Πολιτικη & Οικονομια

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός 6,1% το 2022 – Τι συστήνει

Η αναφορά στο δημόσιο χρέος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός 6,1% φέτος – Οι συστάσεις.

Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει θετικά την πανδημία, με μια αρκετά ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη, αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία.

Οι μεταρρυθμίσεις σημείωσαν πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, η ιδιωτικοποιήσεις, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη αποπληρωμή της στο ΔΝΤ στις 4 Απριλίου και αναμένεται η έξοδος από το τριμηνιαίο πλαίσιο Ενισχυμένης Εποπτείας των Ευρωπαϊκών Θεσμών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως τον Αύγουστο του 2022.

Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, η ανάπτυξη προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή στο 3,5% φέτος.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να ανεβάσουν τον μέσο πληθωρισμό στο 6,1%.

Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι κίνδυνοι  δείχνουν διαχειρίσιμοι. Πέρυσι η κατάσταση ήταν μετρίως πιο αδύναμη σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη και τις επιθυμητές πολιτικές.

Η αύξηση των δαπανών για την υγεία και των δημόσιων επενδύσεων θα πρέπει να διατηρηθεί, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις για αύξηση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζει το Ταμείο. 

Στο μέτωπο των τραπεζών, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η περαιτέρω πρόοδος στη μείωση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να έρθει από την εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου και συνέστησε την ενίσχυση των κεφαλαιακών buffers και της ποιότητας κεφαλαίων. 

Τέλος, το ΔΝΤ σημειώνει τη θετική επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, όμως τονίζει πως πρέπει να παρακολουθούνται οι πιθανές επιπτώσεις της στον πληθωρισμό και την ανεργία των νέων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ