Πολιτικη & Οικονομια

Αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη - Κοντολέων

Όλο το χρονικό

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολιτικές αντιδράσεις προκαλούν οι παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέων. Οι διαρροές και οι ανακοινώσεις των κομμάτων.

Εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό αλλά και αντιδράσεις προκάλεσαν οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων.

Λίγα λεπτά πριν τις επτά το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με δήλωσή του στο θέμα της απόπειρας παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου υπό το φως των σημερινών εξελίξεων και ζήτησε άμεσα «την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την διερεύνηση πολιτικών ευθυνών».

«Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης διευκρινίζοντας, ταυτόχρονα, «δεν θα επιτρέψω σε κανένα να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδας μας».

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ανδρουλάκη δια του κ. Γεραπετρίτη, αλλά δεν ανταποκρίθηκε. Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στα περί εκλογών επαναβεβαιώνουν ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός.

Άμεσα η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε στις διαρροές σχετικά με το τηλεφώνημα που δεν απαντήθηκε. «Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής  Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια», αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας «καλούμε την κυβέρνηση θεσμικά να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Όλα στο φως».

Οι παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέων και οι αντιδράσεις

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού «έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του» και υπογράμμισαν πως «σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator (σ.σ. που βρέθηκε στο επίκεντρο της μηνυτήριας αναφοράς Ανδρουλάκη) με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές».

Την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη ακολούθησε η παραίτηση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο Παναγιώτης Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων», όπως τονίζεται σε κυβερνητική ενημέρωση.

Σχολιάζοντας την παραίτηση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, αντικαθιστώντας τον Γρηγόρη Δημητριάδη, αναλαμβάνει ο Γιάννης Μπρατάκος, μέχρι τώρα πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ενώ νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Όπως τονίζεται στην κυβερνητική ενημέρωση, ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Μέγαρο Μαξίμου © EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΠΑΣΟΚ: Βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων

«Βαλβίδες αποσυμπίεσης του κ. Μητσοτάκη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, τις παραιτήσεις Δημητριάδη - Κοντολέων.

Συγκεκριμένα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Μάντζος ανέφερε ως ντροπιαστική για τη λειτουργία της Δημοκρατίας τη διαχείριση της κυβέρνησης και τη συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης της απόπειρας παγίδευσης του Νίκου Ανδρουλάκη με το σύστημα Predator.

«Δέκα ημέρες προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς λέγοντας ότι όλα αυτά ή δεν ισχύουν και είναι ψέματα ή και εάν ισχύουν είναι φυσιολογικά. Σήμερα παραιτήθηκαν ο ΓΓ του Πρωθυπουργού και στενός του συγγενής και ο Διοικητής της ΕΥΠ με διαφορά λίγων λεπτών της ώρας. Ενώ έχουμε αυτές τις δύο ηχηρές παραιτήσεις. Τί θα πει η Κυβέρνηση; Τί θα πει ο Πρωθυπουργός; Τί θα πουν όλα τα κέντρα που προσπαθούν να μας βγάλουν τρελούς εδώ και δέκα ημέρες; Εμείς θεωρούμε ότι όλη η διαχείριση της Κυβέρνησης είναι ντροπιαστική. Είναι ντροπή για την ελληνική Δημοκρατία μια υπόθεση τόσο σοβαρή που άπτεται της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της λειτουργίας του πολιτεύματος μας, να έχει γίνει αντικείμενο μιας τέτοιας παραπολιτικής και αντιθεσμικής, αντιδημοκρατικής εντέλει διαχείρισης. Είναι ντροπή δέκα μέρες να θέλουν να μας βγάλουν τρελούς και σήμερα μετά από αυτές τις δύο παραιτήσεις να υπάρχει αυτή η αφωνία και αυτή η συνέχιση του αποπροσανατολισμού».

Σχολιάζοντας τις παραιτήσεις του ΓΓ του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ, σημείωσε: «Οι παραιτήσεις αυτές είναι βαλβίδα αποσυμπίεσης. Δεν μας αφορά η μεθόδευση και η συστηματική εκμετάλλευση των παραιτήσεων την οποία είναι βέβαιο ότι θα κάνει η Κυβέρνηση τις επόμενες ώρες. Εμείς επιμένουμε στη θεσμική γραμμή που έχουμε από την αρχή χαράξει. Η δικαστική διερεύνηση είναι για εμάς προτεραιότητα. Θα πρέπει να αφήσουμε την ελληνική δικαιοσύνη αμερόληπτη, ανεξάρτητη, ανεπηρέαστη να κάνει τη δουλειά της εις βάθος και εις ύψος. Η έρευνα δεν πρέπει να σταματήσει και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν πάρουμε απαντήσεις σε κάθε μας ερώτημα. Δεν είναι ζήτημα του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν είναι ζήτημα του ΠΑΣΟΚ. Είναι ζήτημα κάθε πολίτη. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, ζήτημα διαφάνειας. Να μην επικρατήσει το σκοτάδι όσο και εάν θέλουν κάποιοι και επιτέλους να πέσει ξανά φως πάνω από την πολιτική και δημόσια ζωή του τόπου».

Τσίπρας: Ομολογία ενοχής Μητσοτάκη η παραίτηση Δημητριάδη

Ερωτηθείς για την παραίτηση Δημητριάδη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τόνισε: «Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει.

Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο ,το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, σχολιάζει τις παραιτήσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα έρευνας».

«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διάφορα πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της "Ιφιγένειας" για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Κρατική Ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα», υπογραμμίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ.