- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μητσοτάκης στο Georgetown University: Η στάση της Τουρκίας θα γυρίσει μπούμερανγκ
Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της Ελλάδας
Μητσοτάκης στο Georgetown University: Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γυρίσει μπούμερανγκ.
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης που είχε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Washington Post, Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι μετέφερε το συγκεκριμένο μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα για επιθετικές κινήσεις, δεν είναι ώρα να προβάλουμε αναθεωρητικές απόψεις της ιστορίας, ας βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματά μας».
Στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτύπωσε την πραγματικότητα την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στα περιστατικά των συστηματικών υπερπτήσεων που έλαβαν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός κατέκρινε τις συγκεκριμένες κινήσεις της Άγκυρας, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο για μια νατοϊκή χώρα να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης συμμαχικής χώρας. Την ίδια, όμως, στιγμή κράτησε την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή, σημειώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για την οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας αλλά και αναγνώρισης των σημείων στα οποία καταγράφονται διαφωνίες.
Μητσοτάκης στο Georgetown University: Η στάση της Τουρκίας θα γυρίσει μπούμερανγκ
Σχετικά με τις τουρκικές αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί για την ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό το θέμα θα λυθεί σχετικά νωρίς και τόνισε ότι δεν είναι ο κατάλληλος καιρός για να χρησιμοποιεί κάποιος την ένταξη φιλικών χωρών στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό χαρτί.
Μάλιστα εκτίμησε ότι αυτή η στάση της Τουρκίας θα γυρίσει μπούμερανγκ και προσέθεσε ότι είναι μια κίνηση που είναι λάθος τόσο σε ηθική βάση όσο και σε επίπεδο τακτικής.
Μητσοτάκης στο Georgetown University: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση της Ελλάδας
Ερωτηθείς για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ως Ευρωπαίος ηγέτης, είμαι περήφανος για την απάντηση που έδωσε η Ευρώπη, προτείνοντας κυρώσεις, οι οποίες είναι οι πιο σκληρές που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια χώρα των G-20 και φυσικά η εισβολή στην Ουκρανία έχει αναζωογονήσει τη διατλαντική σχέση, την οποία θεωρώ ότι είναι ο πυλώνας της παγκόσμιας γεωπολιτικής σταθερότητας».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο πόλεμος θα είναι παρατεταμένος, καθώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχε σχεδιάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Παρόλα αυτά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δίαυλοι της επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί και αναφέρθηκε στο παράδειγμα Ευρωπαίων ηγέτων που έρχονται σε επαφή με τη Ρωσία για να δουν εάν μπορεί να επιτευχθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Όπως, όμως, υπογράμμισε, στο τέλος της ημέρας εναπόκειται στους Ουκρανούς να καθορίσουν το ποια θα είναι μια αποδεκτή λύση.
Σχετικά με τη στάση που κράτησε η Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας διατηρεί ισχυρούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία και συνεπώς δεν διάκειται εχθρικά προς τον ρωσικό λαό. Ωστόσο, εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δώσει τον δικό της αγώνα για ανεξαρτησία και συνεπώς έπρεπε να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας και να την στηρίξει σε μια στιγμή που διακυβεύεται η εθνική της κυριαρχία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αιχμές από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών για την ακρίβεια, τα πρόστιμα αισχροκέρδειας και τον ρόλο της νέας Αρχής
Επτά δεν μπορούν να επιλυθούν
Εγκρίθηκε από τη Βουλή η πρόταση του Τάκη Θεοδωρικάκου
«Τώρα βρίζει τους πάντες με ψέματα, επιτέθηκε σε σύζυγο υπουργού»
Πέρασε και η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές δανείων σε ελβετικό φράγκο ψηφίσθηκε
Οι ανακοινώσεις και οι διευκρινίσεις για το πάγιο ύδρευσης και το πάγιο αποχέτευσης
Τι ανέφερε ο Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΪ - Τι απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ
Πώς γίνεται ο σύντροφος Πολάκης να είναι ο μόνος συνεπής
Αναβάθμιση υπηρεσιών για διευκόλυνση των φορολογούμενων
«Πριν 2 ημέρες ήπια 2 ποτήρια κρασί» αναφέρει σε ανάρτησή του
Τι περιλαμβάνει η πρώτη πληρωμή
Μέχρι σήμερα η πληρωμή του
Ο ρόλος της αντιπολίτευσης ως αυτοσκοπός
«Δοκιμασία ειλικρίνειας για όλα τα κόμματα» η ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Η προηγουμένη «ηχηρή» διαφοροποίηση ήταν με αφορμή την υπόθεση Ρούπου
Αποδίδει την ένταση της συμπεριφοράς της στον φόβο πολιτικού ανταγωνισμού
Tου αφαιρέθηκε το δίπλωμα και του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 350 ευρώ
Η κυβέρνηση συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές αξιολογήσεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και γεωπολιτικής
Με εκπροσώπους μαθητικών κοινοτήτων συναντήθηκε η Υπουργός Παιδείας
Yποστηρίζοντας ότι οι νόμιμοι αγρότες δεν μπορούν να μπαίνουν σε κίνδυνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.