Πολιτικη & Οικονομια

Στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντηση με Μπάιντεν και οι πρώτες δηλώσεις (βίντεο)

Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο: Η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στο οβάλ γραφείο. Τι συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στον Λευκό Οίκο για την κρίσιμη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Είναι η δεύτερη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στον Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η προηγούμενη φορά ήταν τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση Μπάιντεν με Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 16 Μαΐου 2022. Στη δημοσιότητα δόθηκαν και οι πρώτες εικόνες από το τετ α τετ στην Ουάσινγκτον.

Συνάντηση Μπάιντεν - Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο - Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες

Οι δύο ηγέτες στη σύντομη συνομιλία που είχαν στον Λευκό Οίκο, μπροστά στους δημοσιογράφους, αντάλλαξαν εγκάρδιο χαιρετισμό, δίνοντας μεγάλη βάση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αλλά και στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Είναι χαρά μας που σας έχουμε εδώ. Η σχέση και η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία όλοι μοιραζόμαστε, ξεκίνησαν από την Ελλάδα, μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν…» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Και πρόσθεσε: «Η βάρβαρη επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ θερμά για την ηγεσία σας. Θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή. Ήσασταν ένας πολύ καλός φίλος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην προσωπική φιλία που τον συνδέει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στα δημοκρατικά ιδεώδη που μοιράζονται οι δύο χώρες. «Ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη με Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο © EPA/Doug Mills

«Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα. Για την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεών μας, για την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος για δεύτερη φορά στις σχέσεις φιλίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα και επισημαίνοντας: «Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας».

Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: «Είναι προνόμιο που είμαι εδώ στον Λευκό Οίκο»

«Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο να γιορτάσουμε μαζί τα 201 χρόνια από την απαρχή της παλιγγενεσίας μας» είπε, παίρνοντας το λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Με αλληλεγγύη αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» δήλωσε, υπογραμμίζοντας: «Είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο».

Και συμπλήρωσε: «Όχι μόνο αμυντικά αλλά και στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστος εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ακμάζουσα πλέον οικονομία. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Πλατιά χαμόγελα στη συνάντηση Μπάιντεν με Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο © EPA/Doug Mills

Στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις. Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν: «Είμαι ευχαριστημένος που είμαι μαζί σας και αργότερα θα έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς σας φίλους. Είναι προνόμιο που είμαι εδώ στον Λευκό Οίκο».

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον - Η άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού και η ατζέντα του τετ α τετ

Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε διμερή ζητήματα Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην ατζέντα βρίσκονταν επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον - Ποιοι συνοδεύουν τον Έλληνα πρωθυπουργό 

Η ελληνική αντιπροσωπεία, πέραν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, απαρτίζεται από:

  • τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια,
  • τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο,
  • την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως,
  • τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη,
  • τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ταξίδι Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον στοχεύει στην αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα ως ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και εν γένει της Δύσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Η στάση της Τουρκίας θα γυρίσει μπούμερανγκ

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος σε ανοιχτή συνομιλία στο Georgetown University με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, της «The Washington Post».

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης που είχε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Washington Post», Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι μετέφερε το συγκεκριμένο μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα για επιθετικές κινήσεις, δεν είναι ώρα να προβάλουμε αναθεωρητικές απόψεις της Ιστορίας, ας βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματά μας».

Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτύπωσε την πραγματικότητα την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στα περιστατικά των συστηματικών υπερπτήσεων που έλαβαν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός κατέκρινε τις συγκεκριμένες κινήσεις της Άγκυρας, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο για μια ΝΑΤΟϊκή χώρα να παραβιάζει τον εναέριο χώρο άλλης συμμαχικής χώρας. Την ίδια, όμως, στιγμή κράτησε την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή, σημειώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για την οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας, αλλά και αναγνώρισης των σημείων στα οποία καταγράφονται διαφωνίες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις