Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν λάθος - Δεν υπάρχει σύστημα Predator στις ελληνικές υπηρεσίες

Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ: Η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών - Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Τη συζήτηση άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Παίρνω τον λόγο με την ελπίδα ότι η συζήτηση σήμερα θα οδηγήσει σε λύσεις στα όποια κενά εντοπίζονται στη λειτουργία δημοσίων δομών. Με την ελπίδα ότι παρά τη μεγάλη τοξικότητα θα αναζητήσουμε κάποιες συγκλήσεις. Υποδέχθηκα με αυτοκριτική όσα συνέβησαν με τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Όταν το αντιλήφθηκα δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι είναι λάθος και για αυτό προχώρησα σε αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ. Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση τον κρίσιμο βραχίονα του κράτους, την ΕΥΠ. Στο εξωτερικό πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν μια Ελλάδα απροστάτευτη και αδύναμη», είπε στην έναρξη της πρωτολογίας του ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν περίπου 500 λογισμικά παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων.

«Σε πολλές χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις για παρακολουθήσεις. Το πρόβλημα είναι διεθνές, αλλά έχει και βαρύ παρελθόν στη χώρα μας», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στην ανάρτηση Τέλλογλου περί παρακολούθησής του όταν πρωθυπουργός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. «Υπήρξα θύμα συνακροάσεων, όπως η σύζυγος και η κόρη μου με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα άκουγαν κι εμένα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά έγγραφα στο βήμα της Βουλής
Κυριάκος Μητσοτάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτές είναι οι τέσσερις αλήθειες για τις παρακολουθήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να αναφερθεί σε «τέσσερις αλήθειες» για την υπόθεση παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. 

«Πρώτη αλήθεια είναι ότι πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση που προκαλείται μεταξύ παρακολουθήσεων με παράνομα λογισμικά και νόμιμες επισυνδέσεις. Δεν υπάρχει σύστημα Predator στις ελληνικές υπηρεσίες», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και παρέθεσε τις επόμενες τρεις «αλήθειες για τις παρακολουθήσεις»

«Δεύτερη αλήθεια, η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα σοβαρό κενό. Η διαδικασία τηρήθηκε κανονικά. Όμως υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει αντανακλαστικά. Να επανέλθουμε σε δεύτερο εισαγγελέα. Αλήθεια τρίτη, σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών είναι απόρρητες. Ας μην κατασκευάζονται εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπείας. Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια κατανόηση. Αλήθεια τέταρτη, η κυβέρνηση κάλεσε από την πρώτη ώρα τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί προσωπικά, καθώς τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Συμφωνήσαμε στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του, αντί κάποιοι να τον στοχοποιούν». 

Απαντώντας στο κάλεσμα Ανδρουλάκη να πει δημόσια τον λόγο για τον οποίο αποτελούσε «εθνικό κίνδυνο» και η ΕΥΠ τον παρακολουθούσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι πρόκειται για απόρρητες πληροφορίες που δεν μπορούν να γίνουν φέιγ βολάν. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αν αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη». Επιπλέον, σε άλλο σημείο είπε ότι «τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται, όμως δεν πρέπει να διαχωρίζονται και να νιώθουν πως είναι στο απυρόβλητο. Ας σκεφτούμε όλοι πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή. Έχω ανακοινώσει τέσσερα πεδία αλλαγών, με πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τις επισυνδέσεις. Πρόκειται για τα εξής: ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ, αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων και ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου και της εκπαίδευσης». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής κρατά αντίγραφο πρωτοσέλιδου της Αυγής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής κρατά αντίγραφο πρωτοσέλιδου της Αυγής © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης κατά Τσίπρα: «Πέντε πρώην συνεργάτες σας σάς έχουν κατηγορήσει για παρακολουθήσεις»

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι πέντε πρώην συνεργάτες του, ανάμεσά τους και ο Γιάνης Βαρουφάκης, τον έχουν κατηγορήσει για παρακολουθήσεις. «Πάει πολύ κ. Τσίπρα να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Όπως και τώρα, η ζωή θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας. Τολμάτε να σηκώνεται το δάκτυλο ενώ έχετε δύο υπουργούς σας σε ειδικά δικαστήρια, κ. Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός και σχολίασε τη στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε απέναντι στην κυβέρνηση σε πανδημία, μεταναστευτικό, εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας, απέναντι στα μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης καθώς και απέναντι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε και κατά του ΠΑΣΟΚ. «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα ατυχές γεγονός ως πολιτική κρίση. Προσφέρουν όσα χρειάζονται αυτοί που καραδοκούν εκτός συνόρων. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη. Πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τους προκύψει Τσίπρας. Ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε δήθεν πρόβλημα της Δημοκρατίας που χρειάζεται ανάταξη. Μετά την εκλογή μου, δύο φορές κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε. Αρνήθηκε τότε, όπως αρνείται και τώρα. Έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση και ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργού, ακόμη και αν η Ν.Δ. ήταν πρώτο κόμμα. Πρέπει να γνωρίζει ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός και όχι ο ίδιος. Θα ήθελα αν γινόταν σήμερα να ήταν εδώ».

Μητσοτάκης για Έβρο: «Μεθοδεύεται ήδη ένα νέο κύμα εισβολής»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, αναφέρθηκε και στο προσφυγικό και στις απόπειρες εισόδου από τον Έβρο πολιτών που βρίσκονται στα χέρια διακινητών. «Οι γείτονές μας παραμένουν απρόβλεπτοι. Στον Έβρο, μεθοδεύεται ήδη ένα νέο κύμα εισβολής, αυτή τη φορά με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο. Σε αυτή τη συγκυρία, γίνεται να μην έχουμε κοινή στάση; Να υπάρχουν δυνάμεις που να υποστηρίζουν ότι δήθεν αφήσαμε ένα μωρό να πεθάνει; Όλα πλέον είναι απολύτως σαφή με βάση της περιγραφές των ίδιων των μεταναστών. Η Τουρκία έσπρωξε την ομάδα των 38 μεταναστών σε σημείο της επικράτειας, κοντά στα σύνορα. Όταν βρέθηκαν στην ελληνική επικράτεια, έλαβαν βοήθεια. Αυτοσυγκράτηση, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα αυτό».

Μητσοτάκης για εκλογές: «Δεν θα φυγομαχήσω, δεν θα εκχωρήσω την ευθύνη που μου ανέθεσε ο λαός»

«Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, χωρίς να αναλογίζεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πατρίδα. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία; Τι θα σήμαινε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση εν μέσω αυτής της κρίσης; Θέλετε κ. Τσίπρα να οδηγήσετε τη χώρα στην αστάθεια; Εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω τη χώρα σε ένα σταθερό λιμάνι. Δεν θα φυγομαχήσω, δεν θα εκχωρήσω την ευθύνη που μου ανέθεσε ο λαός. Θα περάσουμε μαζί αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Και στο τέλος της τετραετίας θα αναμετρηθούμε», είπε λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.