Πολιτικη & Οικονομια

Πυρά πανταχόθεν δέχεται το νέο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες

Αντιδράσεις από Ελλάδα, Αίγυπτο και τη Βουλή της Λιβύης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπογραφή νέων μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης
© Twitter

Αντιδράσεις για το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης. Οι κινήσεις της Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο.

Μεγάλη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο παρατηρείται στην Αθήνα μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από την Τουρκία και τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, αναφορικά με τις εξελίξεις, όπως γίνεται γνωστό από σχετική ενημέρωση.

Αμφότερες οι πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης, συμπληρώνεται. Επιπλέον, συμφωνήθηκε πως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όσον αφορά στις τρέχουσες εξελίξεις, επισημαίνοντας πως η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή "μνημονίου συνεργασίας" μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» σημειώνεται.

Στη συνέχεια, το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει πως «η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή».

Γίνεται αναφορά και στο σχετικό μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, το οποίο ήταν «παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται».

«Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω "μνημονίου" θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ» αναφέρει η Αθήνα και επισημαίνει πως θα συνεχίσει να ενημερώνει τους συμμάχους της.

Εκφράζεται ικανοποίηση για τη στάση που τηρεί του λιβυκό Κοινοβούλιο, που νωρίτερα σήμερα καταδίκασε τη συμφωνία ως παράνομη.

Σύμφωνα με το The Libya Update, το Κοινοβούλιο κατήγγειλε τη συμφωνία καθώς δεν έχει λάβει την έγκριση από το νομοθετικό σώμα. Παράλληλα, αναφέρθηκε πως το εν λόγω μνημόνιο με την Άγκυρα αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής το "δικαίωμα στο πετρέλαιο"».

Από την πλευρά του ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ.

Ο Αούν υποστηρίζει ότι ο Ντμπεϊμπά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση «ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη».

Οι φωτογραφίες της τελετής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Τσαβούσοβλου, δείχνουν τον Αλ Χουουάιτζ να υπογράφει τη συμφωνία εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης, αντί για τον Αούν.

Η κυβέρνηση της Ανατ. Λιβύης απειλεί να προσφύγει στα δικαστήρια για να ακυρώσει τα μνημόνια

Η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο, απέρριψε το μνημόνιο συμφωνίας.

Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η κυβέρνηση του Μπασάγα ανέφερε ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη εξέλιξη η υπογραφή μνημονίων Τουρκίας - Λιβύης

Eξαιρετικά δυσμενή για τα συμφέροντα της Ελλάδας χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπογραφή νέων μνημονίων συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης στον ενεργειακό τομέα.

Όπως αναφέρει, «η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες αφού ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε στον ΟΗΕ τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, χωρίς να θέσει καν θέμα παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και μετά από δύο χρόνια συστηματικού αποκλεισμού της Ελλάδας από ευρωπαϊκές συνόδους για τη Λιβύη, στις οποίες συμμετείχε ενεργά η Τουρκία».

«Έρχεται λίγες μέρες αφότου ο κ Μητσοτάκης επιβεβαίωσε δημόσια ότι κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι η προάσπιση της κυριαρχίας της στα 6 νμ και όχι η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως «σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία ανακοινώνει για πρώτη φορά έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση ενός παράνομου μνημονίου».

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια, ακόμη, σημαντική εθνική υποχώρηση που επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία του δόγματος του "πιστού και προβλέψιμου συμμάχου" που προβαίνει σε πρωτοφανείς παραχωρήσεις στους εταίρους του χωρίς τις παραμικρές εγγυήσεις για τα εθνικά συμφέροντα και για πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να επανέλθει στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.