Πολιτικη & Οικονομια

Ενεργειακή κρίση: Τα μέτρα που τέθηκαν στο τραπέζι στη σύσκεψη του Μαξίμου

Ενίσχυση νοικοκυριών - επιχειρήσεων μέχρι τέλος του μήνα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενεργειακή κρίση: Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και τα μέτρα που συζητήθηκαν - Η τιμή του φυσικού αερίου μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ενεργειακή κρίση ενόψει του χειμώνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις με βάση τη διακύμανση των τιμών. Συζητήθηκε η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας, 'Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ξιφαράς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Παντελής Κάπρος.

Ενέργεια: Ράλι ως και 35% στην τιμή του φυσικού αερίου μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα

Μεγάλη άνοδο κατά 25% καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου με το άνοιγμα της αγοράς. Συγκεκριμένα, στην Ολλανδία έφθασε στα 270 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας. Η Gazprom είχε κλείσει τον Nord Stream για τρεις ημέρες για εργασίες συντήρησης, όμως το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε ότι ο αγωγός δεν θα ανοίξει το Σάββατο, όπως προγραμματιζόταν, καθώς διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού. Πλέον, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξει ο αγωγός. Η εξέλιξη εντείνει τις ανησυχίες για τις προμήθειες της Ευρώπης και σύμφωνα με το Bloomberg, καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη την επιβολή δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας τον χειμώνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που αποτελούν το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως και 35%.
Η ευθύνη για το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 βαραίνει τους τους Ευρωπαίους πολιτικούς σύμφωνα με το Κρεμλίνο που υποστήριξε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία εμπόδισαν τη συντήρηση του αγωγού από την Gazprom.

«Εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν εντελώς παράλογα να αρνηθούν να επισκευάσουν τον εξοπλισμό τους, ή μάλλον, εξοπλισμό που ανήκει στη Gazprom, αλλά που υποχρεούνται να επισκευάσουν βάση της σύμβασης, αυτό δεν είναι λάθος της Gazprom», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι στην Ε.Ε.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα απόκρισης στην απότομη αύξηση των τιμών του αερίου και της ενέργειας που πλήττει τη βιομηχανία της Ευρώπης και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών αφότου η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου στην ΕΕ.

Έγγραφο που είδε το Reuters αναφέρει πως οι υπουργοί θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην ΕΕ.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την προσφορά έκτακτης πανευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής υποστήριξης για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ετοιμάσει η Τσεχία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας στις εταιρίες ενέργειας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο rtl σημείωσε εκ νέου ότι πριν από το καλοκαίρι οι αρχηγοί των κρατών-μελών είχαν ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, ενώ ερωτηθείς σχετικά με προηγούμενες δηλώσεις του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απάντησε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία η Κομισιόν κινήθηκε γρήγορα όπως η αποθήκευση φυσικού αερίου.

«Για παράδειγμα στην αποθήκευση του φυσικού αερίου, υπήρχε καλή συνεργασία της Επιτροπής και των κρατών-μελών» είπε ο Σαρλ Μισέλ. Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι «μπορούμε να αντιδράσουμε στον φαύλο κύκλο, επιβάλλοντας πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχουν διάφορες πιθανές τεχνικές σε σχέση με αυτό και πρέπει να ενεργήσουμε σε αυτόν τον τομέα», συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε επίσης να ενεργήσουμε στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που σημαίνει να αποσυνδέσουμε τον αντίκτυπο του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια».

Σε ερώτηση για τη σχέση του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι υπάρχει μία πολύ καλή επαγγελματική σχέση, αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα, εξηγώντας ότι το Συμβούλιο, η Κομισιόν και το κοινοβούλιο είναι οι πυλώνες που κάνουν την ΕΕ να λειτουργεί. Όσον αφορά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε ότι «δεν επιτίθεται μόνο στον ουκρανικό λαό. Επιτίθεται στο δημοκρατικό μοντέλο, επιτίθεται στην ελευθερία, γιατί είναι ένας απολυταρχικός ηγέτης». Τέλος, σε ερώτηση για το ποια θα ήταν η συμβουλή στον Πρόεδρο της Ρωσίας, απάντησε «να αποσύρει τα στρατεύματα».