- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μητσοτάκης: Το μήνυμα στην Τουρκία, οι πρόωρες εκλογές και τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Τι προανήγγειλε για την τιμή της βενζίνης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, την ακρίβεια και τις πρόωρες εκλογές.
Σε έναν επιβλητικό χώρο, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει την επιθετική ρητορική της, ενώ τόνισε πως νομοτελειακά θα συναντηθεί κάποια στιγμή με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων, προανήγγειλε ανακοινώσεις στήριξης προς τους πολίτες από την ερχόμενη εβδομάδα. Για τα σενάρια που κυκλοφορούν για πρόωρες κάλπες ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «θέλει να κριθεί στο τέλος της τετραετίας».
Ξεκινώντας τη συνέντευξη ο πρωθυπουργός μίλησε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και το Μουσείο της Ακρόπολης.
«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας» και «η επανένωση των Γλυπτών ουσιαστικά θα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, το οποίο δεν θα θέσει σε κίνδυνο ουσιαστικά όλη τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου» τόνισε.
Μητσοτάκης: Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο και το παράνομο
Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «στα τρία χρόνια που είμαι πρωθυπουργός έχω δει πολλές διακυμάνσεις στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα». Επίσης δήλωσε «αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Σε ερώτηση σχετικά με το τι σημαίνει ότι είμαστε «έτοιμοι για όλα», ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο, πρωτοφανές γεγονός για τη γενιά μας. Κατά συνέπεια το ζητούμενο των καιρών μας είναι πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών».
Αναφερόμενος στην άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα έπρεπε να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως αυτό θα καθιστούσε την Ελλάδα μία ευρωπαϊκή εξαίρεση, ενώ για την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στα τουρκικά ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτές είναι κινήσεις επικοινωνίας, όσο όμως προβάλλονται οι εθνικές θέσεις με οποιονδήποτε τρόπο θεωρώ ότι αυτό, επί της αρχής, είναι εθνικά ωφέλιμο, αρκεί όπως σας είπα να υπάρχει μία συστράτευση μεταξύ αυτών που λέμε και αυτών που κάνουμε».
Στη συνέχεια τόνισε «θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά. Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και, κατά συνέπεια, θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο, ενώ τόνισε πως ίσως η παρέμβαση αυτή να γίνει και με πιο ενισχυμένο τρόπο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το εάν ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος απέναντι στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες, μεγάλες πυρκαγιές.
«Μπορώ να σας πω ότι θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Πιστεύω ότι τα πρώτα δείγματα γραφής στην πρώτη φωτιά την οποία είχαμε, αν ακούσω τουλάχιστον αυτά τα οποία μας είπαν οι πολίτες όχι αυτά τα οποία λέω εγώ, ήταν ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση, στη φωτιά στη Βούλα», ανέφερε και πρόσθεσε «θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι. Είναι αδιανόητο να πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε φωτιές. Το σημαντικό είναι να μπορούμε τις φωτιές να τις περιορίζουμε πριν γίνουν τόσο μεγάλες που καθίστανται ανεξέλεγκτες».
Μητσοτάκης: Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας
Αναφορικά με τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι είναι κατάκτηση για τη χώρα», καθώς και ότι θέλει να κριθεί στο τέλος της τετραετίας για το έργο το οποίο θα έχει επιτελέσει. Τόνισε πως «είναι κοινός τόπος εντός και εκτός Ελλάδος: ότι η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στο βαθμό που εκτιμώ, όπως έχω πει πολλές φορές, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές».
Επίσης ότι «η αυτοδύναμη κυβέρνηση, κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον, δεν σημαίνει κατ' ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι έχω αποδείξει ότι έχω εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα πάρα πολλά στελέχη τα οποία δεν προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία και κρίθηκαν κατάλληλοι να υπηρετήσουν την αποστολή που τους ανέθεσα με μοναδικό κριτήριο την αξιοκρατία».
Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα ήθελε να κάνει ως πρωθυπουργός που δεν το έχει κάνει ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «έχω ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο μεταμόρφωσης της χώρας και όχι απλά σημειακών αλλαγών. Και είναι ένα σχέδιο το οποίο, προφανώς, δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε μια τετραετία, πόσω μάλλον όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες. Βέβαια πρέπει να σας πω ότι αν ανατρέξει κανείς στον προγραμματικό μας λόγο θα διαπιστώσει ότι, παρά τις δυσκολίες, υλοποιήσαμε πολλές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις»
Ως προς το λάθος που μπορεί να αναγνωρίσει σε αυτή την πορεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε «νομίζω ότι μερικές φορές υποτιμά κανείς την ενέργεια την οποία πρέπει να βάλει έως ότου οι μεγάλες αλλαγές πραγματικά ολοκληρωθούν. Και χρειάζεται πολλή παραπάνω προσπάθεια, δεν αρκεί η ψήφιση ενός νόμου».