Πολιτικη & Οικονομια

Πανελλήνιες 2022-Εισακτέοι: Λιγότεροι κατά 9.021 φέτος - Τι απαντά ο Άγγελος Συρίγος

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε 68.394 εισακτέους

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πανελλήνιες 2022: Ο αριθμός των εισακτέων και η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου, στις αντιδράσεις για τη μείωση των εισακτέων.

Οι Πανελλήνιες 2022 πλησιάζουν και το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον αριθμό των εισακτέων που είναι μειωμένος κατά 9.021 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, απάντησε για το λόγο που ο αριθμός των εισακτέων φέτος είναι μειωμένος. 

«Κάθε χρόνο έχουμε 100.000 υποψηφίους. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι θέσεις ήταν καθαρά γύρω στις 75.000 όταν είχαμε 140.000 υποψηφίους. Οι θέσεις παρέμεναν σταθερές στις 75.000 όταν είχαμε 100.000 υποψηφίους. Είναι φυσιολογικό η μείωση του αριθμού των εισακτέων να ρίχνει το μαθησιακό επίπεδο. Δηλαδή, έχουμε υποψηφίους με ένα, με δύο, με τρία, οι οποίοι λόγω της εισαγωγής του συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν περνάνε πλέον στο πανεπιστήμιο, διότι δεν έχει νόημα να περάσει κάποιος με ένα ή με δύο. Δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας έχει τον τριπλάσιο αριθμό διακοπής σπουδών από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μειώθηκε κατ' αναλογίαν ο αριθμός σε σχέση με πολλές κενές θέσεις», είπε ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος σε δηλώσεις τους στον ΣΚΑΪ. 

«Το θέμα είναι τι εκπαίδευση θέλεις να έχεις. Νομίζεις ότι θέλεις να έχεις ανθρώπους και να τους λες: περάστε στο πανεπιστήμιο, αλλά μην τελειώσετε ποτέ; Έχουμε φτιάξει πολλές καινούργιες διεξόδους, η τεχνική εκπαίδευση αναβαθμίζεται, υπάρχει η δυνατότητα να στραφούν προς τα εκεί», είπε ο Άγγελος Συρίγος, απαντώντας στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πανελλήνιες 2022-Εισακτέοι: Στους 68.394 οι εισακτέοι στα ΑΕΙ για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος).

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070.

Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:

  • Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.
  • Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).
  • Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΦΕΚ

Πανελλήνιες 2022 - Εισακτέοι: Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - «Η κυβέρνηση συνεχίζει «να απεγκλωβίζει νέους από τα Πανεπιστήμια»

«Η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 9.000 σε σχέση με πέρυσι, πριν καν εφαρμοστεί η φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι νέοι συντελεστές βαρύτητας, επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ εργάζεται μεθοδικά για τη συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη και προσθέτει:

«Μετά την περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον αποκλεισμό 20.000 υποψηφίων και τις χιλιάδες κενές θέσεις ειδικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για το 2022, δηλαδή των διαθέσιμων θέσεων, επιφύλασσε μια μείωση-ρεκόρ από το 2011 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μείωση της τάξης του -11,2% σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Λίγες μόλις ημέρες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας δε διστάζει να αναστατώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις οικογένειές τους, αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ, στέλνοντας μήνυμα πως ήδη έχει καταστρώσει τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων. Μάλιστα, η μείωση των θέσεων κατά 9.021 πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των νέων που θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

» Η υπουργός Παιδείας, με θράσος και μανία απέναντι στα δημόσια ΑΕΙ, έχει δηλώσει πως στόχος είναι «να απεγκλωβιστούν οι νέοι από τα Πανεπιστήμια». Όμως έφτασε η ώρα να απεγκλωβιστεί η δημόσια Παιδεία από την ίδια και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρώτο μέλημα της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και η αποκατάσταση των συσσωρευμένων αδικιών που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις       

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ