Πολιτικη & Οικονομια

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε αναρτώνται τα ποσά - Ποια αιτήματα επανεξετάζονται

Ποια είναι τα ποσά

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήματα- Ευρώ
Χρήματα- Ευρώ © Unsplash / Markus Spiske

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ανάρτηση των ποσών, τα ποσοστά και η επανεξέταση των αιτημάτων που είχαν απορριφθεί.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η ανάρτηση των ποσών που θα πρέπει να επιστρέψουν οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις που έλαβαν κρατικά δάνεια. Την ίδια ώρα, ξεκινά η επανεξέταση των αιτήσεων που έχουν απορριφθεί. 

Με βάση τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, για κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής θα εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα. Σύμφωνα με το Mega, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είναι έτοιμες ανά πάσα ώρα και στιγμή να ρίξουν στο σύστημα (taxisnet) τα ποσά των συνολικών ποσών που έχουν λάβει περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και εκείνα που θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην εφορία είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15% είτε σε έως 96 δόσεις άτοκα.

Οι 700.000 δικαιούχοι έχουν εισπράξει συνολικά 8,3 δισ. ευρώ και τελικά θα κληθούν να επιστρέψουν περί τα 3 δισ. ευρώ σε βάθος 8ετίας. Όσοι επιλέξουν την αποπληρωμή σε δόσεις θα διαπιστώσουν ότι τα ποσά θα είναι κουρεμένα από 25% έως 50%, ενώ όσοι επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή θα έχουν και μία επιπλέον έκπτωση 15% επί του επιστρεφόμενου ποσού. Ως καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ πληρωμής αλλά και αυτής της πληρωμής της 1ης από τις 96 δόσεις έχει οριστεί η 31η Ιουλίου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιες είναι οι επιστροφές ποσών

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς:

1. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

• Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση εσόδων ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020.

• Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020.

• Επιστροφή ποσοστού 50% της ενίσχυσης για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις

Έναρξη μετά την 1/1/2019

2. Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτό προκύπτει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

• Επιστροφή ποσοστού 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το φορολογικό έτος 2020.

• Επιστροφή ποσοστού 33,3% της ενίσχυσης για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

 

 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Επανεξετάζονται αιτήματα που είχαν απορριφθεί 

Τη διαδικασία επανεξέτασης των αιτήσεων χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού, προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με την ΚΥΑ η διαδικασία απάντησης στα αιτήματα επανεξέτασης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Όπως ξεκαθαρίζεται, η απάντηση στα αιτήματα επανεξέτασης πραγματοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στην περίπτωση απόρριψης τους, καθώς και από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ σε περίπτωση αποδοχής του αιτήματος επανεξέτασης και χορήγησης της ενίσχυσης.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προβαίνει στην επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα στο οποίο αφορούν, καθώς και με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ.

Ο φορολογικός έλεγχος σε βιβλία και στοιχεία ή οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος διενεργείται αποκλειστικά από τις καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώνοντας σχετικά την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, για τα αποτελέσματά του ως προς την τελική αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων.

Σε περίπτωση που από την ανωτέρω επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος το τελευταίο αποστέλλεται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ για επανεξέταση.

Η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν από τον ως άνω αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό, ενώ η ενίσχυση καταβάλλεται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Για την επανεξέταση της αίτησης χορήγησης η ΑΑΔΕ ή η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών δύναται να αιτείται από τις επιχειρήσεις την παροχή στοιχείων που δεν συμπληρώθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης, λόγω του ότι αυτό δεν ήταν δυνατό ηλεκτρονικά, ή πρόσθετων στοιχείων που απαιτούνται για την αξιολόγηση του αιτήματος επανεξέτασης. Το σύνολο των στοιχείων αυτών θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της αίτησης χορήγησης και για τα πρόσθετα στοιχεία πρέπει να φέρουν την έγκριση του λογιστή/φοροτεχνικού της επιχείρησης, εφόσον αφορούν οικονομικά δεδομένα για την υποβολή των οποίων στις αρμόδιες υπηρεσίες φέρει σχετική ευθύνη ο λογιστής/φοροτέχνης.

Για την τεκμηρίωση της έγκρισης υποβάλλεται,ως αποδεικτικό στοιχείο, σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η υποβολή των στοιχείων δύναται να πραγματοποιείται και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport».

Ειδικά για τα αιτήματα επανεξέτασης που η ημερομηνία αναγνώρισης του έννομου δικαιώματος χορήγησης της ενίσχυσης με βάση το εφαρμοστέο εθνικό νομικό πλαίσιο είναι μετά την 30 Ιουνίου 2022, η καταβολή της ενίσχυσης πραγματοποιείται υποχρεωτικά σύμφωνα με τους όρους του Κανονισμού (ΕΕ) υπ' αρ. 1407/2013 για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (Κανονισμός de minimis) και βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία απάντησης στα αιτήματα επανεξέτασης ολοκληρώνεται έως 28.02.2023.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις              

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.