Αντζελίνα Τζολί, Αμάλ Κλούνεϊ, Πολ Μακ Κάρτνεϊ, Ιωάννα Παλιοσπύρου: Σκρολάροντας στα social media
Διαλέγοντας ιστορίες από το timeline μας
Σκρολάροντας στα social media: Η Ιωάννα Παλιοσπύρου χωρίς τη μάσκα, η Αντζελίνα Τζολί, η Αμάλ Κλούνεϊ, γενναίες πρωθυπουργοί, Σώστε τη Μαριούπολη
1) Την προηγούμενη Πέμπτη βομβάρδισαν το Κίεβο, μετά από πολύ καιρό, την ώρα που βρίσκονταν εκεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός. Ήταν ένα ακόμα μήνυμα προς τη Δύση;
Εδώ ο δήμαρχος του Κίεβου επισκέπτεται την πολυκατοικία που έπληξε ο πύραυλος.
Απολογισμός: Αρκετοί τραυματίες και μία νεκρή, η Βίρα Χίριτς, δημοσιογράφος του αμερικανικού σταθμού Ράδιο Ελευθερία. Βλέπεις τη φωτογραφία της, τόσο όμορφη, τόσο λαμπερή, σαν να τη βλέπεις μπροστά σου. Δεν το πιστεύεις ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν μέσα στη μαύρη σακούλα που έβγαλαν οι διασώστες από τα χαλάσματα.
«Ένας υπέροχος άνθρωπος έφυγε», γράφει ο Ολεξάντρ Ντεμτσένκο στο Facebook. Στην ανάρτησή του περιγράφει πως η καλή του συνάδελφος, Βίρα, ήταν πολύ χαρούμενη επειδή οι γονείς της, κοντά 90 χρονών, είχαν επιβιώσει μετά από ένα μήνα ρωσικής κατοχής σε ένα χωριό κοντά στην Μπούτσα.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, οι κάτοικοί της προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους ομορφαίνοντας την πόλη τους με ολλανδικές τουλίπες. (από τον λογαριασμό Meanwhile in Ucraine)
2) Μια ακόμη ιστορία! Όσοι παρακολουθούν από κοντά αυτόν τον πόλεμο βρίσκουν συνέχεια λόγους να θαυμάσουν τη γενναιότητα και τη δύναμη αυτού του λαού. Εδώ οι κάτοικοι του χωριού Demydiv, βόρεια του Κιέβου, έσπασαν ένα φράγμα και πλημμύρισαν το χωριό τους μαζί με τα σπίτια και τα απέραντα χωράφια γύρω του, δημιουργώντας ένα βάλτο που έδωσε χρόνο στον ουκρανικό στρατό να προετοιμαστεί για την άμυνα του Κιέβου.
Τώρα παλεύουν με τις επιπτώσεις των πλημμυρών, αλλά «όλοι καταλαβαίνουν γιατί έγινε, και κανείς δεν το μετανιώνει ούτε στιγμή», σύμφωνα με τη συνταξιούχο Αντονίνα Κοστουσένκο. «Σώσαμε το Κίεβο!» λέει περήφανα στον δημοσιογράφο των New York Times.
Εδώ φαίνεται το μέγεθος της «σωτήριας» καταστροφής, που έγινε αρχές Μαρτίου. Δύο μήνες μετά προσπαθούν να αποστραγγίσουν το χωριό. «50 πλημμυρισμένα σπίτια δεν είναι μεγάλη απώλεια».
Δεν είναι η πρώτη φορά. Οι Ουκρανοί σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσαν καταστροφές που δυσκόλεψαν τον εχθρό: έχουν βομβαρδίσει δρόμους, κατέστρεψαν περίπου 300 γέφυρες, έχουν παροπλίσει σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια.
Από τη μία, λοιπόν, βλέπεις όλο αυτό. Και αναρίθμητα άλλα.
Και από την άλλη: την κατάληξη των κλεμμένων των εισβολέων. Και αναρίθμητα άλλα.
Εδώ αγγελία πώλησης με την επισήμανση: «από Ουκρανία».
3) Εντωμεταξύ δεν θα έπρεπε να υπάρχει timeline που να μη φτάνουν εικόνες και βίντεο από τον πιο ηρωικό, δραματικό και σπαρακτικό τόπο του πολέμου. Η Μαριούπολη είναι ένα γεγονός που θα γραφτεί με μεγάλα γράμματα στην ΙΣΤΟΡΙΑ.
Save Mariupol. Αυτή θα έπρεπε να είναι η κραυγή όλου του ελεύθερου κόσμου.
Η Μαριούπολη καταστράφηκε ολοσχερώς από τους κατακτητές.
«Αυτή είναι η γειτονιά μου στη Μαριούπολη, εκεί που μεγάλωσα, η πολυκατοικία των γονέων μου. Το κόκκινο κτήριο, προς το τέλος του βίντεο, είναι το σχολείο μου».
Συγκλονιστικό βίντεο. Δείτε το.
Aυτός ο μικρός επέζησε. Όλοι όσοι έζησαν μπορούν να θεωρηθούν επιζήσαντες. Επιζήσαντες ενός Ολοκαυτώματος.
Ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά αργοσβήνουν αβοήθητοι.
Αυτό το έγκλημα πώς το δεχόμαστε;
Τα ΠΑΙΔΙΑ στα υπόγεια του Αζόφσταλ. (από τον λογαριασμό Meanwhile in Ucraine)
Τι βάζουν οι Ρώσοι τα δικά τους παιδιά να κάνουν: να σχηματίζουν το ναζιστικό πλέον σύμβολο Ζ. (από τον ίδιο λογαριασμό)
5) Μια που μιλάμε για παιδιά, εδώ η Αντζελίνα Τζολί. Ειδική απεσταλμένη της Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), επισκέπτεται ένα καφέ στη Λβιβ, την πόλη κοντά στα πολωνικο-ουκρανικά σύνορα που έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων Ουκρανών προσφύγων. Η διάσημη σταρ μπαίνει στο καφέ, ενώ ο μικρός στο τραπεζάκι, μισό μέτρο πιο δίπλα, είναι απορροφημένος στο κινητό του.
Στο κάτω βίντεο μαζί με άλλους περπατούν βιαστικά κατευθυνόμενοι στο καταφύγιο, ενώ χτυπούν οι σειρήνες. Η ίδια χαιρετάει προς την κάμερα λέγοντας «είμαι καλά». Η Λβιβ δέχεται επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια πυραυλική επίθεση στην πόλη άφησε πίσω της τουλάχιστον επτά νεκρούς.
Εδώ μια παλιότερη ανάρτησή της στο Instagram με τρεις φωτογραφίες:
Η πρώτη φωτογραφία του Ισπανού Diego Herrera αποτυπώνει την αγωνία ενός άνδρα και μιας γυναίκας με τα παιδιά τους καθώς περιμένουν να διασχίσουν ένα ποτάμι μετά τη διαφυγή τους από το Ίρπιν της Ουκρανίας.
Η δεύτερη του Wolfgang Schwan, ένα έφηβο αγόρι και τη μητέρα του σε κρεβάτι νοσοκομείου με τραύματά από ρωσική επίθεση.
Και η τρίτη δείχνει ένα παιδί με καρκίνο να αγκαλιάζει έναν άνδρα με την υπογραφή του Έλληνα φωτορεπόρτερ Άρη Μεσσίνη για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
(πατήστε το βελάκι για να τις δείτε)
6) Εδώ αποτυπώνεται καλλιτεχνικά μία από τις πολλές μορφές που παίρνει η φρίκη.
Ένα κορίτσι που η μητέρα του του κόβει τα μαλλιά για να μοιάζει με αγόρι για να την προστατέψει από το βιασμό από Ρώσους στρατιώτες.
«Ας παίξουμε αυτό το παιχνίδι ότι είσαι αγόρι. Σε παρακαλώ, θυμήσου μικρή μου, είσαι αγόρι…»
Είναι ένα από τα εγκλήματα πολέμου που καταγέλλει η Amal Clοoney σε ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη. «Η Ουκρανία τόπος σφαγής».
Βιάζονται κορίτσια στο δρόμο μπροστά στις οικογένειές τους. Βομβαρδίζονται κτίρια με αμάχους και παιδιά. Χιλιάδες παιδιά έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ρωσίας και αγνοείται η τύχη τους. Στη Μαριούπολη χιλιάδες αθώοι βασανίζονται και σφαγιάζονται. Συμβαίνουν αυτά; Ναι, συμβαίνουν.
6) Εντωμεταξύ, ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ κυμάτισε την ουκρανική σημαία, καθώς ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του για το 2022 στο Σπόκειν στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Και μετά τραγούδησε το «Ι ’ve got a feeling» των Beatles.
Οι δικοί μας καλλιτέχνες ακούνε; Και να ’ταν ο μόνος...
Δείτε πώς ζητοκραυγάζει ο κόσμος από κάτω για την Ουκρανία.
7) Τέσσερις νέες, γενναίες γυναίκες πρωθυπουργοί καλούνται να προστατέψουν τις χώρες τους από το κράτος τρομοκράτη που λέγεται Ρωσία.
Η σωτηρία τους ήταν και είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Τις προηγούμενες μέρες επισκέφθηκε την Ελλάδα η (πανέμορφη ανάμεσα σε άλλα) πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin. Οι φωτογραφίες της με τον Πίνατ, το αδέσποτο που υιοθετήθηκε από το Μαξίμου, ο οποίος και την υποδέχθηκε, έγιναν viral.
Τις ανέρτησε και η ίδια στα σόσιάλ της.
Εδώ διαβάστε μια ανάρτηση που εξηγεί εν συντομία πώς η χώρα έκανε στροφή μετά τον πόλεμο, φοβούμενη την επιθετικότητα της Ρωσίας. Από εκεί που ούτε το σκεφτόταν ούτε και το συζητούσε, οι πολίτες της ζητούν τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Φαίνεται πως ο Πούτιν καταφέρνει το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται πως επιδίωξε με την εισβολή.
Το ίδιο και η Σουηδία. Ετοιμάζεται να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Και αναρωτιέται κανείς: Βλέποντας ένα μεγάλο κοινό στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να θεωρούν ότι η αιτία της ρωσικής εισβολής είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας. Τι λένε τώρα βλέποντας με πόση αγωνία οι ίδιες αυτές χώρες προσβλέπουν στη δυτική συμμαχία ως ζωτικό όρο για την ασφάλεια και την επιβίωσή τους απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό;
Εδώ λίγες μέρες πριν με τη Σουηδή ομόλογό της στη Στοκχόλμη. «Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηφία εξετάζουν τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια περιοχής της Βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής Θάλασσας».
Εδώ, μια ακόμη γυναίκα πρωθυπουργός, της μικρής και ανοχύρωτης Μολδαβίας.
Η Υπερδνειστερία τη βάζει στο στόχαστρο, τον προηγούμενο καιρό με αφορμή τις εκρήξεις που θεωρήθηκαν προβοκάτσια, υπήρχαν φόβοι ότι έρχεται η σειρά της.
Και στην Εσθονία, γυναίκα πρωθυπουργός. Η Εσθονία, βέβαια, κατάφερε να μπει στο ΝΑΤΟ το 2004. Η Εσθονία είναι κατα το δυνατόν ασφαλής. Η Εσθονία ήταν από τις πρώτες χώρες που αποφάσισαν να διακόψουν το ρωσικό αέριο. Είχαν προηγηθεί η Λιθουανία και η Λετονία.
Στο μεταξύ η Ουκρανία ευχαριστεί την Εσθονία. Η μικρή αυτή χώρα έχει στείλει 6 φορές περισσότερη βοήθεια από τη Γερμανία, που έχει 65 φορές μεγαλύτερη οικονομία.
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ.
Εντωμεταξύ, μια που είπαμε Λιθουανία...
Τοιχογραφία στο Vilnius στη στρατιωτική Ακαδημία.
Όλοι αναγνωρίσαμε αυτή την εικόνα:
Ο έρωτας και η αγάπη είναι συστατικά αυτού του πολέμου.
Οι προηγούμενοι αποχωρίζονται, εδώ η οικογένεια ξανασμίγει.
Ο ενθουσιασμός τη στιγμή της επανένωσης.
Ό,τι πιο ωραίο και ξεσηκωτικό είδαμε αυτές τις μέρες από Ουκρανία.
8) Στα δικά μας τώρα. Οι εικόνες της Ιωάννας Παλιοσπύρου που έβγαλε τη μάσκα στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές» πλημμύρισαν τα time line μας.
Η Ιωάννα έδειξε για πρώτη φορά το πρόσωπό της.
Πάρα πολλοί μίλησαν για μια γυναίκα με τεράστια δύναμη και θάρρος.
«Εκτός από την απίστευτη τρυφερότητα που βγάζει και τη δύναμή της που πηγάζει από τη χαρά της για ζωή, μας εξοικειώνει με κάτι το οποίο θα μπορούσε να είχε συμβεί στον καθένα μας. Και να σας πω κάτι; Το κάνει όλο αυτό να φαίνεται πολύ πιο εύκολο απ' ό,τι θα φανταζόμασταν αν δεν είχαμε δει την ιστορία της. Σε μένα τουλάχιστον». Και σε εμάς.
Μας άρεσε και η ανάρτηση της δημοσιογράφου Ξένιας Κουναλάκη, που θίγει και μια άλλη αντίδραση που υπήρξε. Προσυπογράφουμε.
9) Το έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει. Θαυμάζουμε αυτούς τους ανθρώπους.
10) Μία ανάρτηση που μας χαροποίησε! Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Γιάννης Σουλιώτης, που κάλυψε τον πρώτο καιρό του πολέμου, ξαναπηγαίνει στο Κίεβο αυτή τη φορά για να πάρει συνέντευξη εκ μέρους όλων μας από τον πρέδρο Ζελένσκι!
Στο προεδρικό και ο ελληνο-ουκρανός δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο. Κάθε μέρα μεταδίδει τα νέα από το μέτωπο live από το Κίεβο, από το Facebook του. Μπράβο, Κώστα!
Εδώ ένα αστείο που αλιεύσαμε από τον λογαριασμό του, για την επίσκεψη της Αντζελίνα.
11) Και ένα δωράκι, ένεκα ημέρας. Δεν βρήκαμε κάτι ωραιότερο και πιο χαριτωμένο για κλείσιμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε για την διαγραφή Σαμαρά
Τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία
«Όταν δεν έχεις πολιτική για να αντιπολιτευθείς σοβαρά, ψάχνεις στα αζήτητα και ανασύρεις ανοησίες»
Στόχος να φτάσει τα 100.000 μέλη μέσα στο 2025, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη
Στη Σύνοδο Βορρά-Νότου ο πρωθυπουργός - Η δήλωσή του
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον γερμανικό λαό
Στην Ελλάδα είμαστε μπροστά σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό
Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Τηλεπικοινωνιών
Προσκεκλημένος του Φινλανδού πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο
Απάντηση σε ανακοίνωση του ΚΚΕ - «Δεν θα γίνει ποτέ»
Τι ισχύει για τη δανειοδότηση - Αναλυτικός οδηγός με χρηστικές λεπτομέρειες
Με 156 βουλευτές πλέον το κυβερνών κόμμα
Για τη χρηματοδότηση των νέων προγραμμάτων - Αφορά σε 32 ορόσημα και στόχους
Για εξαπάτηση εκλογικού σώματος
Τον συνεχάρησαν για την επανεκλογή του αλλά και για την ανοδική τροχιά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις
Πώς διαμορφώθηκε τις τελευταίες 365 ημέρες το τοπίο στην Ελλάδα και το Εξωτερικό
Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι - Ποιους αφορά
Μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού, θα γίνει έκτακτη σύνοδος της ΕΕ για την Άμυνα στις 3 Φεβρουαρίου
Σύνολο 1.055 αρχαίων νομισμάτων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.