Πολιτικη & Οικονομια

FED: Νέα αύξηση των επιτοκίων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό

Πότε αναμένονται μειώσεις - Ζητούμενο η αποφυγή της ύφεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fedk-768x480.jpg
Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ © EPA Pool

Κεντρική Τράπεζα ΗΠΑ: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια διατραπεζικής αγοράς κατά 75 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που μαστίζει την αμερικανική οικονομία και προκαλεί ασφυξία την κυβέρνηση Μπάιντεν. Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από τη Fed ήταν επιβεβλημένη μετά τα στοιχεία που έδειξαν αναπάντεχη άνοδο του πληθωρισμού τον Μάιο, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ.

Με αυτήν την τρίτη συνεχόμενη αύξηση τα επιτόκια διαμορφώνονται πλέον στο εύρος του 1,5 – 1,75%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1994. Στους 12 μήνες που ακολούθησαν τον Φεβρουάριο του 1994, η Fed με πρόεδρο τον Άλαν Γκρίνσπαν, υπερδιπλασίασε τα επιτόκια στο 6% σε μόλις επτά αυξήσεις, συμπεριλαμβανομένως και δύο αυξήσεων των 50 μονάδων βάσης και μίας των 75 μονάδων βάσης. Η ιστορία των αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας φαίνεται να υποστηρίζει το αναπόφευκτο μιας οικονομικής ύφεσης, αλλά υπήρξαν σπάνιες περιπτώσεις που η Fed πέτυχε μια ήπια προσγείωση: Μια φορά το 1965 και ξανά το 1984 και το 1994.

Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed, τα επιτόκια αναμένεται να βρεθούν στο 3,4% στο τέλος του 2022 και στο 3,8% στο τέλος του 2023. Τον Μάρτιο προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα βρίσκονταν στο 1,9% και 2,8% αντίστοιχα. 

Οι μειώσεις επιτοκίων προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2024. 

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε ότι θα συρρικνώνει τον ισολογισμό της με ρυθμό 47,5 δισ. δολάρια τον μήνα ως τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια κατά 95 δισ. δολάρια.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής «προβλέπει ότι οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων είναι κατάλληλες», τονίζεται στο ανακοινωθέν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.