Πολιτικη & Οικονομια

Ξεκινά σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο - Βαρύ κατηγορητήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Στο εδώλιο και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αρχίζει σήμερα η δίκη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας.

Σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, ξεκινά η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας.

Στο εδώλιο θα καθήσει και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Στη δίκη θα προεδρεύει η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, με το κατηγορητήριο να είναι βαρύ για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, με φερόμενη ως φυσική αυτουργό της συγκεκριμένης αξιόποινης πράξης την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Πράξεις που και οι δύο αρνούνται ότι έχουν τελέσει.

Όπως αναφέρει το το βούλευμα που εξέδωσε το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, «η Ελένη Τουλουπάκη δεν διαβίβασε αμελλητί στη Βουλή φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που είχαν υποβάλει στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, με αποτέλεσμα να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής να εφαρμόσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να μην κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Ηθικός αυτουργός της πράξης αυτής περιγράφεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που παρουσιάζεται να εκμεταλλεύτηκε την επιρροή που ασκούσε στην Ελένη Τουλουπάκη, λόγω της ιδιότητάς του αλλά και ως πρώην συνάδελφός της και προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και της θέσης του στη ΕΥΠ. Ειδικότερα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός αντιμετωπίζει και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, που αφορά σε μία σειρά παρεμβάσεων που, κατά την κατηγορία, προέβη σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς (εν ενεργεία και μη). Εκείνοι, μάλιστα, τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους χειρίζονταν σοβαρές υποθέσεις με πολιτικό και οικονομικό αντικείμενο.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την πρώην εισαγγελέα Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, η οποία χειριζόταν δικογραφία με κεντρικό πρόσωπο τον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. Μάλιστα, στο αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την εισαγγελέα Εφετών. Τότε ήταν που υπέδειξε την επιστροφή της δικογραφίας του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις, «απειλώντας την ότι έχει ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος της και ότι θα έπρεπε να συμμορφωθεί προς την υπόδειξή του, προκειμένου να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της».

Ακόμα, οι κατηγορίες αφορούν παρέμβαση στο έργο της τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, η οποία διενεργούσε την έρευνα για την υπόθεση της Novartis. Ως προς εκείνη, απαίτησε τη διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων.

Τέλος, ο Παπαγγελόπουλους κατηγορείται για παρέμβαση στο έργο του τότε οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Γίνονται, μάλιστα, αναφορές για επίσκεψη του Αθανασίου «που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στο υπουργείο Δικαιοσύνης εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 και σε ερώτησή του αν διενεργεί σε βάρος του δημοσιογράφου των «ΝΕΩΝ» Γιώργου Παπαχρήστου έλεγχο, ενώ ο άνω εισαγγελέας του απάντησε ότι δεν είχε κανένα στοιχείο, του ζήτησε να κοιτάξει «να φτιάξει κάτι», υπονοώντας να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου, αν και δεν υπήρχαν».