- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πώς αποτιμά το Υπουργείο Παιδείας τις συναντήσεις Κεραμέως στις ΗΠΑ
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις επεκτείνονται για πρώτη φορά σε ζητήματα Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Οι συναντήσεις που είχε η Νίκη Κεραμέως στις ΗΠΑ και οι συνεργασίες των ελληνικών ΑΕΙ με αμερικανικά πανεπιστήμια.
Ένα νέο πεδίο στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας ότι άνοιξε μετά την επίσκεψη στην Αμερική και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ουάσινγκτον για την επίσημη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις επεκτείνονται για πρώτη φορά σε ζητήματα Παιδείας, με την κ. Κεραμέως να γυρίζει πριν από λίγες ώρες στην Ελλάδα, φυλάσσοντας στην ατζέντα της τη «ψήφο εμπιστοσύνης» Πανεπιστημίων της Αμερικής για τα ελληνικά ΑΕΙ.
Η παρουσία της υπουργού στην Ουάσινγκτον αποτιμάται θετικά, με την υπουργό να επισημαίνει ότι υπήρξε ενθουσιώδης η συμμετοχή εκπροσώπων πανεπιστημίων και αρμόδιων υπουργών στις συναντήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Αμερική, αλλά και ότι υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρό» για ισχυρές συνεργασίες στην Παιδεία. Η Νίκη Κεραμέως είχε σειρά συναντήσεων και συνομιλιών με τους υπεύθυνους πανεπιστημίων των ΗΠΑ, που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για συνεργασίες (ή τη διερεύνηση των συνεργασιών) με ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που ήδη «τρέχουν» σε ΑΕΙ της Ελλάδας, και τα καλοκαιρινά προγράμματα που ετοιμάζονται πυρετωδώς, αποτελούν τις βάσεις για την επιδιωκόμενη περαιτέρω συνεργασία Αθήνας και Ουάσινγκτον στον τομέα της Εκπαίδευσης.
Το ζήτημα της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ στην Παιδεία φαίνεται ότι τέθηκε ως προτεραιότητα και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εκμυστηρεύτηκε στη Νίκη Κεραμέως ότι στο σχολείο είχε διδαχθεί Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά.
Διεθνές Πρόγραμμα Ακαδημαϊκής Συνεργασίας: 102 οι τομείς ενδιαφέροντος των Πανεπιστημίων των ΗΠΑ
Στην Ουάσινγκτον και την εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης, η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τη μέχρι σήμερα πορεία του Διεθνούς Προγράμματος Ακαδημαϊκής Συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων. Μάλιστα, τους 102 έφτασαν οι τομείς στους οποίους έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασίες τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια.
Για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, άλλωστε, η στροφή στην εξωστρέφεια των ΑΕΙ και η αλλαγή φιλοσοφίας με στόχο τη διεθνοποίησή τους είναι προτεραιότητα. Οι συμπράξεις ελληνικών ΑΕΙ με αμερικανικά Ιδρύματα είναι ήδη αρκετές και αναμένεται να αναπτυχθούν και να ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Η κυβέρνηση βλέπει απτά αποτελέσματα των συνεργασιών, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα αποκτά περίοπτη θέση στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, καθώς Πανεπιστήμια διεθνούς φήμης επιδεικνύουν ενδιαφέρον συνεργασίας.
Ενδεικτικά, το Υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει συνεργασίες:
- Συνεργασία ΕΚΠΑ-Harvard για τη διεξαγωγή θερινών τμημάτων σε Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές
- Συνεργασία ΕΚΠΑ–Yale για Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντολογικές Επιστήμες και τη Δημόσια Υγεία (Centre of Excellence for Environmental Science and Public Health)
- Συνεργασία ΕΜΠ-Columbia για κοινό ενοποιημένο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών (integrated masters)
- Συνεργασία ΕΜΠ-Michigan για κοινό διδακτορικό πρόγραμμα στη μηχανική
- Συνεργασία ΕΜΠ-Kentucky για τη διοργάνωση κοινών μαθημάτων στον τομέα της μηχανικής μεταφορών
- Συνεργασία Παν. Πειραιώς και NYU για την από κοινού διεξαγωγή μαθημάτων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Αμερικανικών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ.
- Συνεργασία ΟΠΑ-Indiana για τη μελέτη νεοφυούς επιχείρησης – υπογραφή ΜoU: Ιουν. 2021 – δρομολογείται η διεξαγωγή δράσεων δια ζώσης από το ακαδημαϊκό έτος 2022
- Συνεργασία ΑΠΘ-Stockton για διετές πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας και για ανταλλαγές στον κλάδο της αμερικανικής φιλολογίας
- Συνεργασία ΕΚΠΑ-Cincinnati για την επίσκεψη φοιτητών από το Cincinnati στο ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του αγγλόφωνου πτυχίου κλασικών σπουδών του ΕΚΠΑ
- Συνεργασίες του Πανεπιστημίου Κρήτης με ξένα ΑΕΙ και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυσικής με το Harvard/Smithsonian και το Caltech και το Τμήμα Ιστορίας με το Berkeley (αναμένεται υπογραφή MoU) και το Τufts (MoU δρομολογείται)
- Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου-Johns Hopkins (και U Texas) για ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ
- Συνεργασία Διεθνούς Πανεπιστημίου-NYU για τη διεξαγωγή σεμιναρίου στη διεθνή εμπορική διαιτησία
Η Νίκη Κεραμέως εκτιμά ότι οι προοπτικές για συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στην Παιδεία είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά και δηλώνει ότι «οι εκπαιδευτικές σχέσεις των χωρών μας είναι πιο δυνατές από ποτέ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.