Πολιτικη & Οικονομια

Αντιπάθειες, πολιτικές συγγένειες και σκοπιμότητες

Σημασία δεν έχει ποιον αντιπαθούν περισσότερο οι πολίτες, αλλά με ποιον συμφωνούν πολιτικά και αποφασίζουν να τον ισχυροποιήσουν εκλογικά

Γιάννης Μεϊμάρογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι δημοσκοπήσεις, οι αντιπάθειες και αντιπάθειες στα κόμματα και η ψήφος των πολιτών στις εκλογές.

Κάθε φορά που το πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται δημοσκοπικά σταθερό για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει από την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που τάραξε τα νερά, οι δημοσκόποι εφευρίσκουν ορισμένες ερωτήσεις-τρικ για να αναθερμάνουν προσδοκίες και να τροφοδοτήσουν πολιτικά σενάρια. Μια τέτοια ερώτηση, για παράδειγμα, είχε διατυπωθεί πριν μερικά χρόνια ως εξής: «Αν δεν ψηφίζατε το κόμμα της πρώτης επιλογής σας, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;» Χαράς ευαγγέλια τότε για το Ποτάμι που ήταν, και με διαφορά, το πρώτο δεύτερο κόμμα της χώρας. Μόνο που, δυστυχώς για το Ποτάμι, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μια φορά και ψηφίζουν σχεδόν πάντα το πρώτο κόμμα της επιλογής τους.

Πριν μερικές μέρες κυκλοφόρησε δημοσκόπηση με τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «Ποιο κόμμα αντιπαθείτε περισσότερο;». Οι απαντήσεις των ψηφοφόρων έδωσαν το έναυσμα για να κυκλοφορήσουν διάφορα σενάρια που ξεκινούν από τη διαμόρφωση εσωκομματικών συσχετισμών και φτάνουν μέχρι τις τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες, λες και αυτές θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της αντιπάθειας μεταξύ των μελών των κομμάτων και όχι ως αποτέλεσμα πολιτικών διαπραγματεύσεων. Αυτό που ξεχνούν επίσης οι «σεναριογράφοι» είναι ότι κάποιος που αντιπαθεί, για παράδειγμα, τη ΝΔ δεν είναι κατ’ ανάγκην αριστερός, όπως δεν είναι υποχρεωτικά δεξιός κάποιος που αντιπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ενδοπαραταξιακά «μίση» είναι συνήθως τα ισχυρότερα.

Κάποια στελέχη κατελήφθησαν από «ιερή» αγανάκτηση διαβάζοντας το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που αφορά τις απαντήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Γράφει, για παράδειγμα, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «10% μόνο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντιπαθεί τη ΝΔ. Το κόμμα των Α. Παπανδρέου, Γ. Γεννηματά, ΓΑΠ, Φώφης Γεννηματά είναι πιο κοντά στη Δεξιά; Αν είναι έτσι, τότε εμείς του ευτελούς 10% τι σχέση μπορούμε να έχουμε πια; Καλύτερα σπίτι μας. Θα είναι και πιο εύκολο το έργο της ηγεσίας σε περίπτωση συγκυβέρνησης. Ήδη ξεχάστηκαν το Μαξίμου ΑΕ και η πολιτική άβυσσος που μας χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία. Καλά κρασιά. Το 8,1 θα είναι δυσθεώρητο»

Η «αντιπάθεια» δεν εκφράζει βέβαια κάποια ιδεολογική προσέγγιση και πολύ περισσότερο κάποια πολιτική συγγένεια. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι πολύ πιο λογικό το συναίσθημα της αντιπάθειας, γιατί περί αυτού πρόκειται, να στρέφεται κυρίως όχι εναντίον ενός ξεκάθαρου και μόνιμου ιδεολογικού και πολιτικού αντιπάλου αλλά εναντίον ενός κόμματος που κατάφερε, προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία, να σφετερισθεί την σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία, τους τίτλους, τα σύμβολα, ακόμα και την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Εκτός αν όλα αυτά δεν ενοχλούν τόσο και η ανάρτηση αποσκοπεί κυρίως στο να παρέμβει στις μετεκλογικές εξελίξεις, προεξοφλώντας μάλιστα, σε αντίθεση με το κλίμα και τις δημοσκοπήσεις, τη χαμηλή επίδοση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές.

Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και τον κόσμο οι πολίτες θα κρίνουν τις πολιτικές δυνάμεις με βάση τη συμβολή τους στην επίλυση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Με αυτό το κριτήριο θα σταθμίσουν και την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές. Σημασία δεν έχει ποιον αντιπαθούν περισσότερο, αλλά με ποιον συμφωνούν πολιτικά και αποφασίζουν να τον ισχυροποιήσουν εκλογικά για να μπορεί να τους εκπροσωπήσει όσο πιο αποφασιστικά γίνεται την επόμενη μέρα.