ΠάΝΚΣ, με την έννοια ότι αρκετά άτομα προέρχονται από εκεί. Η ίδρυση της ΝΕΟΝ, όμως, είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα μιας ανάγκης όλων μας να εκφραστούμε χωρίς φόβο ή συμβιβασμούς για όσα πιστεύουμε, σε μεγαλύτερη κλίμακα. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας χώρο σε αυτή τη «μάχη», αν θέλετε, των ιδεών, διαδίδοντας τις αξίες και τις ιδέες μας. Εκτός αυτού, επιθυμούμε να γίνει γνωστός στην πραγματική του βάση ο φιλελευθερισμός. Κάποιοι λειτουργούν σύμφωνα με όσα πρεσβεύει, χωρίς να το γνωρίζουν. Άλλοι, τον απορρίπτουν με μανία το χωρίς πραγματικά να ξέρουν τι είναι και γιατί τηρούν αυτή τη στάση. Πρακτικά λοιπόν, θέλουμε, όλοι να μας δέχονται ή να μας απορρίπτουν απολύτως συνειδητά και με πλήρη γνώση.

Γιατί πιστεύετε ότι ο φιλελευθερισμός έχει περιορισμένη απήχηση στην Ελλάδα;
Νομίζω πως η έλλειψη συνεπούς, διαχρονικού φιλελεύθερου κινήματος στην Ελλάδα, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο σ’ αυτήν την κατάσταση. Όπως σας είπα και προηγουμένως, πολύς κόσμος δε γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν υπήρχαν περισσότερες ενωμένες φωνές με κοινό σκοπό τη διάδοση των αρχών του. Ο καιρός και η ΝΕΟΝ, θα μας δώσουν την απάντηση!

Αν έπρεπε να θέσετε τρεις προτεραιότητες στις οποίες θα εστιάσετε τον πρώτο χρόνο, ποιες είναι αυτές; Τι να περιμένουμε άμεσα;
Οι προτεραιότητές μας έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπως ήδη θα φαντάζεστε, αλλά και ακτιβιστικό. Υπάρχουν κάποια «δείγματα ακτιβιστικής γραφής» με το μαζικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα υπέρ της Ουκρανίας, όπως επίσης και με τη διαμαρτυρία υπέρ του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μπουραντώνη, μετά την επίθεση που δέχθηκε στο γραφείο του. Επίσης, σκεφτόμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης διαφάνειας στις φοιτητικές εκλογές, που τις θεωρούμε τις πιο διεφθαρμένες, ανασφαλείς και αναξιόπιστες εκλογές στην Ελλάδα, αλλά και σε τοπικό επίπεδο εκτός Πανεπιστημίων, όπως π.χ. στα Επιμελητήρια. Σύντομα, θα μπορέσετε να μάθετε περισσότερα από την ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Στο μανιφέστο της ΝΕΟΝ αναφέρεται ότι «οι φιλελεύθεροι θα έπρεπε να είμαστε πρώτοι στον αγώνα των δικαιωμάτων και της ελευθερίας», αλλά ότι οι σχετικές κοινωνικές παρεμβάσεις και ο ακτιβισμός μονοπωλούνται από την αριστερά. Σε τι διαφέρει η φιλελεύθερη αντίληψη των δικαιωμάτων και της ελευθερίας από την αριστερή αντίληψη;
Δυστυχώς, η Αριστερά έχει καπηλευτεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και μονοπωλεί τη συζήτηση επ’ αυτών. Όμως μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος. Εμείς, βλέπουμε το άτομο ως ένα ξεχωριστό μέλος της κοινωνίας, με διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές ικανότητες, διαφορετικές επιθυμίες από τους υπόλοιπους. Για την αριστερά, το άτομο εκφράζεται μέσα από ένα σύνολο και πρέπει να χάνει κάθε ξεχωριστό του χαρακτηριστικό. Υπάρχουν πολλά ακόμη να συζητήσουμε για όσα μας διαφοροποιούν, όπως οι πολιτικές πρακτικές, αλλά ας κρατήσουμε αυτό για την ώρα.

Μέλη του Project NEON στο ιδρυτικό συνέδριο

Ποιες ελευθερίες πιστεύετε ότι στερούμαστε στην Ελλάδα, συνολικά ως πολίτες, ιδιαίτερα όμως οι νέοι, τους οποίους θέλει να συνεγείρει η ΝΕΟΝ;
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει να υπάρχει ενδιαφέρον κυρίως σε επίπεδο διαλόγου, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο δρόμος που έχουμε όμως να καλύψουμε είναι ακόμη τεράστιος, ειδικότερα αν συγκριθούμε με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σε όλους τους τομείς. Κάποια παραδείγματα είναι η έλλειψη υποδομών για σύσταση εταιριών υψηλής εξειδίκευσης που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανεργία των νέων σε τομείς που αφορούν τις σπουδές τους. Μάλιστα, έτυχε τελευταία να μιλήσω με δυο άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους. Είναι και οι δύο 28 ετών και με διδακτορικές σπουδές, σε διαφορετικούς κλάδους. Ο ένας χαρακτήρισε την επιστροφή του «επαγγελματική ελεύθερη πτώση» και ο δεύτερος «επαγγελματική αυτοκτονία». Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ όταν το άκουσα γιατί ούτε οι νέες γενιές αξίζουν αυτήν την απογοήτευση, ούτε και η χώρα μας τέτοιους χαρακτηρισμούς. Και η υψηλή φορολογία έχει επίσης τεράστιο ρόλο, αφού δεν ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα. Δείτε τι συνεπάγεται μια επιχείρηση πριν καλά - καλά προλάβει ο επιχειρηματίας να έχει έσοδα. Και εκτός οικονομίας όμως, είναι ακόμη τόσα πολλά που έχουμε να εξυγιάνουμε. Σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα όπως το δικαίωμα γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, η εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων που καλά κρατούν, η καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων γενικότερα. Κι αν τώρα κοιτάξουμε πίσω μας, είμαστε σε καλύτερο σημείο από παλιά. Το μέτρο σύγκρισης όμως, δε θα έπρεπε να είναι αυτό, αλλά το πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με το πόσο έχουν προχωρήσει τα πράγματα εκτός των εθνικών ορίων μας. Πρέπει να αλλάξουμε και πρέπει να πιέσουμε τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την κοινωνία γι’ αυτό. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στη χώρα μας.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα αντίστοιχων οργανώσεων είναι ο χρόνος που μπορούν να διαθέσουν οι άνθρωποι, που κατά τα άλλα συμφωνούν με τους σκοπούς της, στην λειτουργία της οργάνωσης. Πώς θα το διαχειριστείτε αυτό; Υπάρχει χρηματοδότηση και από πού προέρχεται;
Ακολουθώντας το πρότυπο αντίστοιχων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, θα υπάρχουν και στη ΝΕΟΝ ελάχιστα μέλη ΔΣ που θα λειτουργούν ως θεματοφύλακες του οργανισμού. Από εκεί και πέρα, η συμβολή των μελών μας, που αυξάνονται συνεχώς, είναι ζωτική για την ομαλή λειτουργία μας και την επίτευξη των στόχων μας. Κι αυτό πρόκειται να το διαχειριστούμε, φιλελεύθερα. Δηλαδή, τα μέλη της ΝΕΟΝ, μπορούν να διαθέσουν όσο χρόνο επιθυμούν, για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, χτίζοντας έτσι μια αμφίδρομη σχέση εξέλιξης. Όσο για τη χρηματοδότηση, επειδή έχουμε κουραστεί από το συνηθισμένο μοτίβο της απόκρυψης των στοιχείων, επιθυμούμε απόλυτη διαφάνεια στις κινήσεις μας. Είμαστε όμως ακόμη στην αρχή. Επιδιώκουμε συνεργασίες με ιδρύματα και think tanks εσωτερικού και εξωτερικού, παραμένοντας πάντα ανεξάρτητοι από κομματικά στεγανά και ανεπηρέαστοι από οργανισμούς αμφιβόλου ποιότητας, απήχησης και ουσίας. Στοχεύουμε λοιπόν, σε κάτι διαφορετικό απ’ όσα έχουμε μέχρι τώρα συναντήσει και γι’ αυτό είμαστε ακόμη σε αναζήτησή της χρυσής τομής.

Το website του Project NEON είναι το www.projectneon.gr