- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Δένδιας για Τουρκία: Δεν αποφασίσαμε εμείς διακοπή διαύλων επικοινωνίας
Τι ανέφερε ο ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του
Ελληνοτουρκικά - Δένδιας - Μήνυμα στην Τουρκία: Δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας
Μήνυμα πως η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοικτή στον διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και πως «δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας, ούτε είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε την ένταση στο ρητορικό επίπεδο», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε κοινή δήλωση με τον Ιρλανδό ομόλογό του Σάιμον Κόβενι μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας διεμήνυσε πως «η Ελλάδα επιθυμεί πάντοτε μείωση της έντασης και να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας», ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι «θα υπερασπιστούμε πάντοτε τις θέσεις μας και τα εθνικά και ευρωπαϊκά μας συμφέροντα βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Νίκος Δένδιας: Η ενημέρωση για την Ανατολική Μεσόγειο
Κατά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ιρλανδό ομόλογό του για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά την οποία επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που είναι θέσεις όμως βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. «Η Ιρλανδία καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά και τα δύο. Άλλωστε έχει μια πολύ μεγάλη θετική συνεισφορά στη διαμόρφωση της UNCLOS και ιδιαίτερα στα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων, της υφαλοκρηπίδας, των δικαιωμάτων των βραχονησίδων», σημείωσε και προσέθεσε πως ευελπιστεί ότι η Ιρλανδία θα συνεχίσει τη στάση που μέχρι σήμερα τηρεί, να στηρίζει τις αρχές αυτές σε όλα τα διεθνή φόρα.
Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Σάιμον Κόβενι για την ενημέρωση σχετικά με την επίσκεψή του στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, μαζί με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας. Συνεχίζοντας στο ίδιο πεδίο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ελλάδας για το τι συμβαίνει στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας όσον αφορά το μεταναστευτικό.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Ιρλανδό ομόλογό του για τη στάση της Ιρλανδίας στο Κυπριακό. «Η συμβολή σας, μέσω της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι ιδιαίτερης σημασίας» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.
Επιπροσθέτως, τον ευχαρίστησε για τη στάση που τήρησε η Ιρλανδία στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Περαιτέρω, αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις, επισημαίνοντας πως υπάρχουν διαχρονικοί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, κοινές αξίες, κοινές αντιλήψεις, σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ επισήμανε πως ο Σάιμον Κόβενι είναι ο πρώτος υπουργός της Ιρλανδίας που έπειτα από 17 χρόνια επισκέπτεται την Ελλάδα.
Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη συμφωνία των δύο χωρών τον Ιανουάριο για την κατάρτιση ενός Οδικού Χάρτη εξέλιξης των διμερών σχέσεων, που περιέχει επτά τομείς συνεργασίας: Διασπορά, μεταναστευτικό, διατλαντικές σχέσεις, συνεργασία στον ΟΗΕ, εμπόριο, οικονομία, πολιτισμό.
Έμφαση έδωσαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατά τη συνάντησή τους στα «πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης» των οικονομικών και των εμπορικών σχέσεων, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει πως «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να προσεγγίσουμε ιρλανδικές επενδύσεις στην Ελλάδα και θα θέλαμε επίσης η Ιρλανδία να γίνει ένας χώρος που μπορούν να δραστηριοποιούνται εύκολα οι ελληνικές επιχειρήσεις». Επίσης, διαπίστωσε πως όλο και περισσότεροι Ιρλανδοί προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.
Επιπλέον, συζήτησαν για την πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών καθώς και για το πώς οι Έλληνες φοιτητές μπορούν να βρουν τον δρόμο τους για τα διεθνούς κύρους ιρλανδικά πανεπιστήμια. Σε αυτό το σημείο, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Ιρλανδό ομόλογό του για το ότι τα ελληνικά διδάσκονται στο Δουβλίνο από το 1952.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την έκδοση του «μνημειώδους μυθιστορήματος» Ulysses (Οδυσσέας) του Τζέιμς Τζόις, «ενός ένθερμου μελετητή» των ελληνικών γραμμάτων, ενός γνωστού φιλέλληνα και χαρακτήρισε συγκινητική την ανάρτηση του Ιρλανδού υπουργού Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ο Τζέιμς Τζόις είχε αναρτήσει την ελληνική σημαία στο διαμέρισμά του στο Παρίσι.
Υποδέχτηκα τον Ιρλανδό ομόλογό μου @simoncoveney στην πρώτη του επίσκεψη στην 🇬🇷.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 17, 2022
Στην ατζέντα: 🇬🇷-🇮🇪 συνεργασία, ζητήματα 🇪🇺, διεθνή & περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένης 🇷🇺 εισβολής σε 🇺🇦, εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Δυτικά Βαλκάνια & Μέση Ανατολή. pic.twitter.com/IDMLnKTd16
Κατόπιν, συζήτησαν για τις σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες με τους μεγάλους απόδημους πληθυσμούς τους και πώς μπορούν να συνεργαστούν πάνω σε αυτό και πώς μπορεί ο ένας να κερδίσει από την εμπειρία του άλλου.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στην ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας τη χαρακτήρισε πολύ στενή και τόνισε πως υπάρχει ταύτιση σε πάρα πολλά θέματα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Ιρλανδίας. «Μια στάση που εδράζεται και στο πνεύμα της κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των συμπεφωνημένων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Επιθυμούμε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου με τρόπο συναινετικό, εποικοδομητικό, μη συγκρουσιακό, κάτι που θα επιτρέψει στην καθημερινή ζωή να συνεχιστεί ομαλά», εξήγησε.
Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες έχουν μια αμοιβαία συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας που η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δήλωσε πως η χώρα μας θέλει να αντλήσει από την εμπειρία της Ιρλανδίας.
Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Νίκος Δένδιας διαπίστωσε ότι οι δύο χώρες έχουν ταυτόσημη θέση, την οποία έχουν καταδικάσει από την πρώτη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι και οι δύο χώρες καταδικάζουν τον αναθεωρητισμό από όπου κι αν προέρχεται.
Μετά το πέρας της κοινής συνέντευξης ακολούθησε γεύμα εργασίας, με φόντο την Ακρόπολη, κατά την οποία οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντήλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «Ομάδα Βουντού» για άλλη μια φορά δικαίωσε όσους με σιγουριά δηλώνουν ότι η χώρα είναι θωρακισμένη απέναντι στην τρομοκρατία
Επίθεση Φάμελλου στον Κασσελάκη - Τι καταγγέλλει η Θεοδώρα Τζάκρη
«Το έργο είναι εδώ, σε περίπου είκοσι ημέρες θα το αντιληφθούμε για τα καλά όταν θα βγάλουμε το πρώτο μας εισιτήριο!»
Ο επιτυχημένος προσεταιρισμός των ψηφοφόρων της μεσαίας τάξης σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν αποτελεί εφάπαξ κατάκτηση ενός κόμματος, αλλά πρόσκαιρο χαρτί
Το παρών έδωσαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
«Σας συμπαθώ, αλλά...» είπε ο υπουργός Υγείας
Τι άφησε να εννοηθεί ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Το νέο ηλικιακό όριο και όλες οι αλλαγές που έρχονται
Έτοιμος να ανοίξει πολιτικό διάλογο είπε πως είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
H ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού
«Η πολιτική των συναινέσεων είναι εξαιρετικά σημαντική»
Μιλούν για «εικόνα μη οργανωμένου κόμματος» καθώς δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των όσων ψήφισαν
«Mea culpa που δεν έκανα εκλογές το Φεβρουάριο», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Ο στόλος των λεωφορείων του ΟΑΣΘ ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται», δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών
Κεραμέως: Σημαντική βελτίωση στην εξυπηρέτηση των ευάλωτων συμπολιτών μας
«Δίνουμε €2,1 δισ. για ενίσχυση των υποδομών πολιτικής προστασίας», τόνισε ο πρωθυπουργός
Τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα
«Το ύψος του κατώτατου μισθού θα βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ»
«Τα πανεπιστήμιά μας δεν πρέπει να εκπέμπουν χαλαρότητα, αλλά δυναμισμό», δήλωσε ο Υπουργός
Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.