Πολιτικη & Οικονομια

Η Ρωσία απελαύνει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες - Η απάντηση της Αθήνας

Πώς δικαιολόγησε την απόφαση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ρωσία απελαύνει οκτώ Έλληνες διπλωμάτες. Προθεσμία οκτώ ημερών να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Ρωσία κήρυξε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες «personae non gratae» και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το Reuters, το ρωσικό υπουργείο ανέφερε πως κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που αποκάλεσε «συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών απέναντι στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου».

H Μόσχα υποστήριξε επίσης ότι έχει διαμαρτυρηθεί για την ελληνική απόφαση να κηρυχθεί μια ομάδα Ρώσων διπλωματών «personae non gratae».

«Αβάσιμη απόφαση» απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Αμέσως μετά από αυτή την εξέλιξη το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata.

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Εξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις