Πολιτικη & Οικονομια

Μεγάλη ανησυχία για την Ιαπωνία - Σε χαμηλό 24 ετών βούτηξε το γεν

Θα υπάρξει κρίση ανάλογη του 1997;

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανησυχία για την ιαπωνική οικονομία η μεγάλη πτώση του γεν.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η υπηρεσία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εξέφρασαν ανησυχίες για την πρόσφατη ταχεία αποδυνάμωση του γιεν.

Το δολάριο αυξήθηκε έως και τα 135,22 γιεν, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1998, κινούμενο ανοδικά για καθεμία από τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις.

«Ανησυχούμε για τη ραγδαία πτώση του γιεν που παρατηρήθηκε προσφάτως στην αγορά συναλλάγματος», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση.

«Η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα παρακολουθεί και θα συντονίζουν στενά τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος, και τις επιδράσεις τους στην οικονομία και στις τιμές, με ισχυρή αίσθηση του επείγοντος», δήλωσαν.

Σε πρόσφατη  ομιλία του ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα αρνήθηκε να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα εντός του οποίου η Ιαπωνία θα λάβει μέτρα για να μειώσει το δημόσιο χρέος της, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες  δηλώσεις του, που έκαναν λόγο για εξισορρόπηση του προϋπολογισμού  έως το 2025 .

Πρόκειται για μια τολμηρή στάσηm όπως αναφέρουν οι αρθρογράφοι της WSJ, δεδομένου ότι το χρέος ξεπερνά τα 1,1 τετρ. γιεν ή 8,3 τρισεκατομμύρια δολάρια με τα τρέχοντα επιτόκια, ποσό μεγαλύτερο από το διπλάσιο του μεγέθους της οικονομίας. 

Στην χώρα, ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε είναι οπαδοί της αμερικανικής οικονομικής σχολή σκέψης γνωστής ως Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία ή MMT που υποστηρίζει ότι οι χώρες που εκδίδουν χρέος σε δικό τους νόμισμα, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, δεν θα χρειαστεί ποτέ να το αθετήσουν καθώς μπορούν απλώς να εκτυπώσουν περισσότερο νόμισμα για να το επιστρέψουν.

Από την άλλη, το αντίπαλο στρατόπεδο, με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών  προειδοποιεί με κάθε τρόπο ότι η χώρα είναι σαν τον Τιτανικό, που οδεύει προς ένα τεράστιο παγόβουνο χρέους.

Αυτή η υποβάθμιση του χρέους —ή η άρνηση ότι είναι πραγματικά χρέος— ανησυχεί και άλλους στο κυβερνών κόμμα.  

Όπως λένε, κάθε γιεν που δαπανάται από την κυβέρνηση πρέπει τελικά να ανακτηθεί μέσω φόρων ή άλλων εσόδων - με άλλα λόγια, ο μεγάλος δανεισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. 

Ο κίνδυνος τώρα είναι ένας νομισματικός πόλεμος στη Νοτιοανατολική Ασία, την περιοχή στην οποία εκδηλώθηκε η κρίση των ασιατικών οικονομιών το 1997. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη ανάπτυξη και να οξύνει περαιτέρω τις ήδη ουσιώδεις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και την πορεία της φέτος και το επόμενο έτος. Προ ημερών η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη και για τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ