Πολιτικη & Οικονομια

Βενιζέλος για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου: Τον ευχαριστούμε που θα υπάρχει πάντα

Το αντίο του στον μεγάλο συνθέτη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ευάγγελος Βενιζέλος για τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου: «Τον αποχαιρετούμε και τον ευχαριστούμε που θα υπάρχει πάντα».

Το δικό του αντίο στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου, που πέθανε σε ηλίκια 79 ετών, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριαμό στο Facebook, o Βενιζέλος στάθηκε στη συνεργασία τους το 2001, στο έργο του μεγάλου καλλιτέχνη και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τώρα ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γίνεται η μουσική του. Αυτό το μοναδικό μουσικό κύμα που πήγαζε από το χάρισμά του».

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Όλοι κρατούν κάτι στη μνήμη τους από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Στη δική μου μνήμη μένει κάτι δημόσιο αλλά και προσωπικό ταυτόχρονα. Η συνεργασία μας στην παρουσίαση του έργου του «Μυθωδία» που οργανώθηκε στις 28 Ιουνίου 2001, στο κέντρο της Αθήνας, στον Ναό του Ολυμπίου Διός, από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Sony Classical.

Η μουσική αυτή συνόδευσε την ίδια χρονιά, την αποστολή της NASA στον Άρη και έγινε μια παγκόσμια επιτυχία. Ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ένα εντυπωσιακό οικουμενικό μήνυμα. Αλλά και ένα δύσκολο καλλιτεχνικό, οργανωτικό, τεχνικό, επικοινωνιακό και ( όπως συμβαίνει, ευτυχώς ή δυστυχώς, με όλα τα σημαντικά πράγματα) πολιτικό στοίχημα.

Τώρα ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γίνεται η μουσική του. Αυτό το μοναδικό μουσικό κύμα που πήγαζε από το χάρισμά του.

Τον αποχαιρετούμε με αυτό και τον ευχαριστούμε που θα υπάρχει πάντα μέσα από αυτό.

Ποιος ήταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Βόλου. Ξεκίνησε να συνθέτει από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Έδωσε την πρώτη του δημόσια παράσταση στην ηλικία των έξι ετών, χωρίς να έχει καμία μουσική εκπαίδευση.

Ήταν αυτοδίδακτος παρά τις πιέσεις των γονιών του, αλλά και των δασκάλων του, που τον προέτρεπαν να κάνει μαθήματα μουσικής. Στη συνέχεια, πάντως, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο «Vangelis» ήταν βραβευμένος με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» το 1982. Το μουσικό θέμα της ταινίας είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου και έχει γίνει σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου φιλμ.

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Blade Runner» η τελευταία σκηνή με τον μονόλογο του Ρούτγκερ Χάουερ, σε συνδυασμό με την εκπληκτική μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, θεωρείται από τις πιο χαρακτηριστικές στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα - Ιαπωνία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις