Πολιτικη & Οικονομια

Γ. Στουρνάρας: Ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης

«Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης της Ευρωζώνης, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να λειτουργήσει προνοητικά και να προχωρήσει σε δράσεις και μεταρρυθμίσεις, σε αυτή την εν μέρει αποπαγκοσμιοποιημένη παγκόσμια τάξη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, υπάρχουν αρκετοί τομείς χρηματοπιστωτικής ενοποίησης στους οποίους οι μεταρρυθμίσεις έχουν σταματήσει.

Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας μας, πολλές βασικές πτυχές της τραπεζικής ένωσης «παραμένουν μετέωρες» με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προοπτική προόδου προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ολοκλήρωσης στη ζώνη του ευρώ.

«Μόλις υποχωρήσει ο άμεσος κίνδυνος μιας κρίσης, χάνεται η δυναμική και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις λιμνάζουν εξαιτίας των διαφορετικών εθνικών προτεραιοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και αναρωτήθηκε εάν «μπορούμε να συνεχίσουμε να προχωρούμε με αυτό το μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο μεταρρυθμίσεις γίνονται μόνο όποτε προκύπτουν κρίσεις».

Η πρόσφατη επανεκκίνηση των διαδικασιών για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS) είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως είπε, ωστόσο απαιτείται προώθηση των μεταρρυθμίσεων όπως ο κανονισμός MiCA (για τα κρυπτονομίσματα). Επίσης το πακέτο για την ανάκαμψη NextGenerationEU για να αποτελέσει μεταρρύθμιση-ορόσημο, θα πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμο μηχανισμό, ο οποίος θα συνδυάζει τη δημοσιονομική κεντρική διαχείριση με την εποπτεία.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτός ο τρομερός πόλεμος και οι κυρώσεις επεκταθούν στις εισαγωγές ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας από τη Ρωσία και συνορεύει με την Ουκρανία, ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στα μοντέλα των προβλέψεών μας.

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το μέλλον της οικονομίας μας. Καθώς συνεχίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και η αντίδραση στην παγκοσμιοποίηση, τίθενται υπό αμφισβήτηση ορισμένες από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατικής, στηριζόμενης σε κανόνες, τάξης που θεωρούμε δεδομένη στη Δύση», προειδοποίησε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ