- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
War Syrizonomics: Γιατί τα F-16 είναι καλύτερα από τα F-35
Το επίσημο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια των 20 F-35, ήταν η τελευταία ψηφίδα στο νέο γεωπολιτικό μωσαϊκό
Η απόφαση της κυβέρνησης για αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα και ως αντιπολίτευση.
Η επίσκεψη του Αλέξη Tσίπρα στον Λευκό Οίκο, το φθινόπωρο του 2017, αποτέλεσε ίσως την κορυφαία στιγμή του στον Πρωθυπουργικό θώκο. Στον «κήπο των ρόδων» ο Ντόναλντ Τράμπ (μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για καλό, είχε πει τότε ο Τσίπρας) ανακοίνωσε την «πιθανή αναβάθμιση των F-16, ύψους 2,4 δισ. Δολαρίων» και ο Έλληνας Πρωθυπουργός φούσκωνε από υπερηφάνεια. Την ίδια ώρα η Τουρκία είχε μπει γερά στη συμπαραγωγή των F-35. Πέντε χρόνια αργότερα, η κατάσταση έχει ανατραπεί άρδην, με την Ελλάδα να ζητά τη δέσμευση 20 αεροσκαφών πέμπτης γενιάς ενώ δεν αποκλείεται η προμήθεια άλλων 20. Η Τουρκία αντίθετα παρακαλάει για την αναβάθμιση των δικών της F-16. Στην Τουρκία δεν αρέσει καθόλου αυτή η αλλαγή των συσχετισμών. Το ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν έχουν κανένα πρόβλημα να υποστηρίξουν τα πάντα και τα αντίθετά τους, με μόνο στόχο να ακυρώσουν την Ελληνική επιτυχία.
Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Οκτωβρίου του 2017, όταν η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκανε το πρώτο νηπιακό της βήμα στο χώρο της αμυντικής ενίσχυσης. Είχαν προηγηθεί στιγμές απείρου κάλλους με τον «πολέμαρχο» Πάνο Καμμένο να δείχνει δημόσια τη δυσφορία του καθώς θεωρούσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε «πετάξει» εκτός της συμφωνίας. Ο Τραμπ είχε ανεβάσει το ποσό στα 2,4 δισ. δολάρια αλλά ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνιζε ότι «ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους δεν επιτρέπει δαπάνη μεγαλύτερη από 1,1 δισ. Δολάρια». Επιπλέον, ο Καμμένος δεσμεύονταν να τηρήσει τη νομοθεσία και να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία (Βουλή-26 Οκτωβρίου 2017), κάτι ωστόσο που δεν έκανε ποτέ.
Και ενώ στην Ελλάδα η πασιφιστική αριστερά ενηλικιώνονταν και πανηγύριζε για την αναβάθμιση των F-16, η Τουρκία ως συμπαραγωγός χώρα θα προμηθεύονταν περί τα 100 F-35. Τα αεροσκάφη αυτά «θα έκαναν το Αιγαίο σουβλάκι» σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του τέως συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας αντιναύαρχου ε.α. Αλέξανδρου Διακόπουλου (ΣΚΑΪ 21 Μαΐου 2022). Ευτυχώς, την άνοιξη του 2021, οι ΗΠΑ έθεσαν τη Τουρκία εκτός προγράμματος συμπαραγωγής των μαχητικών F-35. Ήταν η απάντηση της διακυβέρνησης Μπάιντεν στα «τσαλίμια» του Ερντογάν, ο οποίος θεώρησε (μέσα στη θολούρα και τον μικρομεγαλισμό του) ότι μπορεί να «παίζει» τους Αμερικανούς διατηρώντας ισορροπίες τρόμου με τη Μόσχα, παραλαμβάνοντας τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400.
Το προχθεσινό επίσημο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια των 20 F-35, ήταν η τελευταία ψηφίδα στο νέο γεωπολιτικό μωσαϊκό που δημιούργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Διεθνοποιώντας με περίσσευμα θεσμικότητας, το πρόβλημα με τον ενοχλητικό γείτονα μοιάζει να έχει κατορθώσει να εκμεταλλευτεί τον αδικαιολόγητο τουρκικό τσαμπουκά απέναντι στη δύση. Από το θέμα των προσφυγικών ροών μέχρι τη στάση στην Ουκρανία, ο Ερντογάν υπολόγισε λάθος και οι δυτικοί απέδειξαν ότι δεν χαμπαριάζουν από οθωμανικούς εκβιασμούς. Πολύ δε περισσότερο οι Αμερικανοί.
Ο εκνευρισμός είναι διάχυτος στην Τουρκία, με τους στρατιωτικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για αεροπορική υπεροπλία της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι είναι ο μόνος τομέας στον οποίο δεν έχουν τουρκική παραγωγή. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον «σουλτάνο» για ενδοτισμό και υποχωρητικότητα και πέρα από τον (υποχρεωτικά) φιλοκυβερνητικό Τύπο, ο Ερντογάν αναζητεί συμμάχους.
Τους βρήκε αναπάντεχα σε μια μικρή πλατεία στο κέντρο της Αθήνας. Στην Κουμουνδούρου, τα πρόσωπα ήταν σκυθρωπά στο άκουσμα της είδησης ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί τα 20 υπερσύγχρονα αεροσκάφη έναντι 1,25 δισ. δολάριων (χωρίς όπλα και εκπαίδευση). Η επίσημη θέση του κόμματος ήταν «όχι στην αγορά F-35, ύψους 4 δισ. Δολαρίων» και είχε εκφραστεί όσο ο Μητσοτάκης βρίσκονταν στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο. Πριν μάλιστα ακόμη από την ιστορική ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ο στενός συνεργάτης του Τσίπρα Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήριζε αποτυχημένο το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού. «Είμαστε δεδομένοι, δεν πήραμε τίποτα», δήλωνε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ (17 Μαίου 2022).
Λίγες ημέρες μετά ωστόσο, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωνε ότι «τα F-35 τα είχαμε ζητήσει και εμείς από τις ΗΠΑ με επιστολή» (23 Μαΐου 2022). Ακυρώνοντας έτσι την επιχειρηματολογία ΣΥΡΙΖΑ περί «αχρείαστων αεροσκαφών» και αναδεικνύοντας την ανεπιτυχή έκβαση της προσπάθειας για την προμήθειά τους. Μιας προσπάθειας της οποίας ηγείτο ο Πάνος Κάμμένος, ο οποίος ήθελε να προλάβει τον Αλέξη Τσίπρα. Ανεπιτυχώς όπως απεδείχθη.
Όλα τα προαναφερθέντα, τα συνόψισε χθες το βράδυ μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Δήλωσε σχετικά πως «διαψεύδεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η Τουρκία χάνει, αντιθέτως η Τουρκία κερδίζει». Ανέλυσε μάλιστα την άποψή του λέγοντας ότι: «η απάντηση δεν είναι να παίρνουμε όπλα. Δε λέω ότι η μοίρα μας με την Τουρκία είναι ο πόλεμος. Θέλουμε άλλη πολιτική, στη βάση του διαλόγου με την Τουρκία. Θέλουμε πολιτικές που θα βάλουν τα ελληνοτουρκικά σε άλλη ρότα. Δεν είναι λύση η αύξηση των όπλων με αδύναμα δημοσιονομικά και μεγάλο χρέος». Ασφαλώς βεβαίως η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος δεν ακολούθησε άλλη ρότα. τουναντίον, επιχειρούσε να προμηθευτεί πολεμικό υλικό και μάλιστα χαμηλότερης ποιότητας. Αυτό ακριβώς είναι ενδεχομένως το σημείο που δυσκολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπαράθεση.
Δεν δυσκολεύει όμως τον Αλέξη Τσίπρα. Με το γνωστό αγέρωχο ύφος “been there, done that”, έγραψε χθες στο twitter: «Ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα από Βατερλό σε Βατερλό. Και κάθε φορά που υφίσταται ένα φιάσκο, βγάζει από το μανίκι την εξαγγελία αγοράς νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αν παραμείνει για πολύ στη διακυβέρνηση, δεν ξέρω στα πόσα δισ. θα φτάσουμε για να καλύψουμε τις ήττες του».
Με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να συμφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά (41% προτιμούν να τα χειριστεί ο Μητσοτάκης, με τον κ. Τσίπρα να συγκεντρώνει 22% και τον κ. Ανδρουλάκη 9% - Pulse Καθημερινή 10 Ιουνίου 2022), είναι φανερό ότι στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο, αν όχι σε vertigo από αυτά που σπάνια παθαίνουν οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών. Η χώρα μας έτρεχε ασθμαίνοντας πίσω από την Τουρκία στην κούρσα των εξοπλιστικών επί των ημερών τους. Σήμερα, είναι η Τουρκία αυτή που πασχίζει να παρακολουθήσει. Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο θεωρούν επιτυχία το γεγονός ότι η Τουρκία έλαβε μια αόριστη υπόσχεση από τον Μπάιντεν για την αναβάθμιση των F-16, αλλά διαφωνούν για την προμήθεια από την Ελλάδα των F-35. Στο μυαλό τους τα F-16 είναι καλύτερα από τα F-35. Και ας είναι παλιότερα. Και ας είναι ακριβότερα.
Η καλή εκδοχή αυτής της ανερμάτιστης αντιπολίτευσης είναι ότι έχουν μάθει να λένε σε όλα όχι, πιστεύοντας ότι έτσι κονταίνουν τις επιτυχίες Μητσοτάκη. Εδώ δεν ψήφισαν ούτε όσα οι ίδιοι σχεδίασαν. Δεν ψήφισαν ούτε για θέματα που αφορούν δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ ή επιδόματα. Θεώρησαν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να επιστρέψουν στα πασιφιστικά σλόγκαν της δεκαετίας του ’80, ασχέτως αν και οι ίδιοι επιχείρησαν (ανεπιτυχώς) να προμηθευτούν όπλα.
Την κακή εκδοχή δεν θέλω να τη σκέπτομαι. Με την αβάσταχτη ελαφρότητα που χαρακτηρίζει τις περισσότερες ενέργειές τους, ίσως να θεωρούν την Εθνική Άμυνα, ιδανικό πεδίο αντιπαράθεσης. Πεδίο όπου η ήττα Μητσοτάκη θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή. Ως γνωστόν, η αναταραχή, η αναμπουμπούλα είναι πάντοτε καλή για την αριστερά. Διότι όπως έχει δηλώσει με παρρησία η Έφη Αχτσιόγλου «Η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά».