Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ: Η ιστορική ομιλία του (βίντεο)
Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε στην αμερικανική Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σε μια ιστορική ομιλία στην αμερικανική Βουλή. Τι είπε για Ουκρανία, Τουρκία και Κυπριακό.
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιστορική ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο την Τρίτη 17 Μαΐου 2022. O Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Ήταν μια ομιλία με έντονο εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα, παρουσίασε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
Στην ιστορική του ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην Ουκρανία και μίλησε για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως «πυλώνας σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς είναι ένα κράτος που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τους «κανόνες καλούς γειτονίας» και αποτελεί τον πιο αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.
Παράλληλα, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει αρκετές φορές στους κοινούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, κάνοντας μάλιστα και αναφορές σε Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς που άφησαν το στίγμα τους στην Αμερική όπως οι: Τζον Κασσαβέτης, Ελία Καζάν, Άλμπερτ Μπουρλά και Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Οι κοινοί δεσμοί ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ
Στην αρχή της ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «μεγάλη τιμή», δίνοντας έμφαση στις κοινές αξίες ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον αιρετό ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη Δημοκρατία από το να βρεθεί και να μιλήσει στους αιρετούς εκπροσώπους της χώρας εκείνης που δημιούργησαν το Σύνταγμα και το Πολίτευμα τους πάνω στις ίδιες αρχές της Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου, σημείωσε και προσέθεσε: Όπως όλοι οι Έλληνες, κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, επισημαίνοντας: «Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».
«Πέρυσι, η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας» είπε ακόμη.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προνόμιο -όπως χαρακτήρισε- να μιλά στο Κογκρέσο, το οποίο βρίσκεται υπό γυναικεία προεδρεία εξαίροντας τις Νάνσι Πελόζι (πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων) και Κάμαλα Χάρις (αντιπρόεδρος της Γερουσίας), υπεραμυνόμενος ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα.
Μητσοτάκης σε Κογκρέσο: Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία - Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε τη ρωσική εισβολή
Κατά τη διάρκεια της ιστορικής ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην Ουκρανία, καταγγέλλοντας τον επεκτατικό πόλεμο της Ρωσίας.
Μεταξύ άλλων έκανε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην πολύπαθη Μαριούπολη και το Μεσολόγγι που πολιορκήθηκε και αλώθηκε από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να υπεραμυνθεί της απόφασης που πήρε τόσο η Ελλάδα όσο και τα άλλα κράτη, τα οποία στήριξαν στρατιωτικά την Ουκρανία, στέλνοντάς τους αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στους κοινούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι σήμερα. Όπως είπε και οι δύο χώρες παραμένουν πιστές στη Δημοκρατία και την Ειρήνη, την ώρα που άλλα κράτη επιλέγουν τον Πόλεμο και την Αναρχία. «Πολεμήσαμε δίπλα δίπλα σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αντικαταστήστε την λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία και οι ομοιότητες αναδύονται εύγλωττα. Όπως στη Μαριούπολη, έτσι και στο Μεσολόγγι το 1826 οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη προτού παραδοθούν, χάνοντας τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά». Και συνέχισε:
- «Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που χάρισαν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδος, ούτε και όλους όσοι απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια.
- Το πρώτο σχολείο δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1831 από τον Αμερικανό Χιλ.
- Ακόμη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε τη χώρα μας να ορθοποδήσει μετά τις καταστροφές του πολέμου και του εμφυλίου.
- Έλληνες που σώθηκαν από τον πόλεμο, έγιναν συγγραφείς στις ΗΠΑ, πολλοί εξ αυτών μετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά της δουλείας».
«Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιστορική του ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Ομιλία Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο: Το αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι μια «φιλήσυχη δημοκρατία, πάντα ανοιχτή στον διάλογο» αρκεί να τηρείται το Διεθνές Δίκαιο και οι κανόνες καλής γειτονίας. «Δεν πρόκειται να δεχτούμε επιθετικές κινήσεις που παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ξεκαθάρισε.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο, ζητώντας μεταξύ άλλων να σταματήσουν οι υπερτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας». Και εξήγησε: «Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης έναν λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του».
«Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς τον ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία» ξεκαθάρισε στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μία εισβολή, τι σημαίνει ο ηρωισμός του αδύναμου για τον οποίο η πρώτη νίκη είναι να μην υποταχθεί στη μοίρα του, κατανοούν την αξία των συμμάχων. «Χωρίς αυτούς οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και αυτό κάνουμε, είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν τη χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών» ξεκαθάρισε.
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Κυπριακό - Η αναφορά του στην τουρκική εισβολή
«Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου -αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο» υπενθύμισε.
«Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή» ανέφερε επίσης.
Μητσοτάκης σε Κογκρέσο: «Ισχυρή οικονομία η Ελλάδα με φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουν σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση αλλά μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Βλέπουν ταυτόχρονα νέους ταλαντούχους Έλληνες που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον πολλοί που έφυγαν από τη χώρα, τώρα πείθονται να επιστρέψουν και θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας».
Και πρόσθεσε: «Μίλησα για τα μονοπάτια τα οποία έχουμε διανύσει μαζί. Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν έναν -ζωτικής σημασίας- ρόλο να διαδραματίσουν. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα δημοκρατία για την ηγετική της θέση. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων».
Το μήνυμα Μητσοτάκη στο Κογκρέσο για τα απολυταρχικά κράτη που αμφισβητούν τη Δημοκρατία
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών. «Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα» είπε. «Υπάρχουν τρεις κύριες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες:
- Το κοινωνικό κεφάλαιο,
- οι ισχυροί θεσμοί και
- οι κοινές ιστορίες.
» Και τα τρία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητα να προσφέρουμε ευημερία σε όλους» πρόσθεσε.
«Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να το αποδεχθούν. Πρέπει οι δημοκρατίες μας να είναι πιο ανθεκτικές. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε το δυναμισμό των ανοικτών οικονομιών. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη» υπογράμμισε ακόμη.
Μητσοτάκης στην αμερικανική Βουλή: «Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουμε πολλά περισσότερα να συνεισφέρουμε στη Δημοκρατία»
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα Γλυπτά του Παρθενώνα, την ώρα που μιλούσε στο αμερικανικό Κογκρέσο. «Κάθε φορά που ατενίζουμε το θαύμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάθε φορά που βλέπουμε τα εκθέματα -κάποια είναι στο Βρετανικό μουσείο και όχι στο μουσείο της Ακρόπολης όπως θα έπρεπε- θυμόμαστε το θαύμα της Δημοκρατίας στην Αθήνα» είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, κάνοντας ειδική μνεία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.
«Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή γιατί βλέπω πολλούς μαζί μας. Η χώρα σας υποστήριξε τα κύματα μεταναστών τα οποία ήρθαν σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Εκείνοι που κίνησαν για αυτή τη χώρα δεν ήταν φιλόσοφοι ή ποιητές όπως οι προγονοί τους. Ήταν απλοί εργάτες. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μορφωμένοι, είχαν πάντα αποφασιστικότητα. Προσέφεραν λαμπρό μέλλον στα παιδιά τους. Η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Ποτέ δεν λησμόνησαν από πού ξεκίνησαν. Έξι εξ αυτών βρίσκονται στο Κογκρέσο.
» Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στην Αμερική έγκειται στο γεγονός ότι οι αξίες είναι κοινές. Μία λέξη δύσκολο να μεταφραστεί είναι η σωφροσύνη. Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι η ζωή σύμφωνα με τη λογική είναι καλύτερη και πιο ευχάριστη. Η λογική είναι ο άνθρωπος. Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουμε πολλά περισσότερα να συνεισφέρουμε στη Δημοκρατία. Εδώ σήμερα κομίζω τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού και τη φωνή του ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικανικό λαό. Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ. Ευχαριστώ» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο Κογκρέσο.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Πελόζι πριν από την ομιλία στο Κογκρέσο
Πριν ξεκινήσει την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.
«Καλημέρα σε όλους. Είναι πραγματική τιμή που υποδέχομαι τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Καπιτώλιο. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν πηγή έμπνευσης για εμάς και για την ίδρυση του κράτους μας. Και στη συνέχεια, αποτελέσαμε εμείς πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες, όταν αυτοί ίδρυσαν τη δική τους δημοκρατία πριν από 201 χρόνια. Δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε την επέτειο πριν από έναν χρόνο, εξαιτίας του Covid. Αλλά και πάλι. Ένας λόγος παραπάνω να είναι διπλοί οι εορτασμοί μας φέτος» ανέφερε η Νάνσι Πελόζι.
Και πρόσθεσε: «Χθες, ο πρόεδρος (Μπάιντεν) υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό (Μητσοτάκη), όπως γνωρίζετε, στον Λευκό Οίκο σε μια όμορφη εκδήλωση φιλίας, θερμής υποδοχής και σεβασμού. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα, ευγνώμονες για τη φιλία μας στο πλαίσιο του συνασπισμού ασφάλειας του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας το ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα με τη βοήθεια που παρέχει στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, από τη στιγμή της βάρβαρης εισβολής στην Ουκρανία αλλά και στη μάχη ενάντια στον Covid, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής.
» Επομένως, για αυτούς τους λόγους, έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα. Συνηθίζουμε να λέμε πως εμείς μαθαίνουμε πολλά από τους Έλληνες και οι Έλληνες πολλά από εμάς. Τώρα είμαστε μαζί. Δύο Δημοκρατικά Έθνη. Είμαι περήφανη που σας υποδέχομαι πρωθυπουργέ, κ. Μητσοτάκη, στο Καπιτώλιο. Σας ευχαριστώ».
Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Σας ευχαριστώ κυρία πρόεδρε. Είναι ένα πραγματικό προνόμιο που, εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία, είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που του γίνεται η τιμή να απευθυνθεί στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου. Επισημάνατε μια κοινή πορεία των δύο δημοκρατιών μας».
Και συμπλήρωσε: «Πράγματι, οι "Ιδρυτές Πατέρες" σας εμπνεύστηκαν από την κλασική Ελλάδα. Άλλωστε, η δημοκρατία εδραιώθηκε στην Αθήνα πριν από 25 αιώνες. Και στη συνέχεια οι δικοί μας "Ιδρυτές Πατέρες" άντλησαν έμπνευση από τον δικό σας αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία. Τα τελευταία 201 χρόνια, αυτούς τους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας χάραξαν παράλληλες πορείες. Πολεμήσαμε στην ίδια πλευρά σε παγκόσμιους πολέμους. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες».
«Σήμερα, όμως, είμαι στην ευχάριστη θέση να επισημάνω ότι η σχέση μας είναι πιο ισχυρή, στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ. Και θα είναι μεγάλο προνόμιο για μένα να μιλήσω στο Κογκρέσο και να αναφερθώ εκτενώς σε αυτήν την ιδιαίτερη σχέση, αλλά και να μιλήσω για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες σήμερα, παντού στον κόσμο. Κυρία Πρόεδρε, και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Σας ευχαριστώ εκ μέρους του ελληνικού λαού που μου γίνεται αυτή η τιμή να βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα» ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε πρωθυπουργέ. Ναι, σήμερα είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε από το να έχουμε μια ομιλία από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στην κοινή σύνοδο του Κογκρέσου; Σας ευχαριστώ. Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ» συμπλήρωσε η Νάνσι Πελόζι.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Καμάλα Χάρις μετά την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, είχε συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις. Παράλληλα, συναντήθηκε με τα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής, της οποίας πρόεδρος είναι ο γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας ήταν παρών και στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.
Σημειώνεται ότι η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε σε Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στην ομιλία ήταν παρόντες η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη, οι κόρες τους, Σοφία και Δάφνη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζωρτζ Τσούνης, και πολλοί Έλληνες ομογενείς.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου
Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου
«Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη», σχολίασε για την πρόταση του πρωθυπουργού
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς σχολίασε το διάγγελμα Μητσοτάκη
Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο υποψήφιος ΠτΔ
Η τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής
Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα
Η δήλωση της μετά την πρόταση του Κώστα Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Το βιογραφικό και η πολιτική του διαδρομή
Τι ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός
Μετατίθεται η συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Κατηγόρησε τον βουλευτή Χανίων ότι χρωστάει στο κόμμα 190.000 ευρώ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Ο μεγάλος χαμένος από μια μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα είναι φυσικά η ίδια, αλλά η Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.